Skót lepárlók

CARDHU

Kiejtés car-DOO} Speyside Alap

Speyside kellős közepén, a Benn Rinnes hegy lábánál, a Knockando és a Tamdhu lepárló szomszédságában áll a XIX. századi illegális főzdék idejének egyik klasszikusa, a Cardhu, amely az idők és a nyelvi divatok változását követve időnként a Cardow és a Cardoor neveket is viselte. (Mindegyik elnevezés egy kelta szóból eredeztethető, melynek jelentése: Fekete Szikla.)

A név a feketepiac korabeli felvirágoztatásáért tett fáradtságos munkájáért mindenképpen kijárt a Cardhu személyzetének. A Mannoch Hill forrásainak kvarccal teli vízét használó lepárlót ugyanis 1810 körül építette fel egy John Cumming nevű zugfőző és szeszcsempész, aki feleségével karöltve nem csak a környékbeliek szomját oltotta illegálisan, de a vidék whisky-főzdéit is ő riasztotta a vámtisztek érkezésekor. 1872-ben egy másik talpraesett asszony, John menye vette át az irányítást, aki nyomban fel is építette az új üzemet, amit aztán úgy adott el John Walker cégének, hogy a munkálatokért továbbra is család felelhetett.

A lepárlót azóta is a Johnnie Walker székhelyeként jegyzik, de nevét igen kellemes single maltja miatt is sokfelé ismerik. A márka az utóbbi évtizedekben első számú kedvenccé nőtte ki magát a mediterrán országokban.

Éppen ez a túlságosan is nagy népszerűség okozta az utóbbi évek zűrökkel teli időszakát. 2003-ban ugyanis a Cardhu nem tudta kielégíteni a Johnnie hatalmas szeszigényét, ezért klasszikus single maltját kénytelen volt más lepárlók italaival keverni. A skót whisky-lobbi és a fogyasztók nyomásának engedve azonban a Cardhu egy évvel később – mindannyiunk legnagyobb örömére – visszatért a jó öreg single malthoz.

Termékek:
Cardhu