Blog | Gin

Egy kézműves prémium gin Skóciából: Caorunn, koktéltippekkel

Mitől olyan különleges a Caorunn gin? És mit jelképez a logójában lévő piros ötágú ikon? Most mindenre fény derül.

A Caorunn gin (ejtsd: ’ka-roon’) 2009-ben kezdete meg menetelését a skóciai Balmenach whiskylepárlóban. Azóta rengeteg gin lefolyt a minőségi ginek kedvelőinek torkán, és a Caorunn valósággal kivirágzott. Nem csoda, hogy nagy nemzetközi versenyeken is értékes „skalpokat” gyűjtött.

Mitől olyan különleges a Caorunn?
A Caorunn gin nevét a vörösberkenye kelta megfelelőjéről kapta. majd’ egy tucat – tizenegyféle - növényt használnak fel e kis mennyiségben gyártott kézműves gin ízesítésére. A hat hagyományos növényen – borókabogyó, koriandermag, narancshéj, citromhéj, angyalgyökér, kínai fahéj - kívül ötfajta, a keltáknál is ismert és hasznosított növénnyel ízesítik még ezt a frissítő, enyhén fűszeres ízvilágú gint.

A Caorunn gin szülőhelye

A Balmenach malátawhisky-lepárlóban érlelik össze a gabonapárlatot a fűszerezésére használt növényekkel együtt, egy speciális – erre a célra készített – rézkamrában. A hanga, a mocsári mirtusz, a vörösberkenye, a gyermekláncfű és a Coul Blush Apple nemesített kelta almafajta egyedi, erre a vidékre jellemző ízvilágot kölcsönöz ennek a nemes ginnek. 

És el is érkeztünk a bevezetőben megfogalmazott második kérdésünkhöz, vagyis mit jelképez a Caorunn gin piros logója? Nem mást, mint a régió híres kelta almafajtájának (Coul Blush) kettévágott lenyomatát, pontosabban a magház alakját mintázza a logó. Ebből is látszik, hogy a skótok nagyon büszkék erre az almafajtára, amely ropogós, lédús, és egyedi ízével sokat ad ahhoz, hogy a Caorunn gin ennyire szerethető legyen.
Ez a gin önmagában fogyasztva is nagyon kellemes élményt nyújt, de koktélokban még inkább fokozhatjuk az ízélményt.

Caorunn gin (0,7L / 41,8%)
A prémium kézműves gin Skóciából, amely csupán kis adagokban készül (small batch) 

Caorunn Raspberry gin (0,7L / 41,8%)
A Caorunn gin első ízesített kiadása igazán jól sikerült. A tizenegy alapnövényen túl málnát is tartalmaz. Bár színében nem jellemző rá az ízesített ginek ragyogása, de annál inkább jellemzik a lédús, zamatos ízjegyek.

Caorunn Blood Orange gin (0,7L / 41,8%)
A Caorunn gin vérnaranccsal ízesített kiadása, amely izgalmas ízaromát tartogat. Kiváló önmagában vagy koktélok, G&T formájában is. A zamatos, édeskés-savanykás ízjegyek nagyon is szerethetők.

Caorunn Highland Strength gin (0,7L / 54%)

 

Caorunn  koktélok
 

Bee's Business
Az édes, a savanykás és a lédús frissítő koktél tökéletes egyensúlyát nyújtja.
Összetevők:
50 ml Caorunn gin
20 ml frissen facsart almalé (legjobb, a ginkészítéshez használt fajtából…)
15 ml mézszirup
10 ml citromlé
 5 ml almaborecet
 jégkocka
Elkészítés:
Az összetevőket tegyük egy shakerbe jéggel, majd rázzuk alaposan össze. Szűrjük át jégkockákat tartalmazó pohárba.
Díszítés: Vékony, piros almaszelettel


