Skót lepárlók

BOWMORE

Kiejtés: {bow-MOR} Régió: Islay Alapítva: 1779 Tulajdonos: Suntory

 

 

Islay partmenti tőzegmocsarai között, a Loch Indal öblében fekszik a sziget fővárosa, Bowmore, és benne a nevét viselő lepárló, ahol a mai napig testközelből csodálhatjuk meg a tradicionális lepárlási módszerek minden munkafolyamatát.

 

 

A fennmaradt írásos emlékek szerint a szeszfőzde hivatalos megnyitásának az éve 1779-re esett, de egyes feljegyzések szerint a tulajdonos, John Simpson már 1766-tól készített itt párlatokat. A sziget első lepárlója aztán a következő két évszázad során többször is gazdát cserélt (a második világháború idején még a légierő is használta), míg végül 1963-ban Stanley P. Morrisonhoz nem került. Az ekkortól Morrison Bowmore Distillers néven működő anyacég azonnal rekonstrukcióba kezdett, melynek során visszatértek a hagyományos technológiákhoz, többek között a máig használatos kézi malátázáshoz, melyre csak elvétve láthatunk példát Skócia lepárlóiban. 1994-ben a japán Suntory a részvények egészét felvásárolta, a Bowmore azonban maradt a régi, egy igazi tradicionális Islay lepárló, amely a világ egyik legszélesebb single malt termékpalettájával büszkélkedhet.

 

 

A rajongók szerint a Bowmore közepesen tőzegelt italaiban maga Islay kel életre. Köszönhető ez a több mint tíz kilométeren át tőzeglápok között kanyargó Laggan folyó vízének ugyanúgy, mint a főzde falait csapdosó – olykor a raktárházakat is elöntő – tenger minden palackban felsejlő ízének is illatának. 

Termékek: Bowmore