Blog | Rum

Diplomático – Éld át a rumkóstolás élményét!

A Diplomático rum elképesztően érzéki ital. E szuper-prémium dél-amerikai rumcsalád most egy újabb taggal is bővült. Az International Rum Day (augusztus 16.) alkalmából górcső alá vesszük a világ egyik legnépszerűbb rumját.

A lenyűgöző szépségű venezuelai Terepaima Nemzeti Park nem csupán flórájáról és faunájáról híres, hanem az Unidas lepárlóról is, amely igen változatos rumokat kreál a nemzeti park közepén…

 

Don Juancho – a palackra került híresség

A Diplomático rumok címkéjén Don Juancho, - egy helyi nemes ember, azaz mantuano - látható, aki a 19. század végén sokat utazott a Karib-térségben, és szenvedélyesen gyűjtötte a különböző párlatokat. A helyiek nagyon kellemes stílusú, sima embernek ismerték, barátait pedig gyakran kínálta a "Nagykövet úr készletéből" ("Ambassador's Reserve"). A Diplomático tehát nevében és karakterében is Don Juancho személyiségét követi.

Rum Diplomático Selección de Familia (0,7l, 43%) - a család új tagja

A Diplomatico rumcsalád legújabb tagja a Selección de Familia, amelyet kb. 12 éves érlelésű párlatokból alkották meg. Ez a tétel - talán ezért is - kisebb mennyiségben jelenik meg, mint a Diplomático-alapsorból ismert palackozások.

Vanília, egzotikus gyümölcsök, fűszerek, fehérbors jellemzi az aromáit, tökéletes társa lehet egy hangulatos estének, a már megszokott Diplomatico-minőségben.

A Selección de Familia amerikai tölgy exbourbon és exsherryhordókban töltötte az érlelési időszakot.

A Selección de Familia a Diplomático mögött álló család szenvedélyét és elkötelezettségét hirdeti Több, tapasztalt Maestro Ronero vett részt ennek a rumnak a kialakításában. Az Exclusiva kiadásnál valamivel szárazabb rum.

 

Diplomático Reserva Exclusiva (40%)

 

Komplex, igen karakteres ital: gyümölcsös sütemény, rumos-mazsolás csábítás. Az Exclusiva nagyrészben hagyományos, pot still eljárással készül - a maradék 20%-ban pedig Barbet Column és Batch Kettle lepárló-berendezésekből származó - cukornádpárlatokat tartalmaz, amelynek következtében gazdagabb és édesebb, mint a Mantuano. A 2016-os San Francisco World Spirits Competition dupla aranyérmese!.
 

Rum Diplomático Mantuano (40%)

 

A Diplomático Mantuanoban 8 évig érlelt rumok is fellelhetők. Ettől egészen érett és sima lesz, nagyszerűen fel lehet használni koktélokban, de magában is bátran fogyasztható. Amerikai fehér tölgyfa-, használt bourbon-, és használt single malt hordóban érlelik.  Ennek is köszönhető komplexitása. Illatában szárított gyümölcsök, ízletes fűszeresség érhető tetten. Komplex, kiegyensúlyozott rum.
 

Rum Diplomático Planas (47%)

 

Fehér rum, mégis érlelik, így több éves rumokat is tartalmaz. A Planast összetett szénrétegen szűrik át, amitől elveszti a tölgyfahordótól kapott barnás színét. Ezért van az, hogy ha belekóstolunk, a színe ellenére egy meglepően érett, sima rum bontakozik ki előttünk.
 

Rum Diplomático Ambassador (47%)

 

Egy exkluzív rum a Diplomáticotól. Minimum 12 évig érlelt italokból megalkotott szuper-prémium rum, egyebesen Venezuelából. Az Ambassadort a lepárló legjobb érleléseiből alkotják meg úgy, hogy a legfiatalabb összetevő 12 éves, majd az összekevert rumokat még két évig Pedro Ximenez sherryhordóban pihentetik.Ezt a rumot közvetlenül a hordóból palackozzák, vagyis természetes hordóerősséggel.

 

Kóstold meg a Diplomático rumokat az International Rum Day alkalmából, és bizton állíthatjuk, hogy nem az lesz az utolsó palack a birtokodban…