Blog

Örülnél, ha ezeket az italokat kapnád ajándékba?

Valljuk be őszintén, amikor ajándékot vásárolunk, olyan szemmel is nézzük a kiszemelt ajándékot, hogy a mi ízlésünknek megfelelne-e, nekünk tetszene-e. Összeszedtünk néhány palackozást, ami sokak szívét megdobogtatja…

 

Ajándéktippek karácsonyra

1.

Fercullen 18 éves Single Malt 5 Elements (0,7l, 46%)

A Dublinhoz közeli Powerscourt birtok a hazája annak az ír whikskey-családnak, amely Fercullen névre hallgat, és igen változatos alapsorral büszkélkedhet.

Az ősi kelte nyelvben „FeraCulann” vagy mai használatában Fercullen-síkság Írországban, a Wicklow-hegység lábánál, Dublin közelében található. A csodás fekvésű területre a tulajdonjogot sokan igényelték az évszázadok során, az O'Toole és O'Byrne őslakos klánoktól a LePoer normann házáig, akik itt kastélyt építtettek, és akikről a Powerscourt birtok a nevét kapta.

A Fercullen 18 éves tagja kizárólag malátapárlatokat tartalmaz, friss bourbonhordókban érlelve. „A tölgy- és a bourbonhordóból származó karakterek jól kiegészítik egymást, hogy egy tökéletes whiskeyt szállítsanak a különleges pillanatok megünneplésére. ”- jellemzi Noel Sweeney, lepárlómester.
 

2.

Torabhaig Allt Gleann (0,7l, 46%)

Ne hagyd ki, légy részese te is a whiskytörténelemnek! A Talisker az 1800-as évek első felében nyitotta meg kapuit Skye szigetén. Majd’ 200 évet kellett várni arra, hogy egy újabb whiskylepárlóval gazdagodjon Skye. A Torabhaig Distillery története papíron a 2000-es évek elején indult, hiszen akkor kapta meg az engedélyt az ötletgazda, Sir Iain Noble, hogy egy új lepárlót létesítsen a szigeten, egy régi farmépületben (az ötlet már régebben megszületett). Ennek megvalósulását sajnos nem érhette meg, de az épület szerencsére jó kezekbe került. A Mossburn Distillers független palackozó karolta fel a projektet, hogy végül 4 év felújítási munka után 2017-ben megnyithasson Skye szigetének második főzdéje.
A Torabhaig első szélesebb körű kiadása a Legacy nevet viselte, és rövid idő alatt elkapkodták. Második nagyobb mennyiségben megjelent whiskyje pedig az Allt Gleann, ami a főzdét ellátó egyik tiszta vizű forrásról kapta a nevét. A whisky jól illeszkedik a nyugat-highlandi lepárlók stílusához is, illetve Skye szigetének eddigi, füstös örökségét is továbbviszi, hiszen a Torabhaig single malt tőzegelt malátából készül.

 

3.

Buffalo Trace WhiskyNet Single Barrel (0,7l, 40%)

A WhiskyNet történetének első saját single barrel bourbon palackozásai közül az egyik a kedvelt Buffalo Trace! Jim Murray Whisky Bibliájában egyszerűen csak a "Világ egyik legjobb whiskey-je" kifejezéssel illette és nem kevesebb, mint 95 ponttal jutalmazta. Ezt az egy hordónyi kiadást kifejezetten a WhiskyNet számára palackozták.

 

4.

Big Peat Karácsonyi kiadás 2021 díszdobozban (0,7l, 52,8%)

Temérdek füst, és nagyon jó. Immáron 11. alkalommal került palackozásra a Douglas Laing független palackozó legnépszerűbb whiskyjének karácsonyi különkiadása. Nagyszerű füstös single malt whiskykből van kikeverve úgy, hogy legjobb formájában tudja átadni nekünk azt a bizonyos Islay szigeti érzést: hamu, füst, óceánpart - indul az 52,8 fokos buli! Limitált kiadás, kizárólag csak a 2021-es téli szezonban elérhető. Whiskyfogyasztóknak elsőrangú ajándék mikulásra, karácsonyra, téli szülinapra, vagy csak hosszú téli estékre. Kézzel illusztrált címkéjén idén Big Peat egy szánkón látható.

 

5.

