Skót lepárlók

DALLAS DHU

Kiejtés: {Dai-leas-doo} Régió: Speyside Alapta: 1899

A Dallas Dhu egyike azon lepárlóknak, amelyeket a századfordulón építettek ama célból, hogy kihasználják az akkori whisky boom kínálta lehetőségeket. Az üzem az igen energikus Alexander Edwards tervei alapján készült - eredetileg Dallasmore néven -, aki ezen a desztillálón kívül a (szintén Forres városában lévő) Benromach, valamint az Aultmore, Craigellachie, Benrinnes és Oban lepárlókban is érdekelt volt. Mielőtt megkezdhette volna a működését Edwards eladta a lepárlót a Wright & Greig Ltd. keverővállalatnak, akik az itt készült whiskyt az akkor igen népszerű Roderich Dhu nevű kevertjükbe szerették volna felhasználni. A márka és a lepárló közötti kapcsolatot hangsúlyozandó a desztillálót Dallas Dhu-ra nevezték át, amely keltául annyit tesz: „A fekete víz völgye”. A főzde végül 1899 május 29-én kezdte meg működését és június 3-án töltötték meg az első hordókat értékes nedűjével. A Dallas Dhu működése során sokszor tartott zárva, például az első világháború alatt, majd egy tűzvész következtében 1939-től 1947-ig. 

A háborút követően felújították és kisebb megszakításokkal egészen 1983-ig ontotta magából az élet vizét. Ekkor viszont a tulajdonos Distillers Company (ma már Diageo) úgy döntött, hogy leállítja a termelést, mivel egy elhúzódó aszály miatt megcsappantak a lepárló vízforrásai. Az utolsó hordót 1983 március 16-án töltötték meg a Dallas Dhu nedűivel.

 

A lepárló falai között mégsem teljes a csend, hisz 1992 óta múzeumként működik, és a látogatók a szépen kicsinosított épületekben ismerkedhetnek meg a régi idők whisky gyártásával. A berendezések kiállítási célból a helyükön maradtak, de sajnos annak kicsi az esélye, hogy azokat újra üzembe helyezzék. Épp ezért a Dallas Dhu kiadások a gyűjtők kiemelt célpontjaivá váltak, és egy-egy palack ára a jövőben – más hasonló sorsú whiskykkel egyetemben – feltehetően meredeken emelkedni fog. Komplex karakterében inkább az édesebb jegyek dominálnak, a legjobban sikerült darabokban pedig citrus és intenzív malátás hatások is felfedezhetőek.