Blog | Francia párlat | Rum

C+C boltunk szakértője: A venezuelai rumoktól a díjnyertes armagnacig

Italszakértő, Zoli ezúttal három külön italkategória egy-egy – szívének kedves – termékét mutatja be. A Diplomático rumok közül most a Mantuano került terítékre, a ginek közül a Kelet és Nyugat hangulatát idéző Bobby's.-t választotta és a listában felme

Rum Diplomático Mantuano (0,7 l, 40%)

Ezt a spanyol típusú rumot az „édesszájúaknak” ajánlom. A Mantuanót 2-8 éves párlatokból keverik ki, és kellemes lágysága miatt nagyon jól felhasználható koktélokhoz, de magában fogyasztva is kitűnő élvezeti értéket nyújt.
Az érlelése használt bourbon-, amerikai fehér tölgyfahordókban és használt single malt hordókban történik, éppen ezért e mélyebb színű rum igen komplex ital. Illatában a szárított déligyümölcsök, tölgy, és egy kis fűszeresség is megjelenik, ízjegyei pedig hűen követik illataromáit.
Érdemes megjegyezni, hogy a Diplomático címkéjén egy helyi nemesember, azaz mantuano látható, akit barátai egy kellemes stílusú, sima embernek ismertek, aki rajongott a rumokért.
 

Gin Bobby's (0,7 l, 42%)

Nagyszerű citrusos, fűszeres, vibráló édes-száraz aromák kavalkádja – ezekkel a szavakkal foglalhatom össze dióhéjban egyik kedvenc ginemet. Ha megkóstolod, biztosan emlékezni fogsz rá! Nemcsak az ital jó, hanem a storyja is érdekes: Jacobus Alfons (barátainak csak Bobby) Indonéziában született, és a II. világháború során harcolt a holland hadseregben, majd 1950-ben Hollandiába költözött. Nagyon szerette a helyi borókával ízesített italt, a jenevert, de hiányolta az otthoni ízeket, ezért indonéz növényekkel fűszerezve saját gint készített. Bobby unokája, Sebastian, 2012-ben fedezett fel egy régi gines palackot a szülői házban, és nagyapja történetétől, illetve receptjétől megihletődve Schiedamba ment, a gin őshazájába. Ettől kezdve már csak néhány év kísérletezés kellett, hogy létrejöjjön a világ egyik legkedveltebb ginje, a Bobby's. Ez a kifogástalan gin magában is nagyszerű élvezetet ad, sokat ígérő illatával, megunhatatlan ízeivel mindig újabb kortyot kíván.

 

Armagnac Castaréde XO (0,7 l, 40%)


Armagnac Castaréde XO - ez kérem szépen egy többszörösen díjnyertes ital.  Több mint 175 év tapasztalat és munka, valamint e nemes ital iránti olthatatlan szenvedély van a Castaréde Armagnac minden palackjában. A Castaréde család már 6. generációja foglalkozik armagnac-kal. A Castaréde armagnac-okat átlagosan kétszer annyi ideig érlelik, mint amit a törvényi előírás jelöl.
Armagnac Castaréde XO terméket 2016-ban a világ legjobb armagnac-jának választották! World's Best Armagnac! Illatában és ízében harmonikus édes-virágos, vaníliás aromák fedezhetők fel. Számos előkelő rendezvény és fogadás elmaradhatatlan kelléke. Nemcsak gyönyörű színével aranyozhatja be a mindennapokat, hanem utánozhatatlan ízével is.