Blog | Rum
Bemutatkozik a két nagy „rivális”, a Diplomático rum és a Zacapa. Fellibbentjük a fátylat e két kiváló rumról.
Míg a Karib-térséget gyakran a világ legelismertebb rumjainak lelőhelyeként tartják számon, addig a cukornádat - amelyből e híres szeszes italfajtát lepárolják - Közép- és Dél-Amerikában évszázadok óta ismerik és termesztik: természetesen ez a tény is nagy mértékben hozzájárult az ottani rumkultúra kialakulásához. A régió két legismertebb rummárkája a Diplomático és a Zacapa, amelyek bizonyos eltérést mutatnak az általános rumkínálattól. Most annak járunk utána, hogy mi is a különbség e két népszerű rum között.
Egyedülálló terroirjával (termőterület), érlelési technikájával és változatos portfóliójával mindkét rum elsőszámú helyet vívott ki magának a világ rumkultúrájában. De akkor mi is a lényeges különbség köztük?
A kezdet…
A Diplomático lepárlót 1959-ben alapították a venezuelai Andok-hegység lábánál. Eredetileg a Licorerías Unidas S.A (LUSA) tulajdonában volt, amelynek főrészvényeseként a Seagram’s International működött, majd a cég 2002-ben gazdát cserélt, miután a LUSA-t eladták venezuelai vállalkozóknak. Ma a cég független, családi tulajdonban van, és Destilerías Unidas S. A. (DUSA) néven vált ismerté: Venezuela egyik legszebb természeti környezetében működik.
A Zacapa rumot néhány évtizeddel később, 1976-ban alapította Alejandro Burgaleta guatemalai orvos és vegyész, aki a rumot az ország keleti részén található Zacapa városának 100 éves évfordulójára dobta a piacra. Eredeti nevén „Ron Zacapa Centenario” a rum gyorsan népszerűvé vált Guatemalában, és a helyiek rendkívül büszkék lettek rá.
Zacapa: a „felhők feletti ház” titkai
Ahelyett, hogy melaszból desztillálnák, mint általában a rumok többségét, a Zacapa „szűz cukornádként” kezdi „életét”, amiből lényegében egy igen gazdag, sűrű cukornádlét készítenek. A lepárlás után a rumot érlelés céljából a hegyekbe, 2300 méter tengerszint feletti magasságba szállítják, az úgynevezett „felhők feletti ház”-ba, ahol a párlat a hegycsúcsok árnyékában érlelődik 16-17 Celsius-fok körüli átlaghőmérsékleten. A nagyobb tengerszint feletti magasság, a hűvösebb hőmérséklet és a levegő alacsonyabb oxigéntartalma ideális körülményeket teremt a rum lassú érleléséhez. A sherryhez hasonlóan a Zacapa is solera módszerrel érleli rumjait, és az érlelés különböző szakaszaiban az egymásra rakott hordókból tudományosan keverik a rumot. A Zacapa rumjai számtalan nemzetközi elismerést és díjat nyertek már történetük során.
Mi az a solera-eljárás pontosan?
A solera egy érlelési eljárás: a bodegákban (raktárakban), ahol a hordók egymásra vannak pakolva, minden évben a legalsó, padlón (spanyolul suelo, innen az elnevezés) lévő hordóból palackoznak le egy bizonyos mennyiséget, a felette lévő hordóból visszapótolva, így haladva egészen a legfelső sorig, amelybe minden évben friss párlatot tesznek. Főleg rumoknál alkalmazzák ezt az eljárást.
Diplomático: egyedülálló desztillációs eljárások
A Diplomático a rum stílusától függően cukornádmézet és melaszt egyaránt használ a gyártás során. A cég híres egyedülálló desztillációs eljárásainak keverékéről, sokoldalúságáról, vagyis a céget különféle lepárlási módok jellemzik. A folyamatos oszloplepárlást a könnyedebb rumok esetében használják, míg a batch, szakaszos lepárlási eljárást a köztes rumoknál alkalmazzák, az összetettebb, komplexebb rumoknál pedig a pot still-eljárást részesítik előnyben. Ez szépen tetten érhető a Diplomático portfóliójába tartozó rumoknál.
