Blog | Cognac

Cognac - a francia párlatok királya

A cognacot minden túlzás nélkül nevezhetjük a francia párlatkategória királyának. Ez az ital hosszú évszázadok óta gyűjti lelkes rajongóit, és nem csupán francia területeken. Olyan világhírű márkák italai tartoznak ide, mint például a Delamain, Pierre Fer

AOC - Mi ez a furcsa mozaikszó?

 

Érdemes figyelemmel kísérni a híresen szigorú francia eredetvédelmet (appellation d'origine contrôlée, vagy AOC), amelynek az a célja, hogy biztosítsa a fogyasztókat arról, hogy amit cognacnak lehet hívni, az megfelel a megszokott minőségi normáknak.

 

Ehhez megannyi elvárásnak kell megfelelnie a cognacoknak. A legtriviálisabb elvárás a termék földrajzi eredet, így ennek megfelelően a cognac saját termőterülettel, régióval rendelkezik az országon elül. Az eredetvédelem alapján az adott régióban kell történnie a gyártás teljes folyamatának, a szőlőtermesztéstől kezdve egészen az érlelés első két évének leteltéig.

Érdemes azt is megemlíteni, hogy a cognac - akárcsak az armagnac - meghatározott szőlőtípusokból készülhet, és a párlatot kizárólag francia tölgyfából készült hordókban kell érlelni, minimum 2 évig. Érdekesség, hogy ezek a hordók leggyakrabban a Limousin (ejtsd:limuzin), vagy a Tronçais (ejtsd: thonszé) erdőben növő fákból készülnek. A végtermék alkoholfokának pedig minimum 40 százalékosnak kell lennie.

cognacok

Pierre Ferrand cognacok 10 generációra visszamenőleg

A Pierre Ferrand cognacokat teljes mértékben a Cognac régió legjobb termőterületéről, Grand Champagne-ról származó szőlőből készítik. Azon belül is az Angeac-Champagne területet részesítik előnyben, amelyet a hozzáértők "arany-háromszögként" is neveznek, annyira különleges terroir jellemzi. Az itteni dombos-lankás talaj nagyon magas mésztartalma biztosítja a szőlő magas minőségét és savtartalmát, ami elengedhetetlen a jó minőségű konyak megalkotásához. A lepárlás hagyományos módon kisméretű rézüstökben történik. Az összegyűjtött eau de vie-t kisméretű tölgyfahordókban érlelik 7 különböző adottságú pincében (szárazabb, nedvesebb), Logis d'Angeac-ban. A hordók eltérő mértékben vannak belülről kiégetve, így kerülve el a túlzott kesernyés ízt, amit a tölgyfa tanninjai kölcsönözhetnének a párlatnak. 1630-tól kezdődően, tíz generáción keresztül öröklődött a borászat és a lepárlás tudománya a Ferrand családban.

Cognac Ferrand 10 Generation (0,5 l, 46%) - díjnyertes cognac a Ferrand-házból

Ferrand család utolsó közvetlen leszármazottja Mademoiselle Henriette volt. A 10 Generation konyakot az ő személyisége ihlette. A 10 Générations tiszteleg tehát az elődök kemény és állhatatos munkája előtt, akik nélkül nem készíthetnének ma olyan kiváló párlatokat a Ferrand konyakházban. Ez a termékük az International Wine & Spirits Competition megmérettetésen a Spirits Artwork and Bottle Design kategóriában megkapta a GOLD OUTSTANDING rangos elismerést.

 

Cognac Ferrand Reserve (0,7 l, 42,3%)  - egy csábítóan komplex cognac

Ragyogó, aranysárga színű prémium ital, amelynek illatában a vanília, a szárított rózsa, a baracklekvár kombinálódik a dióval, a fahéjjal és az édesgyökérrel. Testes, gazdag konyak benyomását kelti, nagyszerű egyensúllyal. Elegáns mivolta miatt ajándékba is nagyszerű választás lehet.

 

Cognac Ferrand Selection Des Anges (0,7 l, 41,8%)  - az aranyérmes Új Kiadás  

Egészen idős konyakokból van kikeverve ez a szuper-prémium ital, amelyet a chicagói Beverage Testing Institute 95 ponttal és aranyéremmel jutalmazott. Ízvilágában virágos vonal bontakozik ki, cukrozott gyümölcsökkel, valamint fűszeres hatásokkal: sáfrány, gyömbér, szerecsendió, szantálfa és méz. Gyönyörű dekantere is jelzi e cognac egyediségét.

 

Delamain cognacok

A Delamain az egyik legrégebbi név a konyakházak között. A kereskedő céget James Delamain alapította még 1759-ben. A Delamain sem szőlőtermesztéssel, sem lepárlással nem foglalkozik, hanem olyan független termelőktől veszi át a párlatokat, akikkel már évtizedek óta tartanak fenn kapcsolatot. A Delamain név alatt megjelenő konyakok magas minősége hosszú idők óta elismert, olyannyira, hogy egyéb gyártók gyakran hozzájuk hasonlítják a termékeiket.

 

Cognac Delamain Pale and Dry XO (0,7 l, 40%) – Az elegancia nagykövete

A Delamain csak XO minőséget gyárt, legfiatalabb terméke a Pale & Dry nem kevesebb, mint 25 éves konyakokból van kikeverve. Finom eleganciát sugárzó világos ámbra színéhez intenzív virágos és vaníliás aromák párosulnak. Ízleléskor érett, lekerekedett, virágos jegyek jelennek meg, majd telt gyümölcsösség és nyomokban likőrős hatások tapasztalhatók.

 

Cognac Delamain Vesper XO (0,7 l, 40%) -  kifinomultság és elegancia

A Delamain kizárólag a la Grande Champagne termővidékről származó párlatokból készül. A Delamain Vesper megalkotásakor felhasznált konyakokat tovább érlelik, mint a Pale & Dry esetében. Az egyes konyakok egymástól elkülönítve, 350 literes, limousini tölgyfából készült hordókban érlelődnek. Ezt a fázist a keverés, aztán pedig kétéves együttérlelési időszak, az ún. házasítás követi. A Delamain Vesper ezáltal nemesedik egy egészen telt, érett és kifinomult konyakká.
 

Cognac Delamain Extra (0,7 l, 40%) -  tisztelet a kornak...

A Delamain Extra idősebb, mint a Pale & Dry és a Vesper ; megalkotásakor felhasznált konyakok átlagos érési ideje 40 év. Kivételes mélységgel és érettséggel rendelkező ital, amely a konyakkészítés csúcsát testesíti meg. A dekantert kifejezetten a Delamainnak alkották meg. Az üvegen található címeres pajzsot eredetileg Henry Delamain készíttette 1762-ben, a család dublini porcelán üzemében, James Delamain és Marie Ranson esküvőjére.