Skót whisky | Blog

Csodás dramok a Tamdhutól

A speyside-i Tamdhu párlatait egyre többen kedvelik és keresik hazánkban is. Letisztult, komplex italai nagyon szerethetőek, nem véletlenül nyeri sorra a neves díjakat.

William Grant 1896-ban a Spey folyó partján (a Knockando és a Cardhu lepárló szomszédságában) alapította a Tamdhu lepárlót, amely a hosszú évtizedek alatt Skócia egyik legnagyobb szeszfőzdéjévé nőtte ki magát. 
A Tamdhu később azon vállalatcsoport (Edrington Group) égisze alatt működött, amelyik többek között a Famous Grouse, Highland Park, Macallan, lepárlókat is birtokolta. A nagy nevek mellett a Tamdhu nem tudott igazán kibontakozni, hiszen maltját a kevert whiskyk szükségleteire használták fel. A helyzet akkor változott meg gyökeresen, amikor a speyside-i lepárlót az Ian Macleods független palackozó vásárolta meg, ő ugyanis korábban már csodát tett a Glengoyne lepárlóval. 

Ma már a Tamdhu is ontja magából a jobbnál jobb párlatokat. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a nagy nemzetközi szakmai megmérettetéseken kiváló eredményeket érnek el, és sorra nyerik a neves díjakat.

Íme, a lepárló zászlóshajói és egyéb különlegességei

Tamdhu 18 éves (0,7l, 46,8%) 
A Tamdhu csak a legjobb sherryhordókat használja, amelyeket Spanyolországból szereznek be. Ezek közül is gondosan válogatott hordókból palackozták a Tamdhu limitált, 18 éves kiadását, amely amerikai tölgy Oloroso sherryhordók és európai tölgy Oloroso sherryhordók kombinációjából született. Nem hűtve szűrt palackozás. Mély rézszínnel hódít, ízében pedig tetten érhetők a diós, barna cukros, sherrys, tejcsokoládés jegyek, de a mazsola, a citrusfélék és a szilva is jelentősen hozzáad ehhez a komplex whiskyhez. 
 

Sandy McIntyre, a Tamdhu Distillery managere


Megérte várni 18 évet…
„A Tamdhu méltán szerzett hírnevet a legjobb sherryérlelésű whiskyk terén, így a 18 éves whisky elkészítése, palackozása és piacra dobása karrierem csúcspontjának számít. A szeszfőzde teljes csapata jól ismeri a Tamdhu sherry érlelési folyamatát - így olyan hordók kombinációját választottuk ki, amelyek igazán különleges élményt nyújtanak és méltóak egy ilyen fontos kormegjelölésű palackozáshoz." - vélekedik Sandy McIntyre, a Tamdhu Distillery managere. És bizony igaza van, sokan vélekednek úgy, hogy megérte várni 18 évet erre a zseniális italra.

Tamdhu 12 éves (0,7 l, 43%)
A teljes mértékben Oloroso sherryhordóban érlelt malt egészen gazdag, sima jegyeket vonultat fel. Kiváló ár-érték aránnyal büszkélkedhet. 2020-ban a legfényesebb díjat nyerte az International Spirits Competition megmérettetésen (GOLD). Illatában szépen megmutatkozik a vanília, a mandula, valamint a friss tölgy és a fahéj.  Íze gyümölcsökkel és fűszerekkel telt, amelyben dominál a sherry és a gazdag tölgyes hatás. Lecsengése gyümölcsös, és sokáig velünk marad.


Tamdhu 15 éves (0,7 l, 46%)
A Tamdhu ezen limitált kiadása egy korjelölt 15 éves whisky, amelyet a legkiválóbb, európai és amerikai tölgyből készült sherryhordókban érleltek. Ő is Gold elismerésben részesült 2020-ban (International Spirits Competition). Illata emlékeztet az almás lepényére, de szépen előjönnek a fűszeres bogyós gyümölcsök, a narancshéj, valamint az ananász is.Megkóstolva a lédús őszibarack, a málna és a sherry dominál, és hosszú sherrys lecsengéssel int búcsút.
 

Tamdhu Batch Strength 007 (0,7L / 57,5%)

2023. március 1-ig vagy a készlet erejéig akcióban!
Egy igen komoly tétel 57,5%-os alkoholtartalommal. A Tamdhu Batch Strength sorozat a maltrajongóknak készült, nem hűtve szűrt, hordóerősséggel palackozott whisky, amelyből minden kiadás más és más ízvilágú.

Tamdhu Batch Strength 006 (0,7l, 56,8%) 
Ahogy az összes Tamdhu, kizárólag a legjobb Oloroso sherryhordókban érlelődik, a Batch Strength 006 sem kivétel ez alól. Itt viszont a hordóknak a nagy része első töltésű, ez nagyszerű ajándékot adott a végső italnak.  Mély színe, gazdag, összetett karaktere nagyon szerethetővé teszi. Egy csodálatos single malt Speyside-ról, hordóerős kiadásban.
 

Tamdhu kínálatunk