Skót whisky | Blog

A Bunnahabhain új utakon a környezetvédelem felé

A Bunnahabhain lehet az első zéró-kibocsátású lepárló Islay-n

A Bunnahabhain  lepárló az új biomassza-energiaközponttal éves szinten 3500 tonna szén-dioxidot szeretne megtakarítani, és tervei szerint ő lenne az első lepárlóüzem Islay-n, amely a lepárlási folyamat során zéró-kibocsátást produkál. Most megtudhatod, hogy kívánja elérni a lepárló ezen célját.

 

A Bunnahabhain  a következő időszakban felgyorsítja azon fejlesztési folyamatait, amelynek eredményeképpen Islay-n ő lehet az első emissziómentes lepárlási eljárással működő lepárlóüzem.

Bunnahabhain 

Óvják a környezetet

Az új, 6,5 millió GBP értékű biomassza-energiaközpont évente 3500 tonna szén-dioxidot takarít meg, így a Bunnahabhain  jó úton halad afelé, hogy Islay első olyan lepárlóüzemévé váljon, amely emissziómentes desztillációs eljárást alkalmaz.

Ez egy olyan típusú biomassza-energiaközpont telepítésének eredménye, amely kizárólag 15 mérföldes körzetből származó erdei biomasszával, valamint a desztilláció melléktermékével (bio malátahulladék) működik.

Julian Patton, a Bunnahabhain  Distillery tulajdonosa a következőképpen vélekedik a kiemelt projektről:

„Ez egy új és rendkívül izgalmas fejezet nem csupán a Bunnahabhain lepárló számára, hanem az Islay-i whiskygyártás számára is. A Scotch Whisky Association a nulla-kibocsátást tűzte ki maga elé célként 2040-re, és csapatunk keményen dolgozik azon, hogy ezt a célt megvalósulhasson.

A biomassza központ révén a Bunnahabhain az első olyan lepárlóüzem Islay-n, ahol megvalósulhat a zéró kibocsátással működő lepárlási folyamat, és nagyon büszkék vagyunk nemcsak erre, hanem arra is, hogy teljes mértékben helyi forrásból származó nyersanyagra támaszkodunk, így hatékonyan tudjuk támogatni és védeni a sziget élővilágát és gazdaságát is.”

 

A Bunnahabhain készölő biomassza-energiaközpontja

 

Nagyszabású tervek a fenntarthatóság jegyében

A 6,5 millió font értékű projektet az AMP Clean Energy finanszírozta, amely a biomassza-erőmű tulajdonosa és üzemeltetője is lesz egyben. Az erőművet jelenleg az AMP Clean Energy által megbízott vállalat, a Dallol Energy Limited építi, és a tervek szerint 2022 tavaszán áll majd üzembe. A létesítmény évente körülbelül 3500 tonna szén-dioxidot takarít majd meg éves szinten – ez 1800 dízeljármű kibocsátásának felel meg, ami több, mint az Islay-en regisztrált járművek száma.

 

Richard Burrell, az AMP Clean Energy igazgatóságának elnöke így értékeli a projektet:

„Örülünk, hogy finanszírozási, fejlesztési, tulajdonosi és működési modellünkkel támogathatjuk a Distell Groupot szén-dioxid-csökkentési céljaik elérésében. A Bunnahabhain biomassza-energiaközpont projektje egy úttörő kezdeményezés, amely egyben kiváló példát mutat azon lepárlók számára, amelyek szintén csökkenteni kívánják a szén-dioxid-kibocsátásukat”

Nézd meg Bunnahabhain  kínálatunkat!