Blog | Rum

A Tokaji aszú randevúja a Clément prémium rummal

Mit keres a tokaji aszú hordója a Karib-térségben? Alábbi rumos cikkünkből erre is fény derül.

Nemrég jelent meg a magyar piacon - a WhiskyNet égisze alatt - a francia rumgyártó, a Clément tokaji hordós érlelésű palackozása, amely Rum Clément Rare Cask Tokaji Finish néven hódítja meg a magyarok szívét. Ez a tokaji hordóban utóérlelt agricole rum egyedülálló a piacon.
A Rhum Clément termékei a világ egyik legjobb és legkedveltebb agricole rumjai közé tartoznak.


De mit is takar a rhum agricole kifejezés?
Főleg a korábbi francia befolyás alatt lévő országokban (Haiti, Gaudelope, Martinique) terjedt el az ún. rhum agricole. Ezzel a megnevezéssel illetik azon rumokat, amelyeket nem az olcsóbb és a rumkészítéshez gyakrabban használt melaszból erjesztenek és párolnak le, hanem frissen facsart cukornádléből. Ebben az esetben a cukornád termését érésének csúcsán kell leszedni és felhasználni, tehát a rum előállítása egy igen rövid időszakra korlátozódik.
A franciák előszeretettel szabályoznak le szinte minden gyártási folyamatot a megfelelő minőség elérése érdekében. Meg van adva, hogy mennyi időn belül kell megkezdeni az erjesztést, hogy a lepárlószerkezetnek milyen felépítése lehet, illetve, hogy mennyi ideig kell érlelni a különböző jelzőkkel (VSOP, XO, stb.) ellátott rumokat. Ilyen rumokat készít a Clément Martinique szigetén.

A Clément Rare Cask Tokaji Finish rum is – ahogy említettük - természetesen egy agricole típusú prémium rum, amelyet 2016. október 1-jén párolták le, majd hordóba tették érlelni a csodálatos és mesés Martinique szigetén.

2019 júliusában a WhiskyNet által szelektált és kiküldött Tokaji aszú hordóba tették át utóérlelésre, így a párlat egy további, mazsolásan édes réteggel gazdagodott. 2020 áprilisában egyedi címkével és magyar nyelvű kóstolói jegyzettel palackozták és most már szerencsére magyar nagyközönség is megismerheti. Azt fontos megjegyezni, hogy a tokaji aszús hordó a Patricius pincészetből származik.
E szigorúan limitált exkluzív kiadás fa díszdobozos változatban is elérhető.

A projekt további érdekessége, hogy ugyanabban az időben (tehát 2019 júliusában) ugyanazon borház azonos hordói - szám szerint 5 db - az Arran lepárlóba is megérkeztek, amelyekben az Arran 12 éves Tokaji Cask Finish (0,7l, 48%) whisky született.
Míg a whisky a hűvösebb Skóciában, a rum a forró Karib-térségben érlelődött. Érdemes lehet összekóstolni, hogy ugyanaz a hordótípus, ugyanabban az időben, hogyan hat egy whiskyre, illetve egy rumra, hűvösebb és melegebb éghajlat alatt.

4 tény, ami különlegessé teszi ezt a tokaji aszús hordóban érlelt rumot

A Karib-térség klímája egyedi aromával járta át a tokajis hordó tartalmát.
10 hónapos utóérés alatt a rum mazsolásan édes réteggel gazdagodott.
Eddig agricole rumot még sosem utóérleltek tokaji aszús hordóban.
A tokaji gazdag aromavilága kiválóan harmonizál a rummal.

 

Még több Clément  palackozás

A Clément birtok egy része