Blog | Whisky

Évszázadok palackokba zárva

Egyre keresettebbek a koros whiskyk, és egyre drágábbak is.

Gondoljunk csak bele, mire egy whisky eléri a 20 év feletti „életkort”, annyi idő alatt egy újszülött felnőtté válik…. Ilyen relációban is érdemes néha rápillantani az idősebb prémium whiskykre. A kormegjelölésű, koros whiskyknek sokszor elég borsos áruk van, de a gyűjtők és szenvedélyes whisky-fanok előszeretettel keresik őket.

Évszázadok palackba zárva


Íme, néhány palack, amelyek együttesen közel negyed évszázadot éltek meg a hordóban.
Nagykorúak, gyönyörűek és nagyon finomak.

 

1.

Big Peat 27 éves Black Edition (0,7l, 48,3%)

A Vintage Trilógia-sorozat (Gold, Platinum, Black) záró kiadása a Black Edition, amely (ahogy már megszokhattuk a Big Peat kiadásoknál) több Islay szigeti lepárlóból származó whisky keveréke. Hogy mely lepárlók ezek, az nem került nyilvánosságra, de az biztos, hogy minden összetevője minimum 27 évig érlelődött a nagy nevű szigeten.

 

2.

Glen Moray 23 éves 1996/2019 AM138 Asta Morris (0,7l, 49,7%)

A Glen Moray lepárló Elginben található, a Speyside régióban. A Glen Moray whiskyje többek között a Label 5 blended whiskyt gazdagítja, de malátawhiskyként is igen sok kiadása van már. Ezt a 23 éves palackozást a belga független palackozó, az Asta Morris jegyzi. Tulajdonosa, Bert a Whisky Shown is feltűnik majd...
 

3.

Sherry Cask Malt 25 éves - Wilson&Morgan (0,7l, 53,7%)

Ez a prémium blended malt meg nem nevezett Speyside lepárlók whiskyjeit tartalmazza és némi tőzegelt maltot Orkney-ról. A hosszú ideig tartó oloroso sherryhordós érlelés elnyomhatja a whisky karakterét, hacsak nem másodtöltésű, azaz second fill hordóról van szó, mint ebben az esetben. A 25 év érlelés egyedi, gyümölcsös karaktereket kölcsönzött a whiskynek, amellett, hogy a párlat aromáit is meg tudta tartani. Szépen megmutatkoznak a  mézes és a méhviaszos jegyek.

A Wilson & Morgan egy olasz független palackozó, amely az "olasz út Skócia legjobb whiskyjeihez" jelmondattal hirdeti magát, joggal.
 

4.

Arran 21 éves (0,7 l, 46%)

A közkedvelt Arran lassan negyedszázados és néhány dizájnváltáson is átesett időközben. Nemrég megújult az Arran alapsora és az új csomagolás még jobban kiemeli az Arran jelképét, a szigetet és a saspárt.

Az Arran Skócia egyik legtisztább hegyi vizét használja, a lepárlómester, James MacTaggart pedig nagyon érti a dolgát, ami nem csoda, hisz 30 éves tapasztalattal rendelkezik.

Ez a palack is a természet ízét tárja elénk. Gyönyörű ízeket felvonultató, komplex skót single malt.

 

5.

Tomatin 30 éves (0,7 l, 46%)

Szerencsére 2018 szeptemberében visszatért a Tomatin kínálatába a 30 éves, ex-bourbonhordós és európai tölgyfahordós érlelésű single malt whisky. Lágy gyümölcsösség, méz és fehércsoki jellemzi, ízében a trópusi gyümölcsök és a vanília egyesül a kirobbanó fűszerességgel. Gyűjtőknek vagy értő fogyasztóknak kiváló választás.

 

6.

Glencadam 19 éves Oloroso Finish (0,7 l, 46%)

A Glencadam 19 éves Oloroso Finish egy igazi whisky-különlegesség. A bourbonhordóban történő érlelés után az egyesével, gondosan válogatott Oloroso sherryhordók adtak tartalmat ennek a sokszínű italnak. Limitált kiadás, amelyből összesen 6000 palackot készítettek világszerte.

