A Sainte Léocadie borászata Minervois régiójában található, Aigne-ben. Maga a birtok körülbelül 30 hektár nagyságú. A jelenleg a területen működő borászatot 2002-ben alapította meg Anne és Thierry, nagyszüleik nyomdokaiba lépve.
Saint Léocadie a spanyolországi Toledóban élt a 4. században, a Római Birodalom keresztényüldözésének áldozata lett. Nevét már a Vizigót Királyság uralma alatt megemlítik Aigne-ben, egy temetkezési hellyel kapcsolatban, ami az egyik legrégebbi istentiszteleti helynek számít és a feltárása alatt rengeteg történelmi lelettel kápráztatta el a régészeket. A nagyszülők, akiket teljesen lenyűgözött a vidék spirituális múltja, szobrot emeltek Sainte Léocadie emlékére, így kérve oltalmát.
Egész éves gondozás után, a szőlőt szeptemberben szüretelik. Egy részét kizárólag kézzel szedik, a borkészítés során olyan technikát alkalmaznak, mely inkább Beaujolais vidékéhez kötődik, azaz a szőlőt szén-dioxidban gazdag környezetben tartják már a zúzás előtt is. Másik részét géppel szedik, a kora reggeli órákban, majd a borászatba beérkezvén megkezdik a feldolgozást.
A két betakarítási módhoz, két különböző borkészítési technika társul.
A gépi betakarításnál a préslét alacsony, szabályozott hőmérsékleten (16 °C) folyik az erjesztés, míg a kézzel szüretelt szőlőt 25 °C környékén tartják az erjedés folyamán. Körfejtést, illetve kézi csömöszölést alkalmaznak a továbbiakban, majd évjárattól függően több hónapos érlelés következik a palackozás előtt.
Korlátozott példányszámú bor, mely az igazán megkapó, vadregényes Minervois területről származik. Öreg tőkék adták az alapanyagot, Syrah-Grenache és Mourvedre. Egy éves újfahordós érlelés után került palackba. Feketeribizli, petrolosság és ánizs a vezető illatok, majd elképesztően lágy tannionok mellett jön vissza szájban ugyanez a vonulat. Nagyon koncentrált, rabul ejtő "csúcsbor".
A Sainte Léocadie borászata Minervois régiójában található, Aigne-ben. Maga a birtok körülbelül 30 hektár nagyságú. A jelenleg a területen működő borászatot 2002-ben alapította meg Anne és Thierry, nagyszüleik nyomdokaiba lépve.
Saint Léocadie a spanyolországi Toledóban élt a 4. században, a Római Birodalom keresztényüldözésének áldozata lett. Nevét már a Vizigót Királyság uralma alatt megemlítik Aigne-ben, egy temetkezési hellyel kapcsolatban, ami az egyik legrégebbi istentiszteleti helynek számít és a feltárása alatt rengeteg történelmi lelettel kápráztatta el a régészeket. A nagyszülők, akiket teljesen lenyűgözött a vidék spirituális múltja, szobrot emeltek Sainte Léocadie emlékére, így kérve oltalmát.
Egész éves gondozás után, a szőlőt szeptemberben szüretelik. Egy részét kizárólag kézzel szedik, a borkészítés során olyan technikát alkalmaznak, mely inkább Beaujolais vidékéhez kötődik, azaz a szőlőt szén-dioxidban gazdag környezetben tartják már a zúzás előtt is. Másik részét géppel szedik, a kora reggeli órákban, majd a borászatba beérkezvén megkezdik a feldolgozást.
A két betakarítási módhoz, két különböző borkészítési technika társul.
A gépi betakarításnál a préslét alacsony, szabályozott hőmérsékleten (16 °C) folyik az erjesztés, míg a kézzel szüretelt szőlőt 25 °C környékén tartják az erjedés folyamán. Körfejtést, illetve kézi csömöszölést alkalmaznak a továbbiakban, majd évjárattól függően több hónapos érlelés következik a palackozás előtt.
Korlátozott példányszámú bor, mely az igazán megkapó, vadregényes Minervois területről származik. Öreg tőkék adták az alapanyagot, Syrah-Grenache és Mourvedre. Egy éves újfahordós érlelés után került palackba. Feketeribizli, petrolosság és ánizs a vezető illatok, majd elképesztően lágy tannionok mellett jön vissza szájban ugyanez a vonulat. Nagyon koncentrált, rabul ejtő "csúcsbor".