Blog

Csepregi Kristóf: a Whisky Show hozzátartozik az életem éves körforgásához

Megkerestünk néhány lelkes whiskyrajongót, akik részt vettek az összes Whisky Show-n. Csepregi Kristóf érdekes és fordulatos történetét adjuk most közre a Whisky Show-k történetéről.

A Whisky Show hozzátartozik az életem éves körforgáshoz, mint egy születésnap, vagy névnapvallja Kristóf, aki most készül a 10. Whisky Show-jára.

 

Az I. Whisky Show-n  - Glenfarclas stand

Honnan szereztél tudomást az első Whisky Show-ról?

Az első Whisky Show  akkor került megrendezésre 2010-ben az Aquincum hotelben, amikor még az egyetem padjait koptattam. Tisztán emlékszem, hogy egy borongós reggelen (aznap még bemenni sem nagyon akartam az órákra…) a főbejáratnál egyik évfolyamtársam köszönés helyett azzal a hírrel fogadott, hogy “Hallottad Kristóf?! Megrendezik az első Whisky Show-t Budapesten!” Ezután már csak a Show járt a fejemben… A whiskynet.hu-n utánajártam egy két dolognak, és még aznap megváltottam a jegyemet a rendezvényre, mert már akkor tudtam, nekem ott kell lennem!

 

Miért gondoltad úgy anno, hogy ott a helyed?

Akkoriban kezdtem el ismerkedni a whiskyk csodálatos világával, és úgy gondoltam, nem lehet véletlen, hogy pont akkor kerül megrendezésre egy olyan Show, ráadásul az első, aminek a középpontjában újdonsült “hobbim”, a whisky foglal helyet. Egyszerűen úgy éreztem, hogy ott a helyem és a részévé kell válnom!

 

Milyen benyomásokkal gazdagodtál az első Whisky Show- n, illetve mi ragadott meg ott annyira, hogy utána a többi Whisky Show-ra is jegyet váltottál?

Tömérdek kiállító, számos lepárló által képviselt minőségi ital, amikről korábban csak könyvekből/honlapokról olvashattam, most megkóstolhattam (na nem az összeset…) és rádöbbentem, hogy mennyire széles a whiskyk által képviselt illat és íz, vagyis aromavilág. Hatalmas élmény volt számomra (mind a mai napig) találkozni egy lepárló “nagykövetével” és meghallgatni, illetve végigkóstolni egy Masterclass előadást. Nem történt máshogy már az első alkalommal sem, amikor is Ian McWilliam remek előadása után, már a pultja mellett folytattuk beszélgetésünket egy (vagy több…) dram kíséretében és megvásároltam életem első single maltját is, egy Glenfarclas 15 éves palack személyében. A whiskyutazásom és egyben a lepárló iránti vonzódásom nem lankadt azóta sem, sőt…

Skót dudások a Whisky Show-n

Miért várod minden évben a Whisky Show-t?

Erre a kérdésre nehezen tudnék válaszolni, mert szerintem nincsen rá igazi okom, egyszerűen már hozzátartozik az életem éves körforgáshoz, mint egy születésnap, vagy névnap. Azonban, ha meg kellene fogalmaznom akkor azért várom, mert minden évben újabb és újabb remek whiskyket szeretnék megkóstolni, újabb Masterclass előadásokat meghallgatni (végigkóstolni), régi barátokkal találkozni, újakkal megismerkedni és új ismeretekre és palackokra szert tenni. A skót dudásokat, na azokat is nagyon várom, szerintem megunhatatlan és hozzátartozik a rendezvényhez.

A II. Whisky Show-n

Melyik Whisky Show volt számodra a legkedvesebb emlék és miért?

 Mindegyik Whisky Show-ról vannak kedves emlékeim, amikre mosolyogva gondolok vissza (első single malt palackom, találkozás Gulyás Csabával, skót duda élőben, 40 éves Family cask, kopi luwak, …), ezért nehéz lenne csak egyet megemlíteni. Azonban a II Whisky Show mégiscsak emlékezetesebbre sikeredett, ugyanis akkor került megrendezésre, amikor párommal (azóta feleségem) az évfordulónkat ünnepeltük volna és az Ő meglepetése az volt, hogy jegyet váltott a rendezvényre és egy Masterclassra (talán Benriach volt…), amire elmentünk és nagyon jól éreztük magunkat.

 

Mi minden változott érzésed szerint az eseményen a hosszú évek alatt?

 Először is a helyszín, illetve helyszínek, ami véleményem szerint már az első két esemény után egyértelmű volt, hogy ez bizony nem elég, nagyobb kell. Amikor a térben már nem lehetett tovább terjeszkedni egy újabb dimenziót meghódítva az elmúlt években már 2 naposak lettek a Whisky Show-k és a Masterclassokat is sikerült színesebbé és változatosabbá tenni. Emlékszem kezdetben valóban csak a whisky volt a középpontban, azonban az utóbbi időkben egyéb párlatok (gin, rum, armagnac, stb…) is egyre nagyobb szerephez jutnak, bár ezekben nem vagyok kompetens. A whisky terén viszont mindig sikerült újabb ás újabb fantasztikusabbnál fantasztikusabb italokat megkóstolni, amiben pedig – hála az égnek – nem volt változás, úgyhogy csak így tovább.

Springbank stand

 

Ha egy mondatban szeretnéd meggyőzni egy barátodat, hogy legyen ott a 10. Whisky Show-n, mi lenne az a mondat?

Úgy gondolom az, hogy a 10. Whisky Show már önmagában elég meggyőző erővel kell rendelkezzen. A barátaim többségét egyébként már nem nagyon kell győzködni, ott lesznek…

 

Mit vársz a 10. Whisky Show-tól?

Legjobban talán a kimondottan erre a “jubileumi” Show-ra palackozott whiskyt várom, és bízom benne lesz ilyen idén is.