Egyesült Államok lepárlói

CASCADE (GEORGE DICKEL)

Régió: Tennessee Alapítva: 1870 Tulajdonos: George A. Dickel Co. (Diageo)

 

Igaz ugyan, hogy Tennessee állam nevét hallva szinte mindenkinek a Jack jut eszébe, az államban mégis működik egy hasonlóan finom nedűket gyártó másik lepárló is, ez pedig a George A. Dickel.

 

 

A német bevándorlóként Tullahomába érkezett George A. Dickel 1870-ben feleségével együtt alapította meg whiskey forgalmazására szakosodott cégét, majd hét évvel később a család a környékbeli Cascade-patak mentén álló lepárlót is megvásárolta. Az új tulajdonos a jó öreg tennessee-receptet alkalmazta, és – a Jack Daniel’s lepárlóban is használt eljáráshoz hasonlóan – maga is juharfából készült faszénen folyatta át párlatát, amely így sokak szerint még a nagynevű konkurencia termékénél is kerekebbre és ízletesebbre sikerült. A Dickel-féle palackok címkéin a mai napig skót változatban, „e” nélkül szerepel a whisky szó, ezzel is az üvegekben rejlő párlat egyedülálló, az őshaza ízeit idéző minőségére utalva.

 

Az alapító 1894-es halálát követően a cég irányítását felesége, Augusta vette át, aki első intézkedéseként a férje iránti tisztelet jeléül nyomban a George A. Dickel nevet adta az addig Cascade Tennessee Whisky néven forgalmazott párlatnak. Augusta később egy régi üzlettársra, V. E. Schwab-ra bízta a lepárló irányítását, de az államban 1910-től életbe lépő alkoholtilalom itt is közbeszólt, ezért Schwab előbb Kentucky-ba költöztette a lepárlót, majd nem sokkal a szesztilalom feloldását követően eladta azt a Schenley nevű nagyvállalatnak.

 

Az új tulajdonos két évtizeden át még Kentucky-ban főzette a Dickel párlatokat, majd 1958-ban a céget visszaköltöztették Tullahomába, ahol a régi Cascade-tól néhány méterre húzták fel a vadonatúj George A. Dickel lepárlót, melynek első palackozását 1964-ben ízlelhette meg a nagyközönség.