Blog

Lost Distillery: Lost in Time but not in Spirit!

A Lost Distillerynek már a története is hátborzongatóan izgalmas, hát még a termékei! Alábbi írásunkban érdemes megismerni őket!

Lenyűgöző történet

A „Lost-storyt” ismerve máshogy fogod kitölteni poharadba ezeket az izgalmas történetektől átitatott whiskyket! Minden cseppjéből maga a történelem fakad! A XX. században majdnem 100 lepárló zárt be vagy pusztult el Skóciában. Gondoljunk csak bele, ez a szám majdnem a fele a valaha (hivatalosan) létezett összes skót lepárlónak. A világgazdasági válság, a túltermelés, a világháborúk, a szesztilalom mind hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen sok főzde zárt be anno. Ennek eredményeképpen számos különleges és igen tiszteletreméltó lepárló veszett el a világ számára. Egészen mostanáig…

Az eltűnt lepárlók elvesztek az időben, de szellemük tovább él!.. és nem csak a szellemük!

Egy szakértői csapat ugyanis arra vállalkozott, hogy újjáéleszti ezeket a valaha volt whiskyket. Ezekből az italokból azonban nem maradt fenn egy palack sem, amely mintául szolgálhatott volna, ezért az újraalkotáskor különleges eszközökhöz kellett nyúlniuk a kutatóknak.

Korabeli feljegyzések nyomában…

A Michael Moss professzor (Glasgow-i Egyetem) vezetésével egy levéltárosi csapat gyűjtötte és folyamatosan vizsgálja azokat a korabeli írásos anyagokat (lepárlói feljegyzések, adatok, korabeli újságcikkek, utazók beszámolói stb.), amelyekben említik a lepárlókat és whiskyjeiket. Ezek alapján próbálták meg reprodukálni azt a karaktert, amilyen az adott whisky az utolsó lepárlásokkor lehetett.

Fő szempontok

Ennek során 10 fő szempontot vettek figyelembe:

  • utolsó lepárlás dátuma (milyen technikai háttér állt akkor rendelkezésre)
  • elhelyezkedés (melyik régió, melyek voltak a szomszédos főzdék)
  • vízforrás (lágy vagy kemény víz, milyen ásványi összetevőkkel)
  • árpa fajtája
  • élesztő
  • tőzeg
  • cefréző kád
  • erjesztő kád
  • lepárló berendezés
  • hordó típusa

 

Ezek alapján már egy viszonylag jó képet kaptak a főzdékben készülő whiskyk egykori stílusáról. A Lost Distillery whiskyk készítői is áttanulmányozták az eredményeket, és megpróbálták elhelyezni az italt egy aromaskálán: tőzeges, virágos, gyümölcsös, gabonás – boros, fás - kénes.

A folyamat harmadik része a legizgalmasabb és talán a legnehezebb. Ekkor ugyanis a kutató-levéltáros (Archivists) és a whiskykészítő (Whisky Makers) csapat összeült, és egy ún. aromapanel segítségével megvitatták az újjászületésre váró whiskyk karakterét. Különböző lepárlók single maltjaiból állítottak össze többféle mintát, és végül azt választották ki, amelyik a team minden tagja számára azt adta, amit a meglévő információk alapján vizionált. Időigényes és sok tapasztalatot igénylő munka ez, amely csak akkor ér véget, ha mindenki elégedett az eredménnyel. Így született meg az elfeledett whiskyk jelenkori interpretációja. 

 

Triskele

A Lost Distillery logóját az ősi kelta jelkép, a Triskele ihlette, amely a reinkarnációt (visszatérést) jelképezi. Értelmezésük szerint ebben a szimbólumban a whiskykészítés legfontosabb összetevői fellelhetők: a hordó, a víz és az árpa. Az egyes whiskyk háromféle verzióban készülnek: a Classic-ot 12-15 éves, az Archivist-et 15-20 éves, a Vintage-t pedig 25-30 éves érlelésekből alkotják meg. Ahogy régen sem használtak színezéket (karamellt) és nem alkalmaztak hűtve szűrést, úgy a Lost Distillery palackozások is mindezt nélkülözik.