Blog

Bushmills - prémium italok ősidők óta…

Sok helyen megjelent már, hogy a Bushmills Írország és több hitelt érdemlő forrás alapján is a világ legrégebb óta törvényesen működő szeszfőzdéje.

 

Ha a történetét részletesen szeretnénk feltárni, akkor vaskos könyveket kellene végig olvasnunk a 2008-ban 400. évfordulóját ünneplő lepárlóról. 


Forduljunk inkább termékeik felé, amelyeket – több évszázad működést követően – joggal tarthatunk hitelesnek.


Természetesen az ír whiskey rajongói a sima, könnyed ízeket kedvelik, melyek a háromszoros lepárlás eredményeképpen az ír whiskey-k sajátossága. Igaz ez a Bushmills termékeire is.
A lepárlóban négy cefreüst mellett öt párlatüst található. Ez utóbbiak megosztva felelnek a második és a harmadik lepárlásért, és karcsú testüknek, valamint hosszú nyakuknak köszönhetően jókora visszafolyást biztosítanak, ami a végtermék letisztult ízvilágán is érződik.

Bushmills Original (0,7L / 40%)

A Bushmills Original single malt és single grain whiskey-k keveréke. A gabonawhiskey-t minimum 5 évig érlelik tölgyfahordókban. Ennek köszönheti ez az ital az aranyló színét, valamint könnyed, de mégis egyértelmű és egyedi karakterét. Ehhez az érlelt gabonawhiskey-hez keverik később a single malt whiskey-t, hogy az ital ízei még kiegyensúlyozottabbak legyenek. Az Original kiadás lágy, tökéletesen sima és különösen könnyed whiskey.
 

Bushmills Malt 10 éves (0,7L / 40%) 
 

Ennek a 10 éves single maltnak a lágyságát a háromszoros lepárlás adja. Ismerős, jellegzetes négyszögletű palackjáról azt gondolnánk, hogy legalább olyan öreg, mint maga a lepárló, pedig csak 1987-ben került először palackba. Gyümölcsös, mandulás élménnyel ajándékoz meg minket.

 

Bushmills Black Bush (0,7L / 40%)
 

A hozzáértő whiskykedvelők szerte a világon igen nagyra becsülik a Black Bush blended palackozást. Hajdanán ezt a házasítást a whiskey-rajongók „likőrwhiskey-nek” titulálták, utalva ezzel is lágy, sherrys és gyümölcsös jegyeire. Ebben a kompozícióban a kiemelkedően magas malátawhiskey-arány (80%) és a spanyol Oloroso sherryhordóban eltöltött 7 év tovább erősíti ezt a komplex ízhatást. Jól áll neki a 40%-os alkoholtartalom.

 


Bushmills Malt 21 éves Madeira Finish (0,7L / 40%) 
 

Ez kérem szépen egy nagykorú, 21 éves, madeira boroshordóban utóérlelt single malt a Bushmills-től. A gyönyörű csomagolás miatt akár kiváló ajándék is lehet az ír whiskey-rajongók számára.
Ízében elsőre az érett maláta sejlik fel, majd követik a fás és mazsolás aromák, de a vanília és a fekete csokoládé is szépen megmutatja magát. Igen komplex ital, amelyet megkóstolva sokáig velünk marad.


Bushmills Red Bush (0,7L / 40%)

Készítésekor alappárlatukat 4 évig érlelik első töltésű bourbonhordókban, intenzív bourbon-jegyekkel egészítve ki a Bushmills könnyed sajátosságait.