Skót lepárlók

DEANSTON

Kiejtés: {Deen-ston} Régió: Highland Alapítva: 1937

 

2012 májusa óta a Perthshire városában található Deanston lepárló a nagyközönség számára is nyitva áll. A látogatói központban, a lepárló túra keretén belül, a főzde egyik hatalmas, fehérre meszelt falára egy, az 1920-as évekből származó filmet vetítenek, amelyen egy működésben lévő, vízzel hajtott kerék látható. Egykor Európa legnagyobb vízimalom kerekei szolgáltatták az áramot (szám szerint 8 darab), de akkor még az 1785 óta ezen a helyen működő pamutszövődének. 

 

1937-ben ezeket a hatalmas kereket leszerelték ugyan, de az üzem elektromos áram terén önellátó maradt, mivel vízturbinákat szereltek be helyettük, melyeket - csakúgy mint addig - a vízforrásul szolgáló Teith folyó vize hajtott. Így vált a Deanston az 1965-ös átalakítás után az egyetlen olyan lepárlóvá Skóciában, amely energiaszükségletét saját maga termeli meg, feleslegét pedig a villamosenergia hálózatba továbbítja. És ez bizony nem elhanyagolható mennyiség, hisz 1 liter whisky előállításához átlagosan majdnem 1 liter olaj szükséges!

 

A lepárló whiskyjét tekintve is a természetesség és a hagyományos eljárások híve. A gyártási folyamat során az emberi munkára nagy mértékben támaszkodik, single maltjait pedig nem hűtve szűrve, mindenféle színezéktől mentesen, 46,3%-ra beállítva palackozza. A Burn Stewart tulajdonolta főzde italának legnagyobb része kevert whiskybe vándorol, legfőbbképpen a Scottish Leaderbe, a maradék kb. 15% pedig a lepárló hivatalos palackozásaként vagy esetleg független palackozók kiadásában single maltként kerül a piacra. Az itt készülő whisky alapvetően könnyed, gyümölcsös és édes karakterű. Ennek oka egyrészt a kristálytiszta forrásvíz, amely a Ben Ledi hegy lábánál, egy nemzeti parkban ered, és amely gránit sziklákon szűrődve könnyű tőzegmentes vizet szolgáltat a főzdének. Másrészről a hosszú fermentációs (erjedési) idő, valamint a lepárlóberendezés kialakítása is a könnyed, gyümölcsös stílus elérését segíti.

 

A Deanston alapkínálata jelenleg egy 12 éves és egy Virgin Oak nevű, szűz tölgyfahordóban utóérlelt kiadásból áll, de jelent már meg több limitált palackozása is, és a 2013-as évben egy 10 éves bio whisky kiadását is tervezik. Aki ellátogat a lepárlóba, az egy Spanish Oak, egy Toasted Oak és egy limitált, 1974-es évjáratú verziót is megkóstolhat. A WhiskyNet Deanston kínálatához kattints a képre!

 

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.