Blog

Italszakértőnk elemez: whisky, rum és cognac a pohárban

Italszakértőnk ezúttal három whiskyt, egy rumot és egy cognacot kóstolt meg. A véleményét pedig nem rejtette véka alá…

 

Teeling Single Pot Still (0,7L / 46%)
2022. november 24-ig vagy a készlet erejéig Akcióban
Ennek a palackozásnak az érdekessége, hogy fele részt malátázott árpából készült (ez a megszokott eljárás), a másik fele azonban malátázatlan árpa. Ennek adózási okai vannak, akit érdekel, érdemes utánajárnia. A hordók is színes palettát mutatnak, amerikai szűzhordó, bourbon- és sherryhordó biztosítja a változatos ízvilágot. Virágos, gyümölcsös aromával bír, amit egy finoman fűszerezett, krémes ízérzet követ.

Waterford Ballymorgan 1.2 (0,7L / 50%)  
2022. november 24-ig vagy a készlet erejéig Akcióban
Igen változatos hordókban pihent ez az ír példány is: első töltésű bourbon, szűzhordó, prémium francia tölgy és lágyabb, erősített borokat érlelt hordók aromái találkoznak ebben a whiskyben. Az eredmény egy igen édes, fűszeres, kicsit „harapós” whisky. 4 éves korához képest elég érett jegyeket hordoz. Egyébként nemrég jelent meg kínálatunkban több új kiadás is a Waterfordtól, érdemes megismerni őket. Van köztük füstös tétel is.

Bache-Gabrielsen VSOP Triple Cask cognac díszdobozban (0,7L / 40%)
Ezt a cognacot háromféle hordóban érlelték, 350-400 literes hordóban, majd egy nagyobb. úgynevezett házasító hordóban, végül egy kisebb hordóban, ami már nem ad tanninokat, helyette selymes lágysággal ruházza fel az italt. Igazán puha, könnyed cognac, hátránya, hogy gyakran kell újra tölteni a poharat...

Plantation Original Dark rum (0,7L / 40%)
2022. november 24-ig vagy a készlet erejéig Akcióban
Markán, erős ízvilágú rum, banán, citrom és narancs ízei, enyhe füsttel karöltve. Az igazi erőssége azonban inkább a koktélokban mutatkozik meg, kiváló alaptétele nekik. A kollégák a literes kiszerelésre esküsznek, biztosan nem véletlenül. ? Az ízekért pedig erősen pörkölt bourbon, illetve közepesen pörkölt francia tölgyfa hordók a felelősek, bennünk pihennek a barbadosi és jamaicai rumok, mielőtt házasítják őket.

 


Nikka Coffey Grain (0,7 l, 45%)
2022. november 24-ig vagy a készlet erejéig Akcióban
Ó, igen, a kávés whisky...HÁT NEM! A Coffey (kávé) annak az embernek a neve (Aeneas Coffey) volt, akiről elnevezték azt a lepárlóüstöt (Coffey still), amivel ez a whisky is készül. Ezek a szerkezetek hatalmas, ipai mennyiségű alkohol előállítására képesek (és főként kukorica megy át rajtuk) de épp ezért az ízük sem lesz annyira karakteres és színes, mint egy pot stillben készült párlat. Ez és a felhasznált alapanyag (döntően kukorica) eredményez egy nagyon sima, édes whiskyt, ami közelebb áll egy bourbonhöz, mintsem egy potstill skót vagy japán whiskyhez. Ha valaki egy lágy, nem domináns ízekkel operáló italt keres, az megtalálta.