Skót whisky | Blog

EXKLUZÍV: Füsttel hódít a tokaji hordó

Megérkezett az Arran Peated Tokaji palackozás: különleges ízvilág, ahol a tipikus Arran-jegyek keverednek a füsttel és a tokaji hordó aromáival.

Az italt 2012. október 30-án párolták le és 2023. július 29-én palackozták. Ezt a füstös jegyeket felvonultató 10 éves  Arran single malt whiskyt  18 hónapos utóérlelésre a tokaji Patricius pincészet – korábban aszú borok érlelésére használt – hordóiba tették finiselésre. 

E különleges whisky teljes érlelési idejét Arran szigetén töltötte. Füstössége 42 ppm. Az Arran és a WhiskyNet hosszú évek óta tartó gyümölcsöző együttműködésének kiváló példája ez a különleges single malt.
Speciálisan a magyar piacra készült, és kizárólag a magyar piacon elérhető.
Illatában a kellemes füstösség együtt érkezik a mézes, vaníliás jegyekkel. Ha nem sietünk a kortyolással, és több időt hagyunk a párlat illatának élvezetére, szépen kiegészül aranymazsolás, aszalt sárgabarackos jegyekkel. De felfedezhetőek a hagyományos hangás és malátás aromák is. Íze kellemesen selymes. A füst intenzív, jól detektálható, de nem tolakodó és nem egyeduralkodó. Az illatban felfedezett aromák, itt is szépen visszaköszönnek: aranymazsola, körtelekvár, creme brulé, mind-mind szépen megférnek egymás mellett. Lecsengésében pedig megjelennek a trópusi gyümölcsös, fűszeres jegyek, mint mangó, szárított ananász, vagy a fahéj. 
Ez különleges, magyar érintettségű párlat kiváló ajándékba vagy különleges alkalomra, és egy ünnepi étel során jó kiegészítője lehet egy libamájnak, vaníliás-, sárga gyümölcsös desszerteknek, vagy akár fekete csokoládénak is. 

KÓSTOLJÁTOK, SZERESSÉTEK!