Pink Lady Spritz
A Pink Lady Spritz ropogós, friss és élénk. Ez az egyik legnépszerűbb Caorunn koktél, amiben a híres sót almát (Coul Blush Apple) tökéletesen kiegészít a friss lime-lé és a szóda. 
A virágos, citrusos íz lehetővé teszi, hogy a Caorunn finom borókafűszeres ízvilága megcsillanjon. 
Összetevők:
50 ml Caorunn gin
25 ml Pink Lady cordial* (vagy hideg almalé)
20 ml lime-lé
szóda
jégkocka
Pink Lady Cordial
Vágjunk fel 4 db almát, és 1 liter vízben pároljuk 10 percig. Szűrjük le, és keverjünk a folyadékba egy kevés cukrot (ízlés szerint), valamint 3 db lime levét. Ez a zseniális összetevő 1 hétig eláll a hűtőben.
Elkészítés:
Az összetevőket tegyük egy jéggel töltött pohárba, majd keverjük össze a jégen és öntsük fel szódával.
Díszítés: ízlésesen feltekert piros almahéj mentalevéllel

Caorunn, Apple & Tonic
Klasszikus highball ital a díjnyertes Caorunn Small Batch skót ginből. A Caorunn, Apple & Tonic kiválóan frissít és otthon is pofonegyszerűen elkészíthető.
Az almalé hozzáadása édesebb, gyümölcsösebb oldalát adja a klasszikus G&T-nek, amely felfedezi a Caorunn ropogós almás és citrusos jegyeit.
Összetevők:
50 ml Caorunn gin
25 ml frissen facsart almalé
Mediterrán ízvilágú tonic 
jég
Elkészítés: A tonic kivételével az összetevőket és néhány jégkockát tegyünk a pohárba, keverjük össze őket, majd öntsük fel tonikkal.

Díszítés és szervírozás: Néhány szépe piros almaszelettel és friss rozmaringgal díszítsük, és Highball pohárban szolgáljuk fel.

Caorunn málnával és rebarbarával 
A klasszikus highball ital ezen változatában a finom ízű prémium rebarbara kiegészíti a Caorunn Raspberry ginben található különleges málnajegyeket.
Ez az ital csodálatos, színes, gyümölcsös és szezonális.
Összetevők:
50 ml Caorunn Raspberry gin
10 ml friss lime-lé
Rebarbarás vagy szárazabb tonic 
jégkocka
Elkészítés:
A tonic kivételével az összetevőket és néhány jégkockát tegyünk egy Highball pohárba, keverjük össze őket, majd öntsük fel a tonikkal.
Díszítés: friss rebarbara héjával

Caorunnita
Minden koktélrajongó tudja, hogy a híres Margarita hagyományosan tequilával készül.Amikor azonban Simon Buley lepárlómester megalkotta a Blood Orange-ot, a botanikai összetevők és a gyümölcshéj tökéletes kombinációja arra inspirálta a lepárló munkatársait, hogy megalkossák a Margarita e szokatlan, mégis ízletes változatát.
Összetevők:
40 ml Caorunn Blood Orange gin (0,7L / 41,8%)
10 ml Cointreau vagy Triple Sec
10 ml agavészirup
25 ml friss lime-lé

pohár: Coupe típusú koktélpohár
Elkészítés: 
Tedd az összes összetevőt egy jéggel teli koktélmixerbe, és rázd jól össze, majd duplán szűrd át egy hűtött pohárba.
   Díszítsük narancshéjjal, amit szépen megcsavarunk
A tökéletes narancshéjcsavaráshoz egyszerűen vágj le egy darabot a héjból, ügyelve arra, hogy ne legyen túl sok a héj belső, fehér része. Nyomd össze és csavard meg a héjat a pohár szélén, hogy a narancsos olajok felszabaduljanak, és feldobják a Caorunnitát.

Highland Honey
A Caorunn Highland Strength fűszeres fűszerességét tökéletesen kiemeli a méz, a lime és a Chartreuse kombinációja ebben az italban.
Highland Honey koktélunk kétarcú: egyfelől édeskés, másfelől savanykás. Szenzációs ízélményt nyújt. 
Összetevők:
 40 ml Caorunn Highland Strength gin (54%)
 10 ml sárga Chartreuse
 25 ml lime-lé
 15 ml mézszirup (könnyedén elkészíthető: kevés langyos vízbe keverj ízlés szerint mézet) 
jégkocka
Elkészítés:
Tedd bele a pohárba az összes hozzávalót jéggel, rázd össze, majd szűrd át egy hűtött pohárba.
Díszítés: Ehető virággal (például kamillával)