A történeti emlékekben igen gazdag Brechin városában ma valószínűleg egyetlen egy működő lepárló sem volna, ha az Angus Dundee 2003-ban meg nem vásárolja előző tulajdonosától a bezárásra ítélt üzemet. A whiskygyártásban, keverésben, palackozásban és kereskedelemben több, mint 50 éves tapasztalattal rendelkező vállalat azóta már több díjnyertes palackozást keltett életre…
 

7.

Glentauchers 21 éves batch 8 That Boutique-y (0,5l, 47,1%)

Ez a „felnőtt” 21 éves palackozás egy limitált verzió, amelyből egész pontosan 803 palack készült. Az ital címkéje felidézi azokat az időket, amikor a lepárlóban rövid ideig oszlopos lepárlóberendezéseken történő lepárlással kísérleteztek. Az ilyen lepárlóberendezésen desztillált single maltot ún. silent maltnak hívják, köszönhetően annak, hogy híján van azoknak az íz- és aromaanyagoknak, amelyek a hagyományos lepárlóüstben történő lepárlás során gazdagítják a párlatot.

A Glentauchers lepárló 1897-es megalakulása óta hűséges ellátója a különböző blended whiskyk malátawhisky-igényének, például Black&White, majd a Ballantine's.

Az ital az Atom Brands nevű cég That Boutique-y Whisky Company márkacsaládjának tagja. Az Atom Brands több kiváló minőségű - így igen sikeres italt tudhat magáénak, ezeket pedig különböző márkacsaládok alá sorolják, melyek a WhiskyNet kínálatában is megtalálhatók. A That Boutique-y Whisky Company márkanév alatt különböző whiskylepárlóktól felvásárolt hordók tartalma kerül saját palackozásra, és a palackon a lepárló nevét is feltüntetik.


8.

BenRiach Authenticus 30 éves (0,7 l, 46%)

BenRiach régebbi kiadású füstös whiskyjei latin névvel is el vannak látva, így lehet ezeket megkülönböztetni a többi, nem füstös kiadástól. A füstös alapportfólió legidősebb, 20 év feletti tételeit Authenticus névvel adták ki. Korábban megjelent a 21 és 25 éves, majd bejelentkezett a 30 évig érlelt kiadás is. Egészen komplex, testes alkotás a füstös ízek szerelmeseinek, a BenRiach-tól megszokott 46%-on, nem hűtve szűrve, természetes színnel, még a régi szériából.

 

9.

Ardbeg Twenty Something 23 éves (0,7 l, 46,3%)

Az Ardbeg első, Twenty Something névre hallgató kiadása ez a 23 éves palackozás, amely 2017-ben jelent meg. Elsőként az Ardbeg Committee tagjai juthattak hozzá. A whisky bourbonhordós és sherryhordós érlelésekből lett megalkotva, egy olyan korban született, amikor az Ardbeg jövője bizonytalan volt. A lepárló a 80-as évek nagy részében zárva tartott, majd a 90-es években is csak szórványosan működött, mígnem 1996-ban bezárt, hogy aztán hamvaiból egy évvel később feltámadjon. A lepárlóüst, amelyen készült, ma már nem üzemel, hiszen az az Ardbeg egyik régi lepárlóüstje volt.
 

10.

Arran Explorers' Series - Drumadoon Point 23 éves (0,7l 49,5%)

Az Explorers Series az Arran koros, limitált szériás sorozata, amelynek megjelenései a sziget különböző nevezetességeiről kapták a nevüket. A Drumadoon Point térség a sziget nyugati felén található, Blackwaterfoot falujának közelében. Hangulatos partszakasz, amelyet bazaltsziklák öveznek. A Drumadoon Point az otthona a Shiskine Golf Clubnak is, amely egy tizenkét lyukas golfpálya és sokan az egyik legjobbnak tartják a Brit-szigeteken. Ez a kiadás mind a 23 évét puncheon méretű sherryhordókban töltötte. 9000 palackos limitációban jelent meg. Az Explorers' Series maltjai komplex alkotások és kiváló darabjai lehetnek egy gyűjteménynek is.

 

11.

Benriach 21 éves (0,7l, 46%)

A BenRiach alapsora 2020-ban megújult és kiegészült. A 21 éves kiadás változatlan beltartalommal, exkluzív díszdobozban kapható. Négyféle hordóban érlelt párlatok alkotják: bourbonhordók, szűz (azaz új) hordók, Pedro Ximenez sherryhordók és Bordeaux-i vörösboros hordók adtak otthont a whiskynek.