Blog

5 behízelgő koktél - indítjuk a tavaszi koktélszezont

Nyakunkon a jó idő, nyitnak a teraszok, amelyek asztalain sorra megjelennek a színes koktélok. Inspirálódj az alábbi 5 behízelgő koktéllal…

Cuba Libre – rum-kóla kicsit másképp

A divatos (vagy történelmi) rum-kóla. Amikor az amerikai katonák a cubai felszabadító erőkkel karöltve véget vetettek a spanyol megszállásnak, akkor már jól ismert italkombináció volt az American barban, Havanna Neptuno utcájában, amit a “por cuba libre”, azaz a “szabad kubára” toasttal fogyasztottak.

Összetevők:

40 ml Diplomático Mantuano rum

120 ml kóla (J.Gasco)

2 gerezd lime (belefacsarva és belenyomva az italba)

Az italt kb. 3dl-es pohárba szolgáljuk fel kockajégen! Az összetevőket egyszerűen öntsük a pohárba.

 

Dark ’n’ Stormy – a Bermudákról

A Dark ‘n’ Stormy a Bermudák nemzeti itala, ami világszerte népszerűvé vált. Tradicionálisan Gosling’s Black Seal rumot és - a szintén bermudai - Barritt’s gyömbérsört használják hozzá. A nevét onnan kapta, hogyha a gyömbérsörre öntjük a sötét rumot, akkor úgy néz ki, mint amikor a fehér homokos tengerpart felett sötét viharfelhők gyülekeznek.

A koktél az első világháború után lett népszerű, amikor a szigeten gyömbérsört kezdett el gyártatni a Brit Haditengerészet, és a bartenderek ehhez öntötték hozzá a helyi rumot. Amerikába a vitorlás közösség által jutott el, majd innen világhírnévre tett szert a sötét rum és a gyömbérsör kombinációja.

Összetevők:

40 ml Plantation Original Dark rum

gyömbérsör

Az italt kb. 3dl-es pohárba szolgáljuk fel kockajégen! Az gyömbérsört öntsük a pohárba, hogy kb. 1-2 ujjnyi hely maradjon, majd a sötét rumot óvatosan töltsük az ital tetejére. Opcionálisan egy kevés lime-levet is hozzáadhatunk az italhoz.

 

Negroni

Egy újabb világhírű koktél, amelynek mind a mai napig vitatott a kialakulása. A legelfogadottabb történet szerint 1919-ben Firenzében fénykorát élte az Americano nevű koktél (aperitivo, vörös vermut, szódavíz). A Casoni bár egyik törzsvendége, Camillo Negroni gróf azonban egyik nap, hogy egy kicsit ütősebb legyen az Americanója, szódavíz helyett ginnel készíttette el, a többi pedig már történelem.  A Negroninkban kifejezetten szubjektív választás a gin, ajánlott kísérletezni!

       
Összetevők:

30 ml Campari

30 ml Mancino Rosso

30 ml Nikka Coffey gin

Elkészítés:

Az összetevőket öntsük jégre, keverjük össze és díszítsük narancshéjjal.


Separmetto

 

Összetevők:

50 ml Diplomático Reserva Exclusiva

30 ml Mancino rosso vermouth fűszerezett sült serranóval összefőzve*

5 ml Kilchoman Sanaig

2 dash orange bitters 

Elkészítés:

Beleöntjük az összetevőket egy keverőpohárba, majd kockajeget adunk hozzá és kb. 10-15 másodpercig keverjük. Végül átszűrjük egy talpas kristálypohárba.

Díszítés: sült serrano sonka

*=A serrano sonkákat megborsozzuk és kevés vajon megpirítjuk. Ráöntünk egy nagyobb adag vermouthot majd lassú tűzön 10-15 percig hagyjuk összeérni az ízeket. Leszűrjük és már használhatjuk is a koktélhoz.

 

 

Canaima fog cutter

Összetevők:

20 ml Canaima gin

20 ml Diplomatico Planas rum

20 ml VSOP Cognac

30 ml friss narancs juice

15 ml mandulaszirup (orgeat szirup)

20 ml frissen facsart citromlé

15 ml édes sherry (Pedro Ximenez)

 

Elkészítés:

 Az első 6 hozzávalót töltsük shakerbe, rázzuk össze kockajéggel és töltsük át egy tiki pohárba (akár egy nagyobb long drinkes pohár is megfelel a célnak) a jéggel együtt. Púpozzuk tört jéggel és a sherryt szép lassan öntsük a tetejére. Szépen megvágott lime-héjjal és egy gerezd naranccsal díszíthetjük.