Hírek

Ezek voltak a nyár legnépszerűbb prémium ginjei!

A gin kifejezés a boróka növényre használt francia geniévre vagy a holland jenever szóra vezethető vissza, amely borókát jelent.

A gin, mint italkategória kevésbé szabályozott, mint például a whisky. Jellemzően gabonapárlat az alapja, de lehet akár gyümölcspárlat is, amelyet jellemzően borókabogyóval vagy/és más fűszerekkel ízesítenek, és minimum 37,5% alkoholfokon (az USA-ban legalább 40%) palackozzák.

A jó minőségű gin készítésekor a (96%-os) szeszt együtt párolják a növényekkel (vagy beáztatják, vagy közvetlenül a forrásban lévő szesz fölé lógatják), amelyhez aztán további ízesítőket, édesítőt és színezéket is adhatnak (természetest és mesterségest egyaránt).

4 prémium gin titkai:

Gin Citadelle (0,7 l, 44%)

A Citadelle gint a Maison Ferrand konyakgyártó adja ki a 80-as évek vége óta. Nevét a 18. században, Dunkerque városában épült, Francia Királyi Lepárlóról kapta. A dekoratív üveg palackján feltűnik mind a 19 fűszernövény neve, amellyel a gint ízesítik. E gin különlegességét az adja, hogy olyan lepárló üstben (Charentais) párolják le, mint a konyakokat, és teljesen természetes alapanyagokból készül, nem adnak hozzá cukrot sem. A fűszereket pedig 72 órán át áztatják az alappárlatban, majd még egyszer lepárolják. Ettől aztán friss, virágos illatú, kifinomult gin lesz.

 

 

 

 

 


Gin Koval (0,5 l, 47%)

A Koval lepárlót a fiatal Birnecker házaspár alapította és vezeti Chicagóban. Mindketten nagyon jól értenek a lepárlóberendezésekhez, több tucatnyi üst tervezésében és installálásában segédkeztek már szerte a világon. A sokoldalú házaspár igen innovatív, kreativitásukat dicséri ez a nagyszerű kisüzemi gin, amelyet főként erdei növényekkel ízesítettek: illatában a boróka és a vadvirágok dominálnak, ízében száraz és egészen élénk (vibráló), tiszta aromák tárulnak fel: füves, citrusos, fehér borsos hatások.

 

 

 

 

 


 

Gin Darnley's View Ajándékcsomag ( 0,4 l, 41,35%)

Ezt a gint körbelengi a történelem, de természetesen nemcsak emiatt figyelemreméltó, hanem ellenállhatatlan ízvilága is sokáig emlékezetünkben marad.  A Darnley's View egy London Dry típusú gin, ezért semmilyen színezéket vagy adalékot nem használnak készítésekor. Négyszeres lepárlású skót gabonaszeszbe áztatják a növényeket, majd együtt újradesztillálják. A felhasznált növényeknek (boróka, citromhéj, bodza, koriander, angyalgyökér, orrisgyökér) köszönhetően meghatározó és karakteres aromával bír.

Nem véletlenül nyert már több nemzetközi díjat is:

IWSC: arany- (2012), ezüst (2011), és bronzérem (2014)
San Francisco World Spirits Competition: ezüst- (2014) és bronzérem (2015)

És ejtsünk pár szót a történelemről is: Skócia, 1565. Mária skót királynő kinézve a Wemyss kastély ablakán először pillantja meg leendő férjét, Lord Darnley-t. Ez a nagy múltú kastély volt a Wemyss család történelmi székhelye. A kiegyensúlyozott, kézműves gin tehát az említett történelmi pillanatról emlékezik meg. Ebből a házasságból született ugyanis VI. (és egyben I.) Jakab király, aki egyesítette az angol és a skót trónt. A Wemyss család ginje tehát jól szimbolizálja az angol és skót nép évszázados, igen eredményes együttműködését. Most ajándékcsomagban is beszerezhető


 

Gin Langley's No. 8 (0,7 l, 41,7%)

Klasszikus London Dry Gin. A Langley lepárlónak, amelyet 1920-ban Londonban alapítottak, nagy tapasztalatai vannak a tradicionális gin gyártása terén. A No. 8 Gin megnevezés két dologra utal. Egyrészt arra a 8 összetevőre, amellyel ezt a gint ízesítik, másrészt pedig a gin megalkotását megelőző kísérletre. Ekkor ugyanis 12 különböző ízesítésű gin közül választotta ki a tesztcsoport a legjobbat, és ez akkor pont a 8-as számú keverék volt. A kiválasztott ginnek 41,7% volt az alkoholfoka, amelyet azóta is megtartottak. Ízében sokrétegű, fűszeres aromák jönnek elő borókás, szerecsendiós gerinccel.