Skót whisky | Blog | Dram Time

Dram Time: Benkóczki Péter

Születésnapunk apropóján megvalósítottuk egy régi ötletünket. Új sorozatot indítunk...

Kedves Párlatkedvelők, kedves Insiderek, kedves Vásárlóink!

Születésnapunk apropóján megvalósítottuk egy régi ötletünket: „Insider Dram Time” név alatt időről időre bemutatunk a WhiskyNet blogban egy-egy szívünkhöz közelálló törzsvásárlót, akik hosszú évek óta velünk vannak. Ők azok, akik már több Whisky Show-n és számos más rendezvényünkön részt vettek, valamint hűséges látogatói változatos kóstolóinknak.

Ezzel mások számára is inspiráló magyar „whiskytörténeteket” oszthatunk meg, másrészt mi is még jobban megismerhetjük egymást.

Reméljük, ti is legalább akkora örömmel és kíváncsisággal olvassátok törzsvásárlóinkról készített blogbejegyzéseinket, mint amilyen lelkesedéssel készítjük számotokra azokat!

Szeretettel,

Szatmári Kati és a WhiskyNet csapata

 

Dram Time: Benkóczki Péter

 

Dram Time: Benkóczki Péter

Ő volt az egyik első. Csillogó szemű, nagyon fiatal. Éhes a tudásra. Emlékszem rá az első Whisky Show-ról, a legelső kóstolóinkról, a bolti nyíltnapokról és még a szépemlékű Index Fórumról. Azóta már ő maga lett megkerülhetetlen véleményformáló, hivatkozási pont mások számára. Többen azt hiszik, hogy nálunk dolgozik. Különben hogyan is lehetne ennyi whiskyt inni?  A Whisky Show-t már évek óta segíti szakértelmével, tapasztalatával. Mindig élmény vele beszélgetni whiskyről, a Világról.  Fogadjátok szeretettel első Dram Time-os törzsvásárlói blogbejegyzésünkben Benkóczki Petit!

 

Mikor és hogyan kedvelted meg a whiskyt?

A whiskyt körülbelül 2008-ban kedveltem meg. Nagyon szerettem olvasni Skóciáról, illetve ezzel kapcsolatos filmeket nézni, és abban az időben még a bulizós korszakomat éltem, gondoltam összekapcsolom a kettőt, és hát ugye a folyékony arany volt a metszéspont. Előtte is jobbára whiskyt ittam, de persze nem tisztán, szakszerűen..

 

Peti az egyik kedvencével

 

Hogyan jellemeznéd a whiskyhez fűződő kapcsolatodat? Gyűjtő is vagy?

A whisky életem része lett, remélhetőleg nem negatív értelemben. Régen inkább fogyasztóként tekintettem magamra, de ma már túl sok palackom lett, és igen, vannak sorozatok, kiadások, amiket gyűjtök, jó érzés nézegetni, birtokolni őket.

 

Honnan tájékozódsz a mindenkori whiskytrendek felől?

Szinte kizárólag az internetről, a legfontosabb lepárlók, boltok, emberek állandóan ontják magukból az információt, a Facebook-on is gyorsan lehet mindenről értesülni.

 

Melyek a kedvenc whiskyjeid?

Nos, biztosan sznobságnak tűnhet, de 99%-ban skót single maltot fogyasztok. Szerintem ezek a leggazdagabb, legízletesebb italok.

 

A skót single maltok a nagy kedvencei

 

Melyek a kedvenc lepárlóid és miért?

Ez azért változó tud lenni, mivel régen például a legkeményebb tőzegelt whiskyket kedveltem, ma már azok alig csúsznak, de jó pár éve már van egy kialakult VIP-rész: Springbank (színes, eredeti, természetes, ízes), Bruichladdich (változatos, illetve kiváló boroshordókkal dolgoznak), Old Pulteney (valamiért varázsa van ennek a távoli városban található lepárlónak, illetve magának a whiskynek, is szeretem a karakterét. És a következők is a kedvenceim között szerepelnek: Glengoyne, Glendronach, Glenfarclas. Mostanában ismét imádom a jóféle sherrys édességeket.

Voltál-e már whiskytúrán, ha igen, akkor hol, milyen benyomásokat szereztél?

Whiskytúrára még nem jutottam el, legutóbb a vírus „tett be” ennek, pedig már szinte kint voltunk. Nehezen szánom rá magam ilyesmire, nem igazán szeretek utazni.

Polcrészlet...

 

Voltál-e külföldi és magyar whiskyrendezvényeken Whisky Show-n, Bar Show-n. stb.?

Hazai rendezvényeken már több alkalommal is. Például az összes Whisky Show-n ott voltam, az utóbbi pár évben ugyan nem látgatóként, hanem segítőként, és furcsa módon, így még jobban élveztem.

Érdekelnek-e más prémium párlatok (rum, konyak, armagnac, stb.)? Ha igen, melyek?

Whiskyn kívül alig iszom más párlatot, ha mégis, akkor a konyak, armagnac vonal jön be, ezek számomra érdekes, izgalmas italkategóriák.

Mikor és hogyan találtál rá a WhiskyNetre és hogy lettél törzsvásárlónk?

Egy régi barátom hívta fel a figyelmem a cégetekre, illetve ő rendelt is tőletek néhány palackot, amit közösen kóstolgattunk, és hát el is vesztünk bennük - én legalábbis nagyon. Eleinte közösen rendelgettünk, később viszont már külön, és hát ez nálam azóta is elég intenzív folyamat. Ott voltam a boltotok nyitásánál is az első napokban és ott ittam először tőzeges whiskyt. Máig érzem az orromban az illatát.