Blog | Gin

Bobby’s - egy nem mindennapi gin

Tombol a nyár és ilyenkor természetesen a ginszezon is felpörög. A nyár egyik legnépszerűbb frissítő itala kétségkívül a gin&tonic. Ehhez kínálunk egy nem mindennapi gint.

Tegyük szívünkre a kezünket, kinek nem esne jól ilyenkor egy jeges ginkoktél vagy egy nagyszerű gin&tonic?

 

Már az is hűsítőleg hat, ahogy végignézed, hogy a pohár oldalán nagy cseppekben gyöngyözik és csordogál a pára, és ha még az italba is belekóstolsz…

Egyértelmű, hogy a ginek reneszánszukat élik. Egyre népszerűbbek, és ha nem látott kínálattal kényeztetik a ginrajongókat.

Szerencsére ma már - a korábbi évtizedekhez képest - egész másmilyen minőségben tűnik fel egy G&T, vagy egy ginkoktél. Régen muszáj volt megelégednünk a szerény minőségű italokkal, de a 21. században a ginpiac és tonikkínálat is gyökeresen megváltozott és átalakult.

Ilyenkor nyáron pedig nemcsak külföldön érik egymást a jobbnál jobb gines rendezvények (pl. Edinburgh Ginfesztivál) hanem idehaza is megünneplik a nemzetközi ginnapot (World Gin Day) és az éttermek és vendéglők teraszain egyre többen örvendeztetik meg magukat ezzel a nagyszerű nyári itallal.

A megszámlálhatatlan mennyiségű prémium gin közül most a Bobby’s kerül fókuszba, amelynek nem csupán a története megejtően szép, hanem az íze is különleges és emlékezetes.

Bobby’s gin története

Jacobus Alfons (barátainak csak Bobby) Indonéziában született, és a II. világháború során harcolt a holland hadseregben, majd 1950-ben Hollandiába költözött. Nagyon szerette a helyi borókával ízesített italt, a jenevert, de hiányolta az otthoni ízeket, ezért indonéz növényekkel fűszerezve saját gint készített. Bobby unokája, Sebastian, 2012-ben fedezett fel egy régi gines palackot a szülői házban, és nagyapja története, illetve receptje megihlette: elment tehát Schiedamba, a gin őshazájába. Ettől kezdve már csak néhány év kísérletezés kellett, hogy létrejöjjön a világ egyik legkedveltebb ginje, a Bobby's. Ez a kifogástalan gin magában is nagyszerű élvezetet ad, sokat ígérő illatával, megunhatatlan ízeivel mindig újabb kortyot kíván.

Kelet és Nyugat találkozása

A Bobby's tehát a hagyományos Schiedam jenever és a legfinomabb indonéz fűszerek házasságából született. A valóban egyedi, különleges ízeit a következő növényeknek köszönheti: citromfű, szegfűszeg, koriander, kubeba bors, fahéj keletről, illetve boróka, csipkebogyó és édeskömény nyugatról.  Bobby's Ginhez csak organikus összetevőket használnak fel, amelyeket aztán egymástól elkülönítve párolnak össze a kiváló minőségű szesszel. A végeredmény a klasszikus növények és az indonéz fűszerek utánozhatatlan keveréke. Fűszeres, aromás, kirobbanóan friss citrusokkal és kellemes borsossággal, amely az édes és száraz ízek nagyszerű összhangját képes felmutatni.

Nagyszerű citrusos, vibráló édes-száraz aromák. Ha megkóstolod, biztosan emlékezni fogsz rá! Szuper-prémium minőség!

 

Indonéz ikat minta a palackon

A szemet gyönyörködtető Bobby's-üveg a klasszikus jenever palackok, illetve korsók modern újraértelmezése, barna és szürke füstüvegből, amelyet a hagyományos indonéz Ikat-mintával díszítenek. Ez az egyedi palack is jól szimbolizálja Kelet és Nyugat találkozását.

Szakértőnk toniktippje: J.Gasco Cseresznyés tonic – szépen kiegészítik egymást.

 

Bobby's változatok

Gin Bobby's 5 éves Genever based Dry Gin (0,7 l, 42%)

Ezt a közkedvelt Bobby's gint 5 évig érlelték, majd így palackozták le. Ez a változata azért is különleges, mert Ad van der Lee lepárlómester az érlelésen túl extra karaktert akart adni a ginnek , így szűzhordós finiselést is kapott.

Jenever Bobby's (0,7 l, 38%)

A holland genevert (vagy jenever) a gin elődjének tartják, melyet legalább részben malátázott árpából (később egyéb malátázott gabonából is) készítettek, és borókával (hollandul jeneverbes) ízesítettek. Feltalálását többnyire Sylvius de Bouve holland vegyésznek és alkimistának tulajdonítják, akinek nyomán ezt az italt a 16. századtól gyógyszerként árusították. Az akkori lepárlási technológia még kellemetlen szeszt tett csak lehetővé, ezért a boróka erős, fűszeres ízével próbálták elnyomni. Később a desztillálás is finomodott, sőt sokszor fahordóban érlelték, így karakterében - hasonlóan a whiskyhez - egyre több kifinomult aroma jelent meg.

A Bobby's Jenever alapja az ún. malt wine, vagyis árpamaláta-párlat, amelyet aztán borókával, illetve indonéz fűszerekkel párolnak le (kubebabors, gyömbér, citromfű, kardamom), így inkább hasonlít egy ízletes Dry Ginre, mint egy klasszikus, szikár jeneverre. Illatában, ízében is a megkapó, kellemesen friss fűszeresség kapja a főszerepet.

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.