Ízek kavalkádja
Zacapa No. 23 Centenario
A Zacapa No. 23 Centenario rendkívül magas osztályzatokat kap a nemzetközi versenyeken. Volt, ahol 92-es, sőt 95-ös osztályzattal is díjazták, köszönhetően a különböző érlelésű rumok szakszerű, kiegyensúlyozott keverékének. E gazdag rum kiváló mélységgel és selymes textúrával, valamint „fiatalos energiával” rendelkezik.
Rum Diplomático Single Vintage 2007 (0,7l, 43%)
A Diplomático Single Vintage kiadások speciális, kiemelkedő minőségű hordókból kerülnek összeválogatásra, amelyet a ronerok gondosan válogatnak egyedi karaktereik miatt. Ez a rum először 12 évet érlelődött bourbon- és single malt whiskyshordókban. Egyetlen évjárat lepárlása. Az utolsó évében spanyol sherryhordóban pihen a legtökéletesebb finiselés (utóérlelés) elérése érdekében.
Diplomático Single Vintage 2005
A Diplomático Single Vintage 2005 is már több nemzetközi megmérettetésen bizonyított, igen magas pontszámokkal (93, 95) és díjakkal. Egyetlen évjárat lepárlása. Az utolsó évében spanyol sherryhordóban pihen a legtökéletesebb finiselés (utóérlelés) elérése érdekében. Ízvilágában a banános, csokis muffinos, szárított gyümölcsös jegyek érhetők tetten.
Rumkoktélok
Az olyan klasszikus, jól ismert koktélokban, mint a Daiquiri és a Mai Tai, mindkét rum összetettsége tökéletes alapot biztosít egy kiváló italhoz.
Néhány kedvcsináló koktél
Rum Old Fashioned
Ezt az italt szinte bárki könnyen el tud készíteni akár otthon is, ha a megfelelő alapanyagok a birtokában van. Egy igazi klasszikus, amit bár nem rummal készítettek eleinte, de egy kiváló minőségű érlelt párlat igazán megmutathatja a legjobb jellemzőit egy ilyen összeállításban.
Összetevők:
60 ml Diplomático Exclusiva rum
10 ml cukorszirup
2 dash bitter (mi a Scrappy’s Orange bitterjét ajánljuk)
Az összetevőket öntsük egy whiskyspohárba 3-4 jégkockára, majd keverjük meg. Egy darab narancshéjat nyomjunk össze felette, permetezzünk annak nedvtartalmát az ital tetejére.
Mai Tai
Az egyik leghíresebb Tiki-ital. Egy időben még a Karib-térség és Amerika közötti repülőjáratokon is felszolgálták és a népszerűségének hála, ezer változata létezik, ezért ne lepődjünk meg, ha két különböző helyen megrendelve más-más italt fogunk kapni. Mi az eredeti 1944-es Trader Vic által elkészített koktélhoz legközelebb álló változatot részesítjük előnyben.
Összetevők:
20 ml Plantation Original Dark rum
20 ml Diplomático Planas rum
20 ml Clément Select Barrel rum
15 ml Pierre Ferrand Dry Curacao
15 ml Orgeat szirup
30 ml lime-lé
Az összetevőket shakerben összerázzuk, majd tört jégen szervírozzuk egy nagyobb whiskyspohárban (Old Fashioned). A dísze ment ág és lime.
Mit mond a szakember: Ivo Diaz
Ivo Diaz a brooklyni Casa Ora társtulajdonosa és italszakértője a következőképpen írja le a Diplomáticót: „Csokoládé, édes méz és nádcukor gazdag jegyei fedezhetők fel benne, kiváló önmagában, de elég könnyű ahhoz is, hogy játszhass a keveréssel, és hihetetlen koktélokat készíts belőle”.
Diaz úgy véli, hogy a Diplomático egy hajszállal megelőzi a Zacapát, köszönhető ez a Diplomático sokoldalúságának és kiváló ár-érték arányának.
A rumfogyasztás a hangulatról szól – tartja a szakember, így mindig az alkalomtól függ, hogy milyen italt választ. „Általában a könnyedebb Diplomáticot preferálom, és kezdőknek is ezt javaslom.” – mondja.
Diaz azonban azt is nagyra értékeli, hogy Zacapa a guatemalai helyi közösség támogatására is összpontosít, és a cég keverősmestere egy hölgy. Itt azonban érdemes megjegyeznünk, hogy a Diplomáticonak is van helyi közösségeket támogató projektje.