Skót whisky | Blog | Whisky

Mi adja a whisky karakterét?

A whisky jellemzőit az alapanyagoknak és az érlelés körülményeinek köszönheti.Így van ez mindenhol, még Skóciában  is.

A forrásvíz gazdag ásványi anyag tartalmával járul hozzá a whisky karakteréhez, míg a malátától gabonás, az élesztőtől gyümölcsös, a tőzegtől füstös, fűszeres, a tölgyfahordóktól sherrys, mézes vagy enyhén vaníliás, a levegőtől pedig sós, illetve virágos aromát kaphat.

 

 

A hordóba zárt whiskynek az érlelés alatt alakul ki a jellemző karaktere. Közvetlenül a lepárlás után a "fiatal whisky" még opálosan áttetsző, "vízszerű" szeszpárlat csupán. Az igazi whisky aromát, szín-, illat-, ízjellemzőit a különböző méretű és tulajdonságú tölgyfahordókban történő érlelés során. A hordó pórusain keresztül beáramló levegővel is érintkezik a whisky, ami szintén hozzájárul aromavilágának, karakterének kialakulásához. Fontos tudni, hogy a whisky palackozás után már nem érlelődik tovább.

 

A hozzáértők már tudják, de a kezdő whiskyrajongók még valószínűleg nem, hogy minden blended skót whiskynek van úgynevezett “fingerprint single malt whisky” alkotóeleme a negyven, ötven skót whisky összetevője között. “Fingerprint maltnak” a házasított whiskyk azon malátawhisky összetevőit nevezzük, amelyeknek karaktere legmarkánsabban érvényesül az elkészült blended skót whiskyben.

 

Arra nincsen szabály, hogyan kell whiskyt inni. A skótok hagyományosan tisztán vagy vízzel fogyasztják, míg az amerikaiak inkább jéggel vagy szódával. Napjainkban spanyol és amerikai hatásra ismét terjed a whisky fogyasztása koktélokban, illetve long drinkekben elkeverve, például gyömbérrel, energiaitallal vagy akár juice-szal.