Blog

Mi köze az amerikai Jack Daniel’s whiskey-nek a wales-i Penderynhez?

A Penderyn limitált single cask kiadásai mind egy szálig egy-egy különleges hordóban érlelődnek. Ismerd meg a legújabb wales aranyakat…

 

A Penderyn Distillery díjnyertes single malt whiskyt és szeszes italokat állít elő a dél-walesi Brecon Beacons lábainál. Történetük az 1990-es évek végén kezdődött, egy posztindusztriális walesi völgyváros kocsmájában. Egy kisebb baráti társaság itt álmodta meg, hogy több mint egy évszázad csend után létrehozzák Walesben az újkor első whiskylepárlóját. Arról álmodoztak, hogy olyan tiszta és értékes whiskyt készítsenek, mint a walesi arany.

A Penderyn limitált palackozásai

És ez bizony sikerült is nekik. 2020-ban már az 50. aranyérmet zsebelték be a Whisky&Spirits nagy nemzetközi megmérettetésen.

 

Most bemutatjuk a Penderyn limitált single cask kiadásait:

Penderyn Ex-Ruby Port Cask (0,7l, 61,8%)

Ezt a whiskyt kétszer desztillálták a walesi lepárlóban, majd az 5 évig tartó bourbonhordós érlelést követően egy eredetileg portói bor érlelésre használt, „ruby port barrique” hordóban további 9 évig pihentették. 260 palack jelent meg belőle, 61,8%-os alkoholtartalommal, ami azért határozottan odalép. Tessék vele vigyázni!

Illat: Érett nyári gyümölcsök – áfonya és málna, egy csipetnyi kakaóval és fűszerekkel.

Íz: Piros bogyós gyümölcsök, tejcsokoládé, tanninok, világos tölgy és feketebors.

Lecsengés: Áfonya kakaóporral.

 

Penderyn Ex-Rye Cask (0,7l, 50%)

Ezt a whiskyt kétszer desztillálták a walesi lepárlóban, majd a Jack Daniel’s lepárlótól vásárolt, eredetileg rozswhiskey érlelésre használt hordóba helyezték. Egyike a Penderyn limitált single cask kiadásainak, amelyek mind egy-egy különleges hordóban érlelődnek. 2050 palack jelent meg belőle, 50%-os abv-vel.

Illat: Zöld alma, vanília, méz, vajkaramell és édes, szezonális téli fűszerek illata.

Íz: Édes fűszerek szerecsendióval, sült almával és citromhéjjal. Egy kis fahéj, fűszerpaprika és egy csipetnyi gyömbér.

Lecsengés: Rövidke, de az édes gabona jegyek tovább megmaradnak.

Penderyn Ex-Tawny Port Cask (0,7l, 59,6%)

Rövid: Tawny Port boroshordóban utóérlelődött ez a mindössze 165 palackos limitált kiadású walesi single cask.

Ezt a whiskyt kétszer desztillálták a walesi lepárlóban, majd a bourbonhordós érlelést követően egy eredetileg portói bor érlelésre használt, kis méretű hordóba is áthelyezték (tawny port pipe). Egyike a Penderyn limitált single cask kiadásainak, amelyek mind egy-egy különleges hordóban érlelődnek. 165 palack jelent meg belőle, 59,6%-os abv-vel.

Illat: Sós karamell, eleinte kékszőlő, majd szilva és ribizlilekváros jegyek bukkannak fel.

Íz: Édes és lédús. Egy bőségtál bogyós gyümölcsökből – főleg málna, eper és áfonya.

Lecsengés: A kékszőlő a szőlőültetvény szívébe visz minket, a cseresznye és a feketeribizli aromái és ízei pedig erőteljes lecsengést biztosítanak.

 

A WhiskyNet által forgalmazott összes Penderyn!