Skót whisky | Blog

Ardbeg – a szerethető füstös „szörny”

A WhiskyNet GoodSpirit Whisky & Cocktail bárja és GoodSpirit Shopja 2019 őszen kapta meg az Ardbeg rangos elismerését, az Ardbeg Embassyt. Így nem csupán a skótok „füstös” szigetén találhatunk tengernyi Ardbeget, hanem a WhiskyNetnél is. És most jön az Ar

De mit is érdemes tudni az Ardbegről, erről a kultikus skót füstös whiskyről?

A whiskyrajongók által „füstös” szigetnek nevezett Islay az Ardbeg őshazája. Innen indult több, mint 200 éve e füstös csoda mai napig szárnyaló karrierje.

Természetesen hajdanán, amikor még csak 1800-as éveket írtunk a naptárban, közel sem volt olyan népszerű Islay, és az Ardbeg sem. 

A sziget egyik kereskedelmi vénával jócskán megáldott férfiúja, Duncan Macdougall igencsak látott fantáziát a szigetet „eluraló” tőzegillatban. Nem csoda, hogy már az 1800-as évek előtt megszerezte a sziget egyik legjobb adottságokkal kecsegtető területét.

 

 

Az alma nem esik messze a fájától Skóciában sem, így később Duncan Macdougall fiai (John, Alexander) is oroszlánrészt vállaltak a híres Ardbeg-storyban.

1815-re a Macdougall família már minden engedélyt megszerzett és ugyanabban az évben hivatalosan is megnyitotta kapuit az Ardbeg lepárlója. Innen pedig nem volt megállás.

1934-ben elhunyt ugyan Duncan Macdougall, de a vállalkozást a két fiú továbbvitte: John a cég anyagi ügyeivel foglalkozott, míg Alexander inkább a lepárló feladatait vállalta magára. Több keserves év is beköszöntött, amivel fizetésképtelenség is járt, de végül sikerült  megbízható üzleti partnerre lelni, és a céltudatos hozzáállás meghozta gyümölcsét. Így már az 1840-es években az Ardbeg az Amerikai Egyesült Államokba szállíthatta nemes nedűit. Ettől kezdve töretlenül fejlődött az Ardbeg, köszönhető ez Islay sziget lakosai áldozatos munkájának is.

 

1911 szintén mérföldkőnek számít az Ardbeg életében, hiszen ekkor vált az Ardbeg név védjeggyé, az emblematikussá váló felejthetetlen és meghatározó A-betűvel.

1922-ben Alexander Macdougall tulajdonolta az Ardbeget, amely bő 50 év múltán a Hiram Walkerhez került. A történelem és a változó idők természetesen az Ardbeget is érintették, így előfordult, hogy a lepárló néhányszor egy-két évre bezárt, de a nehézségen mindig átvergődték magukat.

 


 

A 2000-es évek környékén markáns változások történtek az Ardbeg életében. 1997-től az Ardbeget a Glenmorangie cég tulajdonolja, ami stabillá tette az Ardbeg működését és folyamatos fejlődését.

Mint ma már a legtöbb lepárló, az Ardbeg is rendelkezik látogatóközponttal, amely nem is akármilyen: 2002-ben az Év Látogatóközpontja díjat nyerte, úgyhogy oda bizony érdemes ellátogatni, annál is inkább, mert első kézből és autentikus forrásból szerezhetünk tudomást az Ardbeges „füstszörny” gyártási folyamatairól.

 

 

Ardbeg - 200. évforduló 

És hogy a minőség sok mindenre garancia, azt semmi más nem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Ardbeg 2015-ben ünnepelte fennállásának 200. évfordulóját. Reméljük, hogy az Ardbeg még több száz évig ontja majd magából a nagyon is szerethető füstös „szörnyet”, rajongóinak nagy örömére.

 

 

Korom és füst – lehet ezt szeretni? Jelentjük: NAGYON!

Az Ardbeg falaiból is korom és füst illata terjeng a lepárló tisztes körzetében. Az Ardbeg meghatározó és egyedi tulajdonsága volt mindig is a tekintélyt parancsoló tőzeges ízvilág, amely kellemes harmóniát mutat a különleges édeskés aromáival. Lenyűgöző változatosság és sokrétűség jellemzi az összes Ardbeg-kiadást.

Az erősen tőzegelt Ardbeg máshogy füstös, mint a többi „szigetlakó”: Lagavulin, Laphroaig, Caol Ila, s hogy miért? Röviden: a lepárlásnak köszönhetően, amelyekben kétség kívül a fenolok játsszák a főszerepet. Íz- és aromavilágához jelentősen hozzátesz, hogy az utóbbi időben új amerikai tölgyfahordókat kezdtek el használni.

 

Mi is ez az Ardbeg Embassy?

Jelenleg széles e világban mintegy 200 Ardbeg Embassy létezik, Európában Magyarországon kívül még 12 országban. A WhiskyNet elsőként és egyedüli magyarként kapta meg az Ardbeg Embassy titulust.

 

Néhány Ardbeg palackozás a teljesség igénye nélkül:

Ardbeg Supernovaerősen tőzegelt

Ardbeg Uigeadaila régi stílus nyomdokaiban

Ardbeg Corryvreckanfrancia hordóban érlelt Ardbeg

 

 

 

Ardbeg Blaaack (0,7 l, 46%) - Az Ardbeg Committee 20. évfordulójának itala
Kormegjelölés nélküli, új-zélandi Pinot Noir boroshordóban érlelt füstös whisky.
Az Ardbeg Committee 20. évfordulójának megünnepléséhez Islay szigetétől legtávolabb fekvő előőrségét, Új-Zélandot választották. Köztudott, hogy a szigeten élő bárányok hétszer többen vannak, mint a sziget lakosai. A legújabb, nem tudományos kutatások arra a következtetésre jutottak, hogy egy hétköznapi Ardbeg Committee tagnak nem kevesebb, mint 7 Ardbeg palackozás van a birtokában, igazodva ezzel az előbb említett 7:1-es arányhoz. A Committee nyáj az elmúlt 20 évben már több, mint 120 000 tagúra nőtt. A két évtized alatt felépített Committee tagjainak elkötelezett szándéka, hogy továbbra is világszerte megismertessék a különc és viharos történelmű Ardbeget és megőrizzék ezen különleges palackozásokkal az utánozhatatlan füstös ízt.
Magyarországon egyetlen Ardbeg Embassyként a GoodSpirit Bar is arra törekszik, hogy gyarapítsa az Ardbeggie-k nyáját.

 

 

Ardbeg Day a GoodSpirit Bárban - 2020. május 30.

Május 30-án mi is csatlakozunk a Nemzetközi Ardbeg Naphoz!

A GoodSpirit Bár egyelőre nem tudta még megnyitni kapuit, de ez kicsit sem szegte kedvünket, hogy megünnepeljük ezt a jeles napot!
Május 30-án (szombaton 15 órától) a GoddSpirit bárunkban különleges Ardbeg-koktélokkal várunk Titeket, sőt, egy különleges újdonsággal is készülünk nektek, amiről most csak annyit árulunk el, hogy köze van a black szóhoz és az Ardbeghez!

Június 2-án este 19.00 órától Ted Lelekas márkanagykövettel beszélgetünk élőben az Ardbeg Committee 20. évfordulója kapcsán kiadott különleges Ardbeg-palackozásról. Részletekért kövesd a WhiskyNet és a GoodSpirit Bar facebook oldalát és a WhiskyNet youtube-csatornáját!
Szeretettel várunk mindenkit!
#ArdbegDay2020

ÖSSZES ARDBEG A WHISKYNETNÉL