Skót whisky | Blog

Miért jók a fiatal párlatok? - Italszakértőnk megmondja

Italszakértőnk, Balázs most három italról mondja el véleményét. Szóba kerül több fiatalabb whisky is, sőt ebből a kategóriából ajánl is nektek néhányat. Javaslatai között megtaláljátok más italfajták egy-egy figyelemre méltó palackozását is.

Ben Nevis 2015 4 éves Cárn Mór

Egyre inkább az a véleményem, hogy fiatal italokat fontos és érdemes kóstolni. Érdemes, mert egy érlelt párlat esetében a fiatal kor sokkal inkább teret enged a lepárlás minőségének és azért tartom fontosnak kóstolni a fiatal italokat, mert ha valakinek ez a hobbija és a szakmai fejlődést tartja szem előtt, akkor ezekből a whiskykből/whiskyktől bizony sokat tanulhat. Persze a 4 éves Cárn Mór Ben Nevis esetében a sherryhordó erősen érvényesül: mazsolás, diós hatások, édes gabonás udvarban, melyet a fiatal párlat leheletnyi élesztős hatása tesz teljessé. Egy igazán mély és intenzív whisky, csak ajánlani tudom.
De ha fiatal italok kerültnek szóba, az Arran Robert Burns és Arran Barrel Reserve, vagy Tomatin Legacy sem maradhat ki. Egytől egyig jó ár-érték arányú, 10 év alatti, fiatal palackozás.

Chairman’s Reserve Forgotten Cask

Egy ital esetében a lényeg mindig belül van. A csomagolás és a sztori másodrangú. Azonban van, amikor a csomag, vagy a történet annyira magával ragadó, hogy ad egy alaphangulatot a kóstolás előtt. A Chairman’s Reserve elveszett hordóiról szó édes-bús esete, és ebből az apropóból lepalackozott kiadás pontosan ilyen. A történet végére az illatolás egyértelművé tette, hogy izgalmas rumról van szó. Jól jönnek az öreg italokra jellemző hatások. Komplex ízeit a száraz, hordós elemek épp úgy tarkítják, mint a földes ízek. A végére pedig jön az elmaradhatatlan édesség. Nem kell más, csak társaság és esetleg egy jó szivar.

Edinburgh Gin

Mindenki életében van egy palackozás, ami meghatározó egy italkategórián belül. Számomra ilyen volt az Edinburgh, ami végleg meggyűzött arról, hogy szeretem a gint. Az Edinburgh kisüsti (pot still) és toronylepárlás (coffey still) módszerrel készült gabonapárlatok házasítása. A lepárlás közben többek között olyan fűszernövényeken megy keresztül a párlat, mint az elmaradhatatlan boróka, fenyőmag és szárított narancshéj. Utóbbi kettő meghatározó az ital karaktere szempontjából. Önmagában fogyasztva egy kocka jégen, narancshéjjal kiegészítve mesés itallá válik. Félreértés ne essék, jég nélkül, tisztán is csodás. Olajos textúrájú, jó egyensúlyú ital, amiben a citrusos hatások és a klasszikus száraz gin ízek harmonizálnak.

Látogassatok el a GoodSpirit Shopba, ahol nyugodtan kérhetitek Balázs véleményét a boltban található italokról.

Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné utca 7.

Nyitvatartás: Hétfő – Szombat: 11:00-19:00

Az V. kerületi Good Spirit Shop