Blog

Meddig tartható el a whisky a palackban?

Alábbi írásunkból megtudhatod, hogy a whiskyt miért nem lehet eltartani végtelen ideig nyitott palackban, és hogyan lehet meghosszabbítani a tárolási idejét a bontatlan palackoknak. Néhány praktikus tippet is adunk a helyes tárolásra.

Bontatlan palackok titkai

A whiskyspalackokat állva tároljuk, nem fektetve, mint a borokat. Normál körülmények között a nyitott palackoknak tárolás közben - ellentétben a borokkal - a minősége nem változik jelentősen, azonban a párlat nyújtózik a palackban lévő térben, ahogy fogy, ez viszont kihatással lehet az élvezeti értékére.
A whiskyspalackokat általában parafadugóval zárják le, és ezek a parafadugók nem illeszkednek olyan szorosan az üvegbe, mint a boroknál, mivel a whiskyk dugóit rendszeresen használják, nem úgy, mint a boroknál. A boroknál „egyszer használatos”, eldobható dugók vannak, amelyeket általában kiveszik az üvegből és sok esetben nem is kerül oda vissza…
A whiskyknél viszont hosszabb ideig kell használni a dugót. Ezért egyáltalán nem mindegy a dugók minősége és illeszkedése az üvegbe.

Erre figyelj tárolásnál

A whiskyt nem szabad közvetlen napfény hatásának kitenni, egyébként, ha hosszú ideig erős fény éri, fakulhat. Egy szekrény vagy egy doboz ideális a tárolásra, mert megvédi a whiskyt az erős fényhatásoktól. Sok gyártó sötét színű üvegben hozza forgalomba whiskyjét, hogy az italt kevesebb fény érje.

A fenti feltételeket betartva, akár hosszú évekig is nyugodtan tárolhatjuk whiskyjeinket.
Ilyen hosszú idő alatt azonban kialakulhat csekély mértékű folyadékszint-csökkenés, mert a parafadugón keresztül előfordulhat elenyésző mértékű párolgás.  

TIPP: Az üveg hátoldalán lemosható filccel tegyünk egy pontos jelzést, így időről-időre ellenőrizhetjük a palack folyadékszintjét. Használjunk úgynevezett parafilmet a párolgás megelőzésére! 

Alakítsuk ki a tárolás optimális feltételeit

Amennyiben a whiskyt még hosszabb ideig szeretnéd tárolni, azt alaposabban át kell gondolni. Először érdemes meggyőződni arról, hogy a tárolásra kiszemelt helyszín hőmérséklete alacsonyabb-e, mint a szobáé. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál optimális a tárolási körülmény, de arra figyeljünk, hogy az italok nem igényelnek hűtést!

TIPP: A parafadugóra helyezett ún. kiegészítő „sapka” hasznos lehet, amely szintén segíti meggátolni az ital esetleges párolgását. Arra is érdemes figyelni, hogy ez a prevenciós megoldás ne sértse meg az eredeti dugót és csomagolást, mert így a palack veszíthet az értékéből.

Az egyszerű csavaros kupakkal ellátott palackokat érdemes rendszeresen, óvatosan kézzel meghúzni, mivel maguktól újra és újra meglazulhatnak, így a whisky intenzívebben elpárologhat.

Ha a palackokat a pincében szeretnénk tárolni, akkor a palackot is meg kell védenie a nedvességtől. Számítani kell arra is, hogy nedves környezetben a címke viszonylag könnyedén deformálódhat és ha nagyon nedves a környezet, még a penészedési folyamat is elindulhat, így először győződjünk meg arról, hogy a pincénk alkalmas-e a célra.

Nyitott palackok kezelése

Minden bontott palack eltérően viselkedik. Csekély mértékben megváltozhat az íze, de nem olyan mértékben és nem olyan gyorsan, mint ahogy az a boroknál tapasztalható. A boroknál gyakran előfordulhat, hogy egy bontott palack akár néhány napon belül is élvezhetetlenné válik. A felbontott whisky sokkal tovább eltartható.

Mi történik a nyitott palackokkal?

Először is szépen lassan elpárolog az alkohol, így a whisky íze lágyabbá válik. A palackban lévő levegő aktív gázokat is tartalmaz, amelyek nagyon lassan reakcióba lépnek a whiskyvel, így befolyásolják annak ízjegyeit, aromáit. Az, hogy az íz milyen irányban változik meg, előre nem tudhatjuk, viszont érdemes megfigyelni és érdekes következtetéseket levonni, hogy adott whisky mennyire nyújtózott a palackban és az mennyire befolyásolta a karakterét.

TIPP: Kerüljük el ezeket a kellemetlen változásokat, és ne hagyjuk, hogy sok levegő legyen a nyitott palackban a whisky felett. Ezt úgy érhetjük el leghatékonyabb módon, hogy egy kisebb méretű üvegbe dekantáljuk az italt. Léteznek ma már olyan megoldások is, amelyekkel térkitöltő gázt lehet a párlat fölé juttatni, amely kiszorítja a levegőt.

A legjobb megoldás azonban az, ha lehetőség szerint csak kevés nyitott palackot tartunk otthon, amelyiket pedig felnyitottuk, azt néhány hónapon belül el is fogyasztjuk.

Whiskykínálatunk:

Skót whiskyk

Egyéb whiskyk