Teeling Renaissance IV. 18 éves (0,7l, 46%)

A Renaissance sorozat az éppen reneszánszát élő ír whiskey előtt tiszteleg, különböző boroshordók hatását mutatja be Egy 18 éves ír single malt whiskey, amelyet az ex-bourbonhordós érlelést követően kiváló minőségű ex-Pineau des Charentes boroshordókban utóérleltek.
9000 palackos limitált kiadás, 46% abv-vel, hűtve szűrés nélkül palackozva.
 

6.

Rum Hampden 2016 LROK The Younger (0,7l, 47%)

A Hampden Estate lepárlójában változatos karakterű rumok készülnek. Az LROK betűjelű párlat a Hampden egyik legismertebb, közepes észtertartalmú párlatára utal - a lepárlóban különböző betűkombinációkkal jelölik a különböző észtertartalmú lepárlásokat. Ez a rum 5 évet érlelődött trópusi klimatikus viszonyok között Jamaicában. Jól harmonizál benne a trópusi klímán történt érlelésnek köszönhető karakteres aroma és a fiatal rumokra jellemző frissesség.

 

7.

Cognac Bache-Gabrielsen Sérénité Extra Grande Champagne díszdobozban (0,7l, 40%)

A majd' 120 éves konyakház ezen kiadása részben egy ritkán használt szőlőfajtából készült. A Sérénité nevet úgy választották meg, hogy az tükrözze azt a békés érzést, amelyet ez az egyedi konyak nyújt. A hagyományos Ugni Blanc szőlő mellett az őshonos, de ritkábban használt Folle Blanche szőlőfajtát használták fel az eux-de-vieu készítésekor. A Bache-Gabrielsen konyakházat a norvég Thomas Bache-Gabrielsen alapította 1905-ben. A cég azóta apáról fiúra száll, napjainkban az alapító dédunokája, Hervé Bache-Gabrielsen kezében van.
 

8.

Gin Isle of Harris Ajándékcsomag 2 Martinis pohárral (0,7l, 45%)

Harris a Skóciához tartozó Külső-Hebridák legnagyobb szigetének déli része. A sziget északi részét Lewis-nak hívják. Bár a két név egyazon sziget két részét jelöli, mégis "Lewis-sziget" és "Harris-sziget" néven hivatkoznak a területekre. A sík, termékenyebb Lewison él a Külső-Hebridák lakosságának 75%-a és itt fekszik az egyetlen város, Stornoway. Harris-szigeten, Tarbert településén egy zárt kis közösség él, melynek népessége az elmúlt ötven évben felére csökkent - köszönhetően a fiatalok elvándorlásának. Ez a szomorú tény inspirálta Anderson "Burr" Bakewellt, hogy létrehozzon egy lepárlót, amely generációkon átívelve teremthetne munkalehetőséget a helyi fiataloknak, így a tendencia végre megfordulhatna.
Ginük alapnövénye a helyben termő, kézzel begyűjtött sugar kelp, azaz cukormoszat (Saccharina latissima). Ezt egy helyi búvár és tengeri moszat szakértő, Lewis Mackenzie tavasszal kézzel válogatja a rejtett víz alatti erdőkből, mielőtt azokat helyben szárítanák. Az alapnövényt nyolc másik összetevővel egészítik ki: az elmaradhatatlan borókabogyó, koriandermag, cassia-kéreg, angelikagyökér, fahéj, narancs, grapefruit és egy titkos fűszerkeverék. Ízét lágyítja az a friss, alacsony ásványianyagú esővíz, amely az Abhainn Cnoc a 'Charrain közeli forrásból áramlik. Helyben, kézzel palackozzák és címkézik, majd parafadugóval zárják le. A gin többek között a Scottish Gin Award megmérettetésen 2017-ben aranyérmet kapott, ugyanitt a főzde 2018-ban az év skót lepárlója lett. Komoly elismerések egy ilyen fiatal műhelynek!


9.

Waterford The Arcadian Series Organic Gaia 1.1 (0,7l, 50%)

Az Organic Gaia 1.1 egy olyan whisky, amelynek alapanyagát kivételesen nem egy gazda, hanem több, kisebb területtel rendelkező termelő árpája adja. Ami közös bennük: mindegyikük hivatalosan is elismert organikus gazdálkodást folytat. Hat farm árpája összpontosul a palackban. Érlelés  42% first-fill amerikai tölgy, 17% szűz amerikai tölgy, 18% Vin Doux Naturel, 23% prémium francia tölgy.

