Blog
Néhány szó a tequiláról
A tequila alapanyag az amerikai kontinensen őshonos agavé, amelynek különböző fajai léteznek: egyes fajok magas tápértékkel, míg mások más előnyökkel rendelkeznek. Rostjaikat évszázadok óta használják a mexikóiak különböző módon.
Jó tudni, hogy tequilát csak az agávé egyik alfajából, az úgynevezett Kék Weber agavéból (agave tequilana) készítik. Érdekesség, hogy ennek a növényfajnak a neve Franz Weber német természettudóstól származik. Ő rendszerezte a XIX. században az agávéfajokat. Fontos továbbá megjegyezni, hogy tequilát csak a törvény által megjelölt régiókban termesztett agavéból készíthetnek: Jalisco, Nayarit, Tamaulipas, Guanajuato, és Michoacan. A tequilákat nem feltétlenül kell érlelni, de az érlelési idő alapján megkülönböztetünk blanco (érleletlen), reposado (minimum 2 hónap érlelés), anejo (minimum1 év érlelés), illetve extra anejo (minimum 3 év érlelés) tequilát.
A múlt évszázad során a tequila népszerűsége a tengerentúlon folyamatosan nőtt, köszönhető ez a századeleji és századvégi koktélbumnak, illetve a lepárlók és a tequilaforgalmazó cégek sikeres kampányainak.
A tequilát fogyaszthatjuk önmagában, de koktélként is.
Íme, 3 tequilamárka, amelyet vétek lenne kihagyni.
Ocho tequila
Az Ocho egyike azon kevés tequilának, amelyeket még hagyományos módon, lassú eljárással készítenek, ezáltal a hangsúly a minőségen, az agavé hamisítatlan ízén van. A palackon feltüntetésre kerül mind a készítés éve, mind az a családi gazdaság, ahonnan az agavé növény származik. Mindegyik kiadás különböző területről származó agavéból készül, így megismerhetjük az adott terület adta sajátosságokat (Rancho, terroir).
Ocho Blanco tequila (0,5L / 40%)
2022. július 24-én akcióban
Mély aromája rendkívül komplex: Felfedezhetjük benne a mentolt, liliomot, banánhéjat, nyers spárgát, kerek fűszereket, fahéjat, rózsavizet, valamint a mészköves-kálciumos jegyeket is.
Ocho Reposado tequila (0,5L / 40%)
Ízét uralja a gyümölcsös dominancia, amelyből a szilva és a pirosbogyós gyümölcsök emelkednek ki igazán. De karamell, kávé és főtt agavé is jellemzi, ami az érett tequilák jellemzője.
Cimarron
A Cimarron egy olyan tequila, amelyet Enrique Fonseca állít elő a mexikói Atotonilcóban. Az alapjául szolgáló agave 4620 méteres magasságban nő. Az alacsony nyomású, lassú pörkölési eljárás megteremti a Cimarron fényes, előre mutató ízét. Az erjesztés természetes, ún. borászati élesztővel történik. Lepárlás után érlelés nélkül, azonnal palackozzák.
Cimarron Blanco tequila (1L / 40%)
Cimarron Reposado tequila (1L / 40%)
Don Ramón tequila
A mexikói Jalisco hegyvidékéről származó 100%-ban kék agavéból készült tequilacsalád Punta Diamante Reposado kiadását a kétszeres lepárlás után fehér tölgyfahordókban érlelik. Az érlelés lehetővé teszi, hogy a párlat „enyhüljön” és mély, összetett karaktert öltsön.
A Casa Don Ramónban a tequila szenvedély, büszkeség, örökség. Tequilájukat 100%-ban Jalisco kék agavéból desztillálják, amelyet kézzel szüretelnek bőségesen termő helyi földjeikből. Szigorú szabályok mentén, kézműves módszerekkel zajlik a gyártás, amelyeket nemzedékeken át tökéletesítettek a „Maestrok”, annak érdekében, hogy a végtermék a legigényesebb fogyasztók ízlésének is megfeleljen. Kiemelkedően sima íz és hosszú lecsengés jellemzi italaikat.
Don Ramón Punta Diamante Silver tequila (0,7L / 38%)
Don Ramón Punta Diamante Reposado tequila (0,7L / 38%)
1800 Reposado tequila (0,7L / 38%)
2022. július 26-ig vagy a készlet erejéig akcióban