Blog

Érdekes mondák, izgalmas italok: Ismerd meg őket!

Több olyan ital is megtalálható portfóliónkban, amelyet átsző egy titokzatos sztori vagy egy ősrégi legenda. Ezek mind hozzájárulnak az ital különlegességéhez, megítéléséhez. Most fellebbentjük róluk a fátylat.

Alábbi válogatásunkban több díjnyertes ital is felfedezhető.  És mindegyik kiváló akár long drinkekbe, koktélokba is.

Drumshanbo Gunpowder gin (0,7L / 43%) 
A monda szerint a tizenkét növényi alapanyagot tartalmazó gin minden egyes összetevőjét a lepárlómester-tulajdonos, PJ Rigney választotta ki saját utazásai során: az összetevőket a legjobb termőhelyen tesztelte és kóstolta, ha pedig elégedett volt az eredménnyel, utazott tovább a következő kiszemelt helyszínre. PJ Rigney a borókáért Macedóniába utazott, a citromért Kínába, a köménymagért pedig egészen Indiába. A gin legkülönlegesebb összetevője kétségkívül a kínai gunpowder teanövény, amelyből kellemes ízű zöld teát készítenek
Az üveg címkéjén feltűnő állat az ún. "jackalope", amely a legenda szerint a nyúl és az antilop kereszteződéséből született, és rendszeresen megjelenik Drumshanbo falu környékén viharok idején, és ilyenkor a villámok fényénél egy-egy pillanatra láthatóvá is válik. Ez a különleges élőlény kiválóan szimbolizálja a palack tartalmának különösségét, egyedi ízvilágát. Hitelességét pedig az alábbi díja is megerősíti: Spirit Brand of the Year 2022 - Wine Star Awards by Wine Enthusiast Magazine  


Templeton Rye 6 éves NEW EDITION (0,7L / 45,75%) 
A Templeton Rye elnevezés az amerikai szesztilalom idejéből származik, amikor is Iowa állam Templeton nevű apró település gazdái jövedelem-kiegészítésül rozswhiskey-t kezdtek el készíteni. A legenda szerint a „híres/hírhedt” tilalom idején ez a whiskey olyannyira népszerűvé vált, hogy állítólag Al Capone kedvenc itala is ez volt. Aztán a 60-as években hivatalosan is bejegyezték a ’Templeton Rye Whiskey’ nevet, az elmúlt időkben a jogutódok pedig szeszfőzésbe kezdtek egy régi recept alapján. Kiváló minőségét megőrizte, amit nagymértékben köszönhet összetételének is: 90%-ban rozs, 10%-ban árpamalátát tartalmaz. Jim Murray  whiskyguru pedig 2011-es Whisky Bibliájában az alábbi módon dicsérte: „Egy hatalmas, összetéveszthetetlen rozswhiskey.”

San Cosme mezcal (0,7L / 40%) 
A monda szerint Szent Kozma és ikertestvére, Damján csodákat tettek, és legyőzték a halált is, éppen ezért sokan az orvosok védőszentjeként is tisztelik. Erről a szentről kapta ez a Santiago Matalánban készülő mezcal a nevét, amelynek alapanyaga 100% Espadín agavé. Különlegessége, hogy érlelés nélkül palackozzák. Szakavatott kezek készítik ezt a mezcalt, Mexikó egyik legnépszerűbb nemzeti italát. Illatában enyhe vegetális jegyek fedezhetők fel, ízében pedig enyhén füstös ízjegyek, virágok, alma, zöldborsó és ásványosság. Koktélhoz és különféle ételekhez is kiváló választás.

