Blog | Gin

Canaïma gin Expedíció: az amazóniai közösségek támogatása

A Canaïma gin csapata elutazott egy 10 napos túrára az amazóniai esőerdő mélyére. Olyan helyeken jártak, amelyek a Canaïma gin megalkotását motiválták. Ez az utazás megerősítette kapcsolatukat a Tierra Viva Alapítvánnyal, amelyen keresztül olyan helyi köz

A Canaïma gin a szépséges Amazónia szülöttje, amelyet e csodálatos táj természetessége és titokzatossága inspirált és ihletett.

E különleges gin féléves korát ünnepelte a hivatalos nemzetközi indulása óta. Egy sikeres európai bemutatkozás után – olyan országokban, mint az Egyesült Királyság, Spanyolország, Portugália, Olaszország, Franciaország, Dánia és Németország – az italmárka folytatja töretlen menetelését:


Utazás az őserdő mélyére: a Canaïma gin őshazája

A Canaïma ginprojekt egyik fő célja az őslakos törzsek életminőségének tiszteletben tartása és javítása, azért, hogy megőrizzék örökségüket és kultúrájukat. Ennek apropójából a ginmárka csapata nemrég tért vissza amazóniai útjáról, amely során 10 napot töltöttek a dzsungel mélyén, hogy támogassák a helyi közösségek Canaïma ginnel kapcsolatos munkáját.

Tierra Viva Alapítvány – az őslakosok kultúrájának megőrzéséért

Az út során a Canaïma csapata ellátogatott a Sagaray és Wakajarita közösségekhez, akik az Orinoco deltatorkolatánál, a Caño Manamo partjainál élnek. A Canaïma ginprojekt kapcsán az italmárka ezekkel a közöségekkel – főleg kézművesekkel – működik szorosan együtt CSR programja részeként a Tierra Viva Alapítványon keresztül. A Canaïma gin eladásainak 10 százalékát az amazóniai őslakosok támogatására, hagyományaik megőrzésére fordítják.


Értékes kézműves tárgyak az őserdő mélyéről

Több mint ezer kézműves járul hozzá munkájával az eladást segítő eszközök – úgymint display-ek, kis- és nagyméretű kosarak, kannák, alátétek, karkötők, stb. – elkészítéséhez. A kézműves tárgyakat jelentős része moriche-pálmából, valamint bora-rostból készülnek, amelyek jellegzetes növényei Amazóniának. Minden egyes moriche-pálmarügyből annyi rostot és szálat tudnak kinyerni, amely tíz karkötő elkészítéséhez elegendő, továbbá egy helyi asszony hat karkötőt tud szőni egy nap. A projekten dolgozó közösségekben a férfiak is elkezdtek a szövés mestersége iránt érdeklődni, így ez a típusú munka kezd családi vállalkozássá válni.

A kézműves projekt kapcsán befolyó bevételnek köszönhetően a közösségnek sikerült építeni egy Janokot, amely egy tipikus Warao-ház. Ez a ház ékes bizonyítéka munkájuk fontosságának, továbbá annak is, hogy a nők is bátran vállalhatnak munkát, és aktívan hozzá tudnak járulni családjuk életminőségének növeléséhez. „Ez a projekt nagy lelkesedéssel tölt el minket, jó tudni, hogy hozzá tudunk járulni az értékes, ám gyakran elfeledett helyi közösségek társadalmi és gazdasági fejlődéséhez.”  - nyilatkozta José Ballesteros, a Diplomático Rum és Canaïma Gin márka vezérigazgatója.


Canaïma ginprojekt – a természet és a helyi közösségek tisztelete

Az utazás végén a csoport ellátogatott a Canaïma Nemzeti Parkba. A csónakos utazás a Carrao folyón majdnem 9 órás volt, mire elérték a Carrao és Churún folyók találkozását. “Vízesések és tepuik között hajóztunk, amíg elértük a Kerepakupai Venát, ismertebb nevén az Angel-vízesést. Kétségtelenül ez volt az egyik leglenyűgözőbb élményünk amazóniai utunk során.” - mondta Simone Caporale, a nemzetközileg ismert bar mixer. Ez az utazás nagyszerű lehetőség volt a tanulásra és arra, hogy lássuk a Canaïma projekt teljességét, amely magában foglalja a természet tiszteletét, a helyi közösségek iránti elköteleződést és egy helyi, különleges alapanyagokból készülő prémium párlat készítésének minden aspektusát.

Egzotikus növények a palackban

Amazónia esőerdeiben több mint 3000 féle változatos és egzotikus gyümölcs, valamint termés található, de csupán töredékét használja az itt élő közösség.

A Canaïma gin ízvilágát több egzotikus növény termése is gazdagítja. Ezt a gint nem boróka markáns karaktere határozza meg, hanem az esőerdőből származó növények kellemes kesernyés, citrusos ízprofilja.

A következő növények meghatározó szerepet játszanak a gin illat- és ízaromáiban:


Kesudió (Merey - Anacardium occidentale L.)
Kesudió néven ismert ez a vese-alakú, sárga színű gyümölcs. Termése értékes zsírsavakkal rendelkezik. Érdekesség, hogy az őslakosok gyantát nyernek a kesudió fájának a leveléből.


Acai pálma (Açaí - Euterpe oleracea)
A manaca egy Dél-Amerikában őshonos pálmafa, amely lila színű gyümölcsöt terem, más néven acaít. Az őslakosok regeneráló és energikus tulajdonságai miatt kedvelik ezt a gyümölcsöt.


Uva de palma (Mauritia flexuosa)
A moriche-pálmáról szüretelik ezt a gyümölcsöt, amely az energia szimbóluma az őslakos yekuanák számára. A törzs férfi tagjai a pálmalevél hamujából készített italt fogyasztják annak reményében, hogy erősek legyenek.


Orinoco-paradicsom (Túpiro - Solanum sessiliflorum)
Az őslakos nyelven "la cocona" néven ismert, a túpiro egy kellemes ízű, narancssárga színű gyümölcs, amelyet őshonos törzsek gyakran fogyasztanak gazdag tápértéke és a benne található értékes nyomelem-tartalma miatt. Ez a növény nagymértékben hasonlít közeli rokonára, a naranjillára. Gömbölyű, narancssárga vagy vörös, szőrös termései akár 10 cm-re is megnőhetnek.


Seje (Oenocarpus bataua)
Ennek a típusú pálmafának a gyümölcsét nagyon kellemes ízvilág jellemzi. Az őslakos közösségek e pálmafa levelével fedik tipikus otthonaikat, a "churuatast".


Copoazú (Theobroma grandiflorum)
Amazóniai nagyvirágú kakaófa termése. A copoazú olyan gyümölcs, amely június és szeptember között érik, így erre az időszakra tehető a szüret is. A termés lédús héjából gyümölcslét és lekvárt készítenek, magjait viszont csokoládékészítéshez hasznosítják.

GIN CANAIMA