Blog

Ezeket az italokat ne hagyd ki 2023-ban

A prémium italok palettája évről évre színesebb, a piac folyamatosan bővül és fejlődik. Most olyan termékeket ajánlunk, amelyekkel az idén gazdagodott a nemzetközi italpiac, és nem érdemes kihagyni őket.

Válogatásunk nem csupán whiskyket tartalmaz, hanem rumot, cognacot és más italkategóriát is.

Kingsbarns Doocot (0,7L / 46%)
Kingsbarns Distillery a Wemyss család által tulajdonlott lowlandi lepárló, ahol készül ez a skót single malt. A Doocot érlelését tekintve ugyanazt a vonalat viszi tovább, mint elődje a Dream to Dram. Szépen lekerekedett ital vaníliás, őszibarackos,  mogyorós ízvilággal. Érdekesség, hogy a Kingsbarns épületében található egy régi galambkeltető, amelyet angolul dovecot-nak mondanak. Innen a whisky neve is: Doocot.

Teeling IPA Beer Cask (0,7L / 46%)
A Teeling sikeres söröshordós kísérletezésének újabb bizonyítéka ez az ital, amely a DOT Breweryvel közös együttműködésből született. Az IPA finish számtalan ízt, aromát kölcsönöz az italnak, mint például az érett citrusok, zöld alma, amiket jól kiegészít a komló fűszeressége és a malátás ízvilág.


Plantation Vintage 2010 Venezuela rum (0,7L / 52%)
A Plantation évjáratos, Under the Sea fantázianévvel ellátott sorozatában utolsó palackozása. A rum a Destilería Sofa lepárlóban került lepárlásra cukornádmelasz felhasználásával. A fermentáció 2-3 nap, a lepárlás oszlopos lepárlóberendezésen történt. A gyártás helyszínén 8 évig érlelték  ex-bourbonhordókban, majd Európában még plusz 4 évig érlelődött a Ferrand saját hordóiban. Hozzáadott cukrot és színezéket nem tartalmaz. Illatában szerecsendió, méz, vanília, mandarin, kókusz és kávé jellemzi, egy csipet florális felhanggal, ízében a fűszeres és fás jelleg vegyül a mogyoró, a dohány, a mandula, a créme brulée és némi trópusi gyümölcsösség ízével.

Teeling Single Pot Still Wonders Of Wood - Portuguese Virgin Oak (0,7L / 50%)
A Wonders of Wood sorozat második kiadása teljes egészében Portugáliából származó szűz, azaz új tölgyhordókban érlelődött. A portugál tölgynek magasabb tannintartalma van, mint általában  - a whiskyiparban használt – más egyéb hordónak. Ez rendkívül ízes, dzsemes, dohányos és borsos ízeket kölcsönzött az italnak.


Christian Drouin La Blanche Bio 2022 (0,7L / 40%)
Aki a bio termékeket keresi, annak jó hírünk van. Ez a francia ital kizárólag bioművelésből származó almákból készült ez az érleletlen almapárlat. Ízletes, erőteljes alma, citrusok és bors íze mutatkozik meg kóstoláskor. Erősen limitált tétel.
 

Cotswolds Peated Cask Single Malt (0,7L / 59,6%)
Itt bizony egy hordóerősségű single malttal van dolgunk, amelyet korábban tőzegfüstös malátából készült whiskyk érlelésére használt hordókban érlelnek. Ízében a tőzegfüst szépen játszik a könnyű gyümölcsösséggel. Tanninokban gazdag, fás jegyek is jellemzik.

GlenAllachie 2012 9 éves Cuvée Cask Finish (0,7L / 48%)

A lepárlómester négy kivételes boroshordó-kivonatot ötvözött egyetlen egyedi kifejezéssé: a Cuvée Cask Finish-é. Nyárcsorgatóan finom, 


Renegade Pre Cask Hope Pot Still rum (0,7 / 50%)
Guyanai terroir rum a Waterford whisky alkotóitól. A Pre Cask széria a rumot nyers valójában mutatja be: érleletlen, single farm fehér rumok formájában. A Hope a sziget déli részéről származik. Ragyogó, vörös agyagtalaj, amely vasban gazdag.


Ardmore 2009 13 éves Cárn Mór Strictly Limited (0,7L / 47,5%)
A Cárn Mór skót független palackozótól származó single maltnak az érlelése mindvégig Pedro Ximenez sherryhordóban zajlott, amely édes, diós fűszerrétegeket kölcsönzött az italnak. Zseniális tétel.
 

Pulteney 2011 11 éves Cárn Mór Strictly Limited (0,7L / 47,5%)
Tiszta, bourbonhordós érlelésű Pulteney. Érdekesség, hogy a Cárn Mór ezen palackozásán nem használatos az "Old" előtag. Ezt a single maltot 2011-ben Pulteney-ben desztillálták le, majd a következő 11 évben első töltésű bourbonhordókba töltötték (konkrétan a Maker's Marktól vásárolt hordókba). 2023-ban a Càrn Mòr palackozta le a Strictly Limited sorozat részeként, összesen 1182 palackot.
 

Tomatin Portuguese Collection- Madeira (0,7L / 46%)
A Portuguese Collection tételeit 2006-ban párolták le, és több mint 8 éven keresztül hagyományos, skót whisky érlelésére használt tölgyfahordókban helyezték el. 2015 áprilisában a whiskyket további 7 évre átrakták Tawny Port, Moscatel de Setúbal és Madeira Wine hordókba. Ez az utóérlelés a single malt skót whiskyk csodálatos hármasát eredményezte. A Madeira Edition a méz és a citrom markáns aromáit mutatja be, amelyeket a vajkaramell és a párolt alma ízei lengenek körbe. Ajándékba is kiváló választás lehet.

ABK6 12 éves cognac (0,7L / 42,6%)
„Az én konyakjaim azoknak készülnek, akik a gazdag és egyértelmű élményeket keresik” – fogalmaz a gyártó, és mélyen igaza van. Érdemes megbizonyosodni róla.