Egyesült Államok lepárlói

JACK DANIEL'S

Régió: Tennessee Alapítva: 1866 Tulajdonos: Brown-Forman

Tennessee egyes vidékein mind a mai napig nem csak a lepárlás, de még a szeszes italok forgalmazása is tilos, ezért az államot az amerikaiak egyszerûen csak a legszárazabbként szokták aposztrofálni. A helyiek mély vallásosságából fakadó kvázi alkoholtilalom ellenére mégis itt, Lynchburg városában áll a világ talán legismertebb whiskey-jének otthona, a Jack Daniel’s lepárló.

 

A motorosok, rock’n’roll hősök és más életmûvészek körében valóságos nemzeti italként jegyzett Jack Daniel’s története a legmegbízhatóbb források szerint 1850-ben vette kezdetét. A korabeli feljegyzések szerint legalábbis ebben az esztendőben jött világra a skót bevándorló családból származó Jesper Newton „Jack” Daniel, akit azonban rossz magatartása miatt szülei rövid úton egy lelkipásztor gondjaira bíztak. A szigorú nevelés pedig ha másra nem is, de arra legalább jó volt, hogy az ifjú Jack tizenhárom éves korára már mindent tudott a lelkész úr házi lepárlójának mûködéséről, így hamarosan meg is vette azt nevelőjétől, majd a Lynchburg mellett fekvő Cave Springs-be költöztette. 

  

Jack egészen 1907-ig maga vezette az egyre sikeresebb üzemet, majd halála előtt nem sokkal kedvenc unokaöccsére, egy Lem Motlow nevû úriemberre bízta az irányítást. (Az alapító nem sokkal későbbi, vérmérgezéses halálát egyébként egy elfertőződött seb okozta, amelyet páncélszekrénye szokásos reggeli rugdosása során szerzett.) Az örökségére oly büszke rokon az államban 1910-ben bevezetett alkoholtilalom idején is minden erejével azon volt, hogy életben tartsa a márkát. Egy ideig még Alabama és Missouri államokban is szerencsét próbált, de a Jack Daniel’s feltámadása csak évekkel a tiltás feloldását követően, a Lynchburg-i üzem újranyitásakor jött el. Az azóta eltelt évtizedek alatt pedig a Jack a világ egyik legnépszerûbb szeszesitalává lett.        

 

Az ital egyedülállóan tiszta és kiegyensúlyozott ízvilágának titka abban az egészen különleges, csak Tennessee-ben használatos lepárlási eljárásban rejlik, melynek köszönhetően az államban készülő italokat nem is a Kentucky-ban bevett bourbon, hanem tennessee-whiskey néven illetik. A hatalmas duplaüstökben főzött Jack Daniel’s Tennessee Whiskey-t az érlelés előtt egy apró lyukakkal tûzdelt, hosszú csőrendszerbe vezetik. A kis lyukakon keresztül napokon át csepeg a finom lé, hogy átszûrje magát a csövek alatt fekvő, juharfából készült faszénen, így alakítva ki a Jack Daniel’s csodásan kerek és selymes világát.

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.