A bornál már megszokhattuk, hogy a karakter egyik legfontosabb eleme a termőhely (terroir) és a fajta, valami hasonlót „élhetünk át” a Waterford whiskyk esetében is.

A Waterford Distillery mintegy 70 gazdával áll kapcsolatban, akiknek árpatermését külön-külön, farmonként dolgozzák fel, párolják le és palackozzák. Minden egyes széria egy külön farm termése. A whisky neve már eleve jelzi, hogy melyik farmról származik, azonban minden palack hátulján található egy kód: ez a téireoir kód. Ezt megadva a Waterford weboldalán részletes információkat kaphatunk az adott batchről: a farm helye, talaja, az árpa fajtája, a betakarítás és a lepárlás ideje, az élesztő, a hordós érlelés.

 

10.

The Epicurean Ruby Port Edition díszdobozban (0,7l, 48%)

A Douglas Laing skót független palackozó Lowland régiót bemutató sorozata a The Epicurean márkanév alatt kerülnek palackba. Az alapkiadást variáló sorozat 2021 júniusában megjelenő mindkét darabja (a Ruby Port Edition mellett elérhető a Tawny Port Edition is) egyetlen hordónyi, portói boroshordóban utóérlelődött limitált kiadás.

Az alap Epicurean whiskyt (amely meg nem nevezett lowlandi lepárlókból készült blended malt) ez esetben az észak-portugál Douro-völgyből származó ruby port hordóban utóérlelik, majd 48%-os alkoholtartalommal palackozzák. A kiadás célja, hogy a nagy sikerű és egyre inkább elismert Epicurean whiskyt időről időre innoválják, és megmutassák a benne rejlő lehetőségeket az utóérlelések által.

A The Epicurean kiadások mindig egészen könnyed, virágos-füves ízvilágú, bármikor fogyasztható malátakeverékeket tartogatnak. Hangulatuk így írható le röviden: a 30-as évek Glasgow-jában (a Lowland whiskyrégió központjában) járunk, ahol az esti partyk ismert alakja egy elegáns úriember, aki a finom ételek-italokat tekintve igazi műértő hírében áll. A The Epicurean tehát az ő kedvelt itala, visszatérő választása, hisz kellőképpen kifinomult, simulékony karaktere tökéletes társ egy jó beszélgetéshez.
 

11.

Rum Plantation Fiji 2011 Single Cask (0,7l, 50,4%) WhiskyNet Edition

A Plantation 2021-ben is készített a WhiskyNet számára több single cask kiadást. Ezek közül az egyik a WhiskyNet Edition.

A WhiskyNet számára egy 2011-es évjáratú Fiji rum került a palackba a Rum Co. of Fiji lepárlásából, melynek különlegessége, hogy a karibi és európai érlelés után még kapott 10 hónap utóérlelést a japán Mars Tsunuki The First whiskykiadásának hordójában.

A Plantation rumok egyedi, kétszeres érlelési eljáráson mennek keresztül. Ennek során először készítési helyén érlelik őket, rendszerint fiatal bourbon hordókban, majd Franciaországban a Ferrand birtokon kisméretű hordókba áttöltve tovább pihentetik a párlatokat. Ezt a 18-19. században elterjedt érlelési technikát elevenítette fel Alexandre Gabriel. A párás, meleg klíma a gazdag, lédús aromákat alapozza meg, a francia hordós utóérlelés pedig eleganciát, kifinomultságot, kerekséget szolgáltat ezeknek a rumoknak.

 

12.

Cognac Ferrand 10 Generations (0,5 l, 46%)

Grande Champagne Cognac, kizárólag Ugni-Blanc szőlőből, francia tölgyfahordóban érlelik, melynek 20 százalékában előtte a híres Sauternes desszertbor pihent. Friss és gazdag konyak. Jó döntés lehet az ünnepekre.

 

13.

Rum Plantation Vintage 2008 Panama (0,7l, 45,7%)

 A Karib-térség számos pontját bejáró Plantation rumsorozat ezúttal egy 2008-as lepárlású panamai rumot mutat be. Ezzel a kiadással egy új sorozatot nyitottak, amelynek témája a mélytengerről szól, és az első címkén egy bálna szerepel. Ha az új sorozat összes dobozát egymás mellé rakjuk majd, egy gyönyörű freskó fog kirajzolódni – erre azonban még várni kell pár évet, de a gyűjtés máris elkezdhető! Limitált palackozás!