Blog

Dram Time: Sárdi Zoltán

Klassz, hogy olyan sokfélék vagytok! Színesek. Mert így mi is tudunk tanulni tőletek.

 

 Zoli szinte minden felületünkön jelen van: webshopon böngészik, boltba bejár, bárban kóstolgat. Nyitott, kísérletező kedvű, ahogy írja, sokféle italt kóstol, de gyűjt is. Biztosan tudom, hogy van egy-két ritkaság is a szekrényében. Klassz érzés ilyen - gasztronómiában is jártas - vásárlóknak dolgozni. Fogadjátok szeretettel Sárdi Zolit!

 

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?

2008 - 2009 körül volt egy borkereskedő cég, akinek volt egy saját néven palackozott whiskyje, amiről igazából semmit nem tudtam (azon kívül, hogy egy single malt), csak egyszerűen ízlett. Ezután kezdtem el tudatosan teljesen zöldfülűként ezt az italfajtát keresni, fogyasztani. Aztán jöttek a WhiskyNet által szervezett tematikus kóstolók, ahol tökéletes alaptudásra tettem szert.

 

Sárdi Zoli


Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Például gyűjtő (is) vagy?

 

Én egy egyszerű whiskyrajongó vagyok, aki szeret mindenféle típust kóstolni, de azért van otthon egy-két különlegesebb darab is eltéve: ezek között azért akad gyűjtői darabnak nevezhető palack is, de igazából én bármelyik palackot kibontom, ha van megfelelő alkalom és társaság.

 


Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?

Ma már a neten szinte minden megtalálható, így általában az internetről és a whiskykhez értő barátaimtól.

 

Melyek a kedvenc whiskyjeid?

 

Hú, ez nehéz kérdés, mert mindig változik az az ízvilág, ami épp bejön. Mostanában a tiszta „sima whisky ízű” whisky jön be, de a sherrys vonal is nagy kedvenc. Egy időben sok japán whiskyt ittam, de mostanában valamiért nem igazán kedvelem az édes whiskyket, ahogy a füstös vonal sem igazán az enyém. Azért kóstolások alkalmával mindig eljön az a pont, amikor előkerül egy két komolyabb füstös tétel is.

 

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?

Külön nem tudok egyet kiemelni, de az általam felsorolt lepárlók olyan whiskyket gyártanak, amiket nagyon szeretek, mindegyik tradicionális lepárló magas minőséggel, kiemelkedő ízvilággal Glenfarclas, Glengoyne, Springbank, Arran, Old Pulteney, Balblair

 

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?

 

Sajnos még nem jutottam el túrára, pont a Covid vette el ezt tőlem, de ami késik, az nem múlik….

 

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken Whisky Show-n, Bar Show-n. stb.?

 

Csak magyar rendezvényeken voltam eddig: Whisky Show-n és Bar Show-n, de szeretnék külföldi rendezvényekre is ellátogatni, mihelyst rendesen kinyílik a világ….

 

Érdekelnek-e más prémium párlatok? (például rum, konyak, armagnac, stb.) Ha igen, melyek ezek?

 

Minden párlat érdekel, amiben van munka és idő és megfelelő „furfang”, de a whisky az, amitől nem fájdul meg a fejem, így ha esetleg mást is kóstolok, hamar váltok a kedvenc italomra…

Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre és hogy lettél törzsvásárlónk?

2011-2012-körül lettem a WhiskyNet vásárlója. Az interneten találtam rá az oldalra és az oldalon keresztül az üzletre. Abban az időben szívesebben jártam az üzletbe, mivel zöldfülű lévén kellett a szakszerű segítség, amit a boltban maximálisan meg is kaptam….