Skót whisky | Blog

Campbeltown: egy aprócska whiskyrégió ízletes nedűi

Campbeltown whiskyrégió Skócia nyugati felén található, a Kintyre-félsziget déli részén. Ebben az apró és méltatlanul keveset emlegetett régióban hajdan virágzott a whiskyipar. Most utánajárunk, milyen finomságok készülnek itt.

Campbeltownt a skót whisky fővárosának is emlegették.  Az "élet vizének" nagy mennyiségben történő gyártása és a kiváló földrajzi elhelyezkedés hamar fellendítette a helyi gazdaságot.

 

Campbeltown aranykorában Skócia és Írország termőterületéről hatalmas mennyiségű gabonát szállítottak ide whiskykészítés céljából. A félsziget déli részén található Campbeltown városkában a 19.század végén több mint harminc lepárló működött. Az évi 9 millió literes szesztermelés és az így fellendülő kereskedés hatására az Egyesült Királyság leggazdagabb polgárai költöztek a városba és környékére. A kicsi családi kézben lévő kézműveslepárlók a kisváros utcáin kaptak helyet. A konkurencia közelsége egészséges versengést eredményezett, amelyből a fogyasztók profitáltak.

 

 

 

Az alapvetően tőzeges, olajos karakterű Campbeltown-whisky nagy mennyiségben került különféle kevert whiskykbe. Sajnos az I. világháború éveiben a kereslet és a termelés mértéke is visszaesett. A lepárlók kezdték felélni raktáraik tartalékát, és az emelkedő adók is megnehezítették az értékesítést. Így történt, hogy ma, száz évvel később csupán három lepárló tartja életben a Campbeltown-whiskyt. A Springbank, Glengyle és a Glen Scotia túlvészelte az évszázadokat, nagy viharokat, súlyos adókat, és máig ellát minket jobbnál jobb párlatokkal. Bár ez a három lepárló életben tartja a régiót, néhány éve még az a csúfság is megesett, hogy a Skót Whiskyszövetség megvonta a régiós jogot Campbeltown városától. Szerencsére döntésüket később felülbírálták, amiben nem kevés szerepe lehetett a Springbank csodás italainak.

A Springbank lepárló Campbeltown városka egyik kis utcájában bújik meg. Skóciában és a világon egyedülálló módon 1828 óta egy család, a Mitchell-família leszármazottai irányítják a lepárlót. Ám az utódok hagyománytisztelő magatartásának köszönhetően a főzde ma nemcsak Skócia legrégebbi családi tulajdonban lévő üzemeként, de az ország egyetlen teljesen önálló szeszgyáraként is történelmet írt. A helyben malátázott árpa a környéken gyűjtött tőzeg füstjén szárad, majd a három különleges desztillálóberendezésen átfolyva az udvaron tárolt hordókban pihen, hogy évekkel később a cég saját palackozóüzemében töltsék üvegbe. Local Barley néven például egy olyan kiadás is megjelent, amelyhez kizárólag a környéken termő árpát használtak. A lepárló jelenleg három – minden ízében különböző – single maltot gyárt.

A Springbank egy kiegyensúlyozottan füstös ital, amely a speciális, két és félszeres lepárlásnak köszönheti olajosan sós, de valahol mégis édeskés ízvilágát.

 

A Longrow kétszeres desztillálás után nyeri el végső, igen erősen tőzeges ízét.

A néhány éve kapható Hazelburn pedig egy háromszorosan desztillált, teljesen tőzegmentes nedű.

A Springbank termelésének szinte az egészét single maltként hozza forgalomba, de egy kicsit a Mitchell’s és a Campbeltown Loch nevű speciális blendekhez is félretesz.

 

Campbeltown régió másik két lepárlója a Glen Scotia – amely Skócia egyik legkisebb lepárlója –, valamint a Springbank tulajdonában lévő Glengyle. A Glen Scotia két pár rézüstjéből csak 750 ezer liter tiszta szesz folyik ki évente, és ez a meglepően alacsony szám több alkalommal is a csőd szélére juttatta a tulajdonosokat. A főzdét 1924-től vezető Duncan MacCallum olyannyira szívére vette az üzem kényszerű bezárását, hogy 1930-ban a közeli tóba vetette magát. A helyiek szerint szelleme azóta is a Glen Scotia falai között kísért. A sok megpróbáltatás és nehézség ellenére a kicsiny lepárló fennmaradt, és az ezredfordulóval sorsa is jobbra fordult. A Loch Lomond lepárló felkarolta az üzemet, és esélyt adott a Glen Scotia whiskynek, hogy továbbvigye a Campbeltown régió karakterét.

 

Ez a pici és sokak által nem is ismert whiskyrégió megjárt dicső és borús időket is. Bár lepárlói megfogyatkoztak, az itt lepárolt és érlelt whisky mit sem vesztett minőségéből. Aki még nem tapasztalta Campbeltown ízeit, gyorsan pótolja azt.