Skót lepárlók

DUFFTOWN

Kiejtés: {DUFF-town} Régió; Speyside Alapítva: 1824

A lepárló a whiskyvárosról, Dufftownról kapta a nevét, így azt is hihetnénk, hogy a Dufftown volt a város első főzdéje, pedig a Mortlach (1824), a Glenfiddich (1887), a Balvenie (1892) és a Convalmore (1894) főzdéjét is előbb alapították. A Glendullan (1898) és a Kininvie (1990) is ebben a városban található, a Pittyvaich pedig a 8. helyi desztilláló lehetne, ha be nem zárták és le nem bontották volna 2002-ben. 

 

dufftown_2.jpg

 

 

A desztillálót a Dufftown-Glenlivet Distillery Co egy régi malom helyén építette fel 1896-ban. Több tulajdonosváltást követően a Diageo tulajdonában került, és jelenleg a Roseisle, valamint a Caol Ila után az italipari óriáscég harmadik legnagyobb kapacitású malátalepárlója. 

13 tonna kapacitású cefréző kádja az egyik legnagyobb a skót whisky iparban, 3 pár rézüstje pedig 5 800 000 liter tiszta alkohol előállítására képes. Az itt lepárolt szeszt egy 500 méter hosszú csövön keresztül (egy utat is keresztezve) a töltőállomásra pumpálják át. A lepárló 8 raktárában nem kevesebb, mint 100 ezer hordó pihen. A telepen egy párologtató valamint egy bio üzem is található, amelyben az ún. pot ale-t (ami a cefreüstben marad a lepárlás után) állatok etetésére alkalmas sziruppá alakítják át. Ezek az üzemek felelősek a lepárlás végső maradékának (spent lees) a tisztításáért, amely a víz mellett bizonyos mennyiségű rezet is tartalmaz. A vizet különválasztják a réztől, mielőtt visszaeresztik a természetbe. A Diageo másik két helyi lepárlójának, a Mortlachnak és a Glendullannek az üzemi maradékát is itt dolgozzák fel.

 

A tiszta cefre, valamint a hosszú erjedési idő (75 óra) eredményeként az itt készülő nedű árpamalátás, füves jegyekben bővelkedik, amelynek viszont csupán 3%-a kerül single maltként palackozásra, a többi kevertekbe - főleg a Bell’s whiskybe - jut. 

 

A lepárló maltja Singleton néven a WhiskyNetnél is kapható, de vigyázzunk, mert ezzel az elnevezéssel több különböző whisky is forgalomban van! Eredetileg az Auchroisk lepárló maltját adták ki ezen a néven, majd az ezredfordulót követően – talán a hagyományos márkanevek sikerét látva – a cég visszatért az eredeti formulához. Napjainkban a Singleton név alatt Európában a Dufftown (Singleton of Dufftown), Ázsiában a Glen Ord (Singleton of Glen Ord) az USA-ban pedig a Glendullan (Singleton of Glendullan) lepárló whiskyjét vásárolhatjuk meg.