Skót lepárlók

BUNNAHABHAIN

Kiejtés: {BUNNA-hah-ven} Régió:   Islay      Alapítva: 1881 Tulajdonos:  Burn Stewart  


 

 

Az óceántól kissé elzárva, az Islay-i szoros fölötti dombokon álló Bunnahabhain lepárlót a Greenless fivérek és James Ford együttműködéséből létrejött Islay Distillers 1881-ben William Robertsonnal közösen nyitotta meg. A főzde első párlatait már a William Grant által összegründolt Highland Distilleries hozta forgalomba, és a következő száz évben – néhány időszakos bezárástól eltekintve – a Bunnahabhain megállás nélkül ontotta magából a jobbnál jobb nedűket.


 

 

1999-ben a gyár az Edrington Grouphoz került, akik azonban csak időszakosan üzemeltették, és leginkább Black Bottle nevű blendjük alapanyagának biztosítása céljából tartották fenn. Ahogy Islay többi lepárlója, úgy a Bunnahabhain is egészen az új évezredig várta, hogy újra rátaláljon a szerencse, ekkor került a képbe a Burn Stewart Distilleries, amely a Black Bottle keverttel együtt felvásárolta.


 

 

 

 

 

 

{mosimage}Bár a Bunnahabhain a mai napig az Edrington-féle Famous Grouse és Cutty Shark blendek egyik fő beszállítója, a whisky-rajongók ma már elsősorban single maltjaiért szeretik ezt az eldugott lepárlót, amely ma Islay egyetlen tőzegeletlen whiskyjét gyártja.

 Termékek:
 Bunnahabhain

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.