Heaven's Door Tennessee Bourbon (0,7L / 42%)
A Heaven's Door márka egyik megalkotója és a márka arca maga a legenda, Bob Dylan, Oscar-, Golden Globe-, tizenháromszoros Grammy-díjas amerikai énekes, dalszerző, zenész, költő, irodalmi Nobel-díja: egy igazi polihisztor. Elmondása szerint a Heaven's Door whiskey megalkotásakor fő motivációjuk az volt, hogy olyan sorozatot hozzanak létre, amelyben minden darab egy önálló történetet mond el. Mintha egy könyvet nyitnánk ki. A címkéken megjelenő vaskaput is Bob készítette olyan tárgyakból, amelyeket Amerika-szerte gyűjtött össze. A Tennessee Bourbon névre hallgató kiadás a márka alapverziója, amely 70% kukoricát és 30% egyéb gabonát tartalmaz. Minimum 8 évig érlelődik új, amerikai tölgyfahordókban. Zamatos, harmonikus bourbon, kategóriájának egyik legjobbja, és ezt erősíti az a tény is, hogy többszörösen díjazott párlat. San Francisco World Spirits Competition 2018: Gold medal, New York World Wine & Spirits Competition 2018: Double gold medal.
 

Hankey Bannister (0,7L / 40%)
A monda szerint Winston Churchill kedvenc whiskyjei közé tartozott a Hankey Bannister, és ha hinni lehet a legendáknak, akkor V. György király is az ital rajongói közé tartozott, ráadásul királyi garancia címet is adományozott ennek a whiskynek. A Hankey Bannister whisky mögött álló cég egészen hosszú múltra tekint vissza: Beaumont Hankey és Hugh Bannister 1757-ben társult egymással annak érdekében, hogy minőségi italokkal lássák el Nagy Britannia felsőbb köreit. Hankey maga is arisztokrata lévén, igen jó kapcsolatokkal rendelkezett, ismert figurája volt ezeknek a társadalmi köröknek. Bannister pedig csendes, tevékeny és kitűnő üzletember volt, így jól kiegészítették egymást. A gondosan válogatott, kiváló lepárlókból származó - Balblair, Knockdhu, Balmenach, Pulteney és Speyburn - italokból kikevert whisky hajdanában igen népszerűvé vált az országban, és népszerűsége mind a mai napig tart. Illata könnyed aromás fűszerességű, íze pedig simulékony, gyengéd, kellemes tónusú. Nagyon szerethető ital.

 

The Demons Share 15 éves rum (0,7L / 43%) 
Talán hallottad már az "Angyalok jussa" kifejezést, amely a párlatok világában azt jelöli, ami a hordóból az érési időszak alatt elpárolog, és amelynek mennyisége nagyban függ az adott lepárló földrajzi elhelyezkedésétől. Úgy tartják, ezt a mennyiséget az angyalok isszák meg, akik fenntartják maguknak ezt a "részesedést". Ha hinni lehet a mondának, akkor a Démon királyságának legmélyebb pincéiben, a hordói mellett alszik, és a valaha volt legfinomabb folyadékról álmodik. Puszta jelenlétével őrködik a hordók felett, és vigyázza, hogy az angyalok azért ne "csenjenek el" belőlük túl sokat. Végül hordóinak tartalmát démoni képességeivel kikeveri és a remekművet palackba zárja. A Demon's Share rumokat az olaszországi Savio Traiding cég forgalmazza, szintén hozzájuk tartozik a már hazánkban is ismert és közkedvelt Malecon rummárka.

Six Saints rum vászontáskában (0,7L / 41,7%) 
A Karib-térség festői szigetéről származó érlelt rum stílusos vászontokba csomagolva.
A Six Saints egy nagyon kellemes, kis mennyiségben gyártott rum, egy aprócska Karib-szigetről, Grenadáról. Kizárólag kiváló minőségű alapanyagok felhasználásával, tradicionális módon készül, semmilyen fűszert, ízesítőt nem adnak hozzá, amerikai bourbonhordókban érlelik, és 41,7%-on palackozzák, úgy tartják ugyanis, hogy ez a legideálisabb alkoholerősség a lassú kortyokban történő fogyasztásához. Grenadán több mint kétszáz éve készítenek rumot, és tiszteletben tartják a tradíciókat, hagyományokat, a sziget lakosságát, történetét, ezért is kapta a rum a sziget hat szent plébániájáról a nevét, ugyanis ezek a szent helyek szerves részét képezik a sziget történetének, legendáinak.