Blog | Rum

5 prémium rum a Karib-térségből

Hogyan kerül egy admirális neve és egy spanyol hajó szoros összefügésbe egy rummal? Alábbi írásunkban erre is fény derül, és még közelebb is kerülhetsz a karibi rumok egyedi ízvilágához.

Rum Admiral Rodney HMS Princessa (0,7 l, 40%)

E karibi rum a nevét Rodney admirálisról kapta, akinek vezetésével az angolok 1782-ben fényes győzelmet arattak a franciák felett a Szentek csatájának (Battle of the Saintes) nevezett híres ütközetben.

A HMS (Her Majesty's Ship) Princessa eredetileg egy spanyol hajó volt, amelyet 1780-ban zsákmányolt a Brit Haditengerészet. A HMS Princessa a Szentek csatájában az elsők között volt, amely nekitámadt a francia hajóknak és végig az első vonalban maradt az ütközet során, ezzel elévülhetetlen érdemeket szerezve a végső győzelem szempontjából. Ez az erő, bátorság és határozottság jellemzi ezt a rumot is, amelyet 5 és 9 év közötti érlelésekből alkottak meg. Az amerikai fehértölgyből készült, korábban bourbon whiskey érlelésére használt hordók, valamint a speciális, 45 tányéros Coffey-féle oszlopüstös lepárlás kivételes komplexitást és egyensúlyt biztosít ennek a rumnak.

Jól kiegyensúlyozott ízében tisztán kivehető a kiégetett tölgy száraz tónusa, a tejkaramella, a tejszín és a barna cukor. Lecsengése összetett, jól strukturált tölgy, karamell és trópusi fűszerességgel. Sokáig velünk marad.

 

Rum Clement VSOP (0,7 l, 40%)

A Rhum Clément a Top 10 legtrendibb rummárka között!

A Clément italai jellegzetes, igen elegáns és egzotikus karakterrel rendelkeznek. A Clément V.S.O.P.-t először francia tölgyfahordóban, majd használt bourbonhordóban érlelik minimum 4 évig. Az évente igen jelentős (10%-nál is magasabb) hordóból elpárolgó mennyiséget ugyanolyan korú itallal pótolják, nem friss párlattal. A palack címkéjén látható Appellation d’Origine Controleé (A.O.C.) felirat jelzi, hogy az ital a legmagasabb minőségi követelmények betartásával készül és, hogy francia nyelvterületű Karib-térségből származik. A Rhum Clément a kivételes minőségének köszönhetően Martinique szigetének vezető rumkészítője.  Ízében könnyű, bársonyos, de ugyanakkor friss és lendületes, kissé száraz hatásokkal, kókuszos, banános és szárított gyümölcsös felhangokkal. Lecsengése hosszan tartó.

 

 

Rum Clément Shrubb Creole - Narancshéjon áztatott rumlikőr (0,7 l, 40%)

A Clément Creole Shrubb fehér és érlelt rumok briliáns keveréke, amelyeket kreol fűszerekkel és napon szárított keserű narancshéjjal ízesítenek. Az eredmény egy erősen narancsos befolyással rendelkező rumlikőr, amelyet a Clément család egyik régi receptje ihletett. Az ital szinte kicsattan az egzotikus Martinique szigetét idéző zamatos és lédús aromáktól. Az édes-narancsos, valamint a keserű-étcsokoládés hatások csábító kavalkádja.

A bársonyosan gyengéd belépőért a mézet, a szárított narancsot és grapefruit-héjat dicsérhetjük. Visszafogottan édes, némi borssal fűszerezve. Lecsengése krémes, édeskés, narancsos, borsos fűszerekkel.

 



 

Rum JM XO (0,7 l, 45%)

Az XO annyit jelent, hogy legalább 6 éves rumokból házasították össze e prémium rumot. Az összetevőket újra kiégetett bourbonhordókban érlelték. A JM pedig az alapító, Jean Marie Martin nevének kezdőbetűire utal. A JM lepárló 1845 óta készít rumot Martinique szigetének északi csücskében. A nagy presztízsű lepárlóüzem - a szigeten egyedüliként - saját termesztésű cukornádat használ a rum gyártásához. A frissen facsart cukornádléből (Rhum agricole), a legmagasabb minőségi követelmények betartásával (Appellation d’Origine Controlée - A.O.C) készülő ital semmilyen hozzáadott összetevőt (karamell, egyéb édesítők) nem tartalmaz. Épp ezért színét kizárólag a hordó fájától kapja, íze pedig fűszeresebb, szárazabb, mint a Karib-térség más (jellemzően a francia nyelvterületen kívüli), nagyüzemben gyártott rumjai. Íze egészen gazdag és komplex: édes sütemény, mangó és maracuja alkotja a gerincét. Lecsengésében pedig kiérezhetjük a fehér bors, a fahéj és a szerecsendió halvány jelenlétét.


 

 

Rum Chairman's Reserve The Forgotten Casks (40%)

A St. Lucia szigetén készített Rum Chairman's Reserve The Forgotten Casks (40%), tipikus képviselője az angol stílusú rumoknak. Ez a testes, aromás rum a hosszú erjesztési időnek köszönhetően jótékony igen komplex karakterű.

És mit takar a Forgotten Casks kifejezés? Ezt egy kedves story sebtiben megmagyarázza: 2007. május 2-án tűz ütött ki a St. Lucia lepárlóban, amely elpusztította az irodát és a keverő helyiséget. Szerencsére a lepárló maga megmenekült, de nagyon nehéz volt megfelelő helyet találni a hordóknak. A tűzesetet követően a pincemester, Mr. Cyril Mangal, kénytelen volt a legszokatlanabb helyeken elhelyezni az egyes hordókat. A biztonságba helyezés annyira jól sikerült, hogy néhány hordóról el is felejtkeztek. Így az eredetileg sima Chairman’s Reserve-nek szánt hordók igen korossá váltak. Olyannyira, hogy amikor a közelmúltban felfedezték őket, a lepárló szakemberei úgy döntöttek, hogy különkiadást csinálnak ebből a csodálatosan összetett rumból, The Forgotten Casks, vagyis az „elveszett hordók” néven.
Érdemes megjegyezni, hogy a The Forgotten Casks a 2018-as World Spirits Awards-on. aranyérmet nyert, a lepárló maga pedig World Class Distillery minősítést kapott. Illatában turbulens mazsola- és más aszalt gyümölcsös aromák találkoznak, némi dohánnyal és vaníliával. Íze nem tolakodóan édes, intenzív, mézes, gyümölcsös, fűszeres, és szépen kiegyensúlyozott. Megízlelve aromái sokáig a szájüregben maradnak.