Blog | Gin

A Canaima gin a kézműves nők és családjaik boldogulását támogatja Amazóniában

Amerikában márciusban ünneplik a „Women’s History Month”-ot (a nők kiemelkedő szerepét és egyenjogúságát). Ezen alkalomból a Canaïma gint kiadó szervezet megerősítette elköteleződését az amazóniai bennszülött törzsek kézműves asszonyainak támogatására. Al

E nagyszabású projekthez a venezuelai Foundation Tierra Viva és a kolumbiai Fundación Casa de la Mujer del Vaupés (FUCAMUVA) alapítványok nyújtottak segítséget. A helyi közösségek munkája kulcsfontosságú részét képezi az italmárka társadalmi felelősségvállalási programjának, amelynek célja a helyiek életminőségének javítása.

A Canaïma gin indulása óta sok pozitív visszajelzést kapott azzal kapcsolatban, – mind szakértőktől, mind vásárlóktól – hogy bevételének 10 százalékát Amazónia támogatására fordítja. Több alapítvánnyal együtt azon dolgoznak, hogy megóvják a természeti környezetet és támogassák a helyi közösségek fennmaradását.

„A fogyasztók olyan egyedi termékeket keresnek, amelyeknek küldetése és története van." - mondja Mariana Calderón, a Canaïma gin lepárlómestere és a márka sikereinek egyik kulcsfontosságú tagja. „A Canaïma ginnel lehetőséget kínálunk az amazóniai közösségek, különösképpen a különböző helyi őslakos törzsekből származó kézműves nők támogatására.”

A Canaïma gin gyártója együttműködött különböző nem kormányzati szervezetekkel, köztük a Fundación Tierra Viva nonprofit szervezettel, amely a helyi, őslakos törzsek fenntartható fejlődését segíti elő. Munkájuk többek között kiterjed a Warao törzs hölgyei által kézzel készített kézműves termékek tisztességes kereskedelmének támogatására is.

A Warao nők közötti együttműködés alapja egymás tanítása, az ismeretek átadása nemzedékről nemzedékre, tapasztalataik és technikáik közös megosztása. A Canaïma gin, a Tierra Viva alapítvány és a Warao asszonyok minden fél számára olyan pozitív együttműködést alakítottak ki, hogy egy idő után a férfiak is úgy döntöttek, hogy részt vesznek a projektben és ők is elkezdenek kézműves termékeket készíteni.

 

A márka az összes promóciós anyagát a Fundación Tierra Viva alapítvány közreműködésével fejlesztette ki, és csaknem két éven át bízta rájuk karkötők, poháralátétek, jégvödrök és tartókosarak gyártását. A mai napig ezen törzsek közel 200 tagja több mint 15.000 kézműves terméket készített el olyan természetes anyagok felhasználásával, mint a bóra (folyóparton nővő vízinövény) és a moricherost (amely pálmalevelekből származik). Ennek eredményeként az alapítvány fel tudta építeni az első „Janokos”-t, egy tipikus warao-házat: ez az eredmény kézzelfogható példája a törzs fontos elvégzett munkájának.

 

Az Amazonas iránti elkötelezettségének részeként a Canaïma gin támogatja a „Saving the Amazon” nevű kolumbiai szervezetet is, amely az esőerdők újratelepítésén dolgozik. Ennek a szoros kapcsolatnak köszönhetően a ginmárka kiterjesztette támogatását elyi kézműves nők egy másik csoportjára is: a kolumbiai Fundación Casa de la Mujer del Vaupés (FUCAMUVA) szervezetre, amely női tagjai vállalták, hogy több mint 10.000 kézműves terméket készítenek az italmárka számára 2021-ben. Kétségtelen, hogy a környezettudatos fogyasztók világszerte csatlakoznak majd a Canaïma gin erőfeszítéseihez az elkövetkező években, és támogatják majd a márka különböző projektjeit.

Mindent a Canaïma ginről

A Canaïma egy prémium gin, amelyet a DUSA – családi tulajdonban lévő vállalkozás – lepárlójában készítenek az Andok lábainál La Mielben, Lara régióban, Venezuelában. Összesen 19 különböző gyógynövényt használnak fel a Canaïma gin elkészítéséhez: ezek közül tíz az amazóniai esőerdőből, egy Venezuela Lara régiójából (ahol a lepárló található) származik, a további nyolc pedig hagyományos ginalapanyag. A Canaïma gin az eladásainak 10 százalékát a Tierra Viva Alapítványnak és a Saving the Amazon alapítványnak ajánlja fel, amelyek célja Amazónia és lakóinak megóvása.

 

Fundación Tierra Viva: egy venezuelai alapítvány, amelynek célja a fenntartható fejlődés népszerűsítése, és a helyi őslakosok életminőségének fenntartása. A Canaïma gin szorosan együttműködik ezzel az alapítvánnyal a márka megjelenítési anyagainak fenntartható gyártása kapcsán. A különböző közösségek őslakos asszonyaitól vásárolt kézműves termékeken keresztül segít az italmárka a helyi munkahelyek fenntartásában. http://www.tierraviva.org/

 

Saving the Amazon: ez az alapítvány egyesíti a technológiát, a mobil alkalmazásokat és az őslakos közösségek humánerőforrás-potenciálját annak érdekében, hogy felvegyék a harcot Amazónia elpusztítása ellen. Az együttműködésnek köszönhetően a Canaïma csatlakozott az üzleti erdősítési programhoz, amelynek keretében minden elültetett fáról készül egy fotó és georeferencia is. A képet feltöltik a www.savingtheamazon.org oldalra, ahol így létrehoznak egy virtuális erdőt annak bizonyítására, hogy a fákat ténylegesen elültették. Az őslakók gondozzák a fákat 36 hónapig, ez az idő szükséges ahhoz, hogy egy fa kellőképpen megerősödjön az esőerdőben. Később, január és június folyamán az ültetett fákról újabb fotót készítenek és feltöltik a weboldalra, hogy követni lehessen az ültetett fák növekedését.

 

Fucamuva: ez a kolumbiai alapítvány arra törekszik, hogy elősegítse a Vaupés régió kézműves nőinek támogatását. A Canaïma gin 2021 eleje óta dolgozik az alapítvánnyal közösen a márka reklámeszközeinek az előállításán.