Skót lepárlók

BLAIR ATHOL

Régió: Highland Alapítva: 1798 Tulajdonos: Diageo

A Blair Athol lepárló Skócia szívében található, egy sor nevezetességtől körülvéve. Névadó falujától 7 km-re, Pitlochry város közelében fekszik a fő út mellett. Története a 18. század utolsó évtizedéig nyúlik vissza. 1798-ban említették először akkor még Aldour néven, majd 1825-ben kapta meg a hivatalos mûködési engedélyt. Arthur Bell a Dufftown lepárlóval egyetemben 1933-ban felvásárolta, hogy így biztosítsa kevertjének a malt utánpótlást. Mindazonáltal az üzem egészen 1949-ig zárva tartott, amikor is újjá épült. Azóta is a népszerû Bell’s whisky egyik meghatározó alapanyaga.

A Blair Athol az Allt na Dour patak mellé épült, hogy így biztosítsa vízutánpótlását. A lepárló enyhén tőzeges malátát használ, amelyhez a tőzeget az Orkney-szigetekről szerzi be. Korlátozott tárolási lehetőségei miatt naponta kétszer is érkezik az üzemhez malátázott árpa. A lepárló kimagasló energiahatékonysággal rendelkezik, a normális iparági áramfelhasználás 60 százalékával mûködik.

 

A Blair Athol 1987 óta látogató központtal is büszkélkedhetik, amely ma már évente 30 ezer látogatót fogad. Az itt készülő malátawhisky friss, enyhén tőzeges és igen gazdag – fûszeres, gyümölcsös - aromákban, amelyek sokáig kitartanak kóstoláskor.

Termékek:
Blair Athol