Blog | Francia párlat | Rum | ír whiskey

Calvados, rum és ír whiskey – italszakértőnk ajánlja

A GoodSpirit Shop vezetője, Balázs ezúttal egy barbadosi rumot, egy Drouin-calvadost és egy ír whiskey-t hoz más megvilágításba szakértői szemmel.

Rum Plantation XO 20th Anniversary (0,7 l, 40%)

A Plantation XO egy édes, enyhén fűszeres, krémes textúrájú, mély tónusú ital. Igen megbízható és könnyen fogyasztható tétel, legalábbis nekem még sosem okozott csalódást. Mindezt úgy mondom, hogy én alapvetően a százazabb, fanyarabb karakterű rumokat kedvelem. Ez a 12 és 20 év közötti érlelésekből házasított barbadosi remekmű jól hozza a közkedvelt csokoládé, fahéj és kókuszdió ízeit, ugyanakkor enyhe földes illatok is megbújnak a háttérben. Ez a fajta komplexitás teszi közkedvelté a kezdő, haladó és vájtfülű rajongók körében egyaránt. Bár elegáns megjelenése nem az ital érdeme, ajándék szempontból nem utolsó nézőpont. Bártan ajánlom baráti eszmecserékhez, szivarhoz, vagy csak egy ellazító esti dram gyanánt. Egészségetekre!
 

 

Calvados Christian Drouin XO (0,7 l, 40%)

 

Ó, a calvados! Egyik örök kedvenc italom, amit csak egyszer kell megérteni és egy életre jóbarátja lesz az embernek. Normandiai érlelt almapárlat lévén élénk, frissítő gyümölcsös ízekkel bíró elixír. Édes, amennyire egy érett almától elvárjuk, a hordó pedig kellemes fás tónusokat rejt a gyümölcsös zamatok közé. A Christian Drouin XO palackozásaiból sugárzik az elegancia, ami az alkalomtól függően egyszer kiváló kiegészítő beszélgetésekhez, tánchoz, vagy éppen kerti partikhoz. Számos elragadó tulajdonsága mellett emésztéssegítő hatása is van, ami miatt a nagy étkezések elsőszámú választás. Nyári este, vagy egy kandalló melegében egyaránt kiváló választás. Nem csak a diadalív árnyékban.
 

Hinch Peated Single Malt (0,7l, 43%)

 

Jó látni, hogy az ír whiskey egyre gyakrabban nyit a füstös tónusok felé. Bár ez a gyakoriság még csak három termékre korlátozódik, az elmúlt évtizedekhez képest ez nagy ugrás. A Hinch Peated klasszikus ír whiskey ízekkel operál, miközben teret enged a füstnek. Könnyed gabonás alap, gyümölcsös hatások, lágy és könnyed textúra. Tipikus ír jelleg, amit a tőzeg tájidegen zamata tart kátrányos kezében. A füst ellenére ez egy fiatalos, élénk ital. Ajánlom mindenkinek, aki a nyári hónapokban is szívesen kóstol tőzeges tételeket.