Skót lepárlók

BLADNOCH

Kiejtés: {BLAD-noch} Régió: Lowland Alapítva: 1817

Skócia legdélebbre fekvő lepárlója ma az Alföld kevéske megmaradt főzdéjének egyikeként hirdeti büszkén a whisky iránti lelkesedés és szenvedély mindent legyőző erejét.

Az 1817-ben a McClelland fivérek által alapított üzem története során többször is hosszabb időre zárva tartotta kapuit, és a kilencvenes évek elején úgy tűnt, végleg búcsút mondhatunk neki. A szerencse végül egy ír whisky-rajongó képében jött el.

Az üzem 1993-as bezárásának hírére feltűnt egy Raymond Armstrong nevű úriember, aki eredetileg azzal a céllal érkezett, hogy Bladnoch házait vendéglátás céljára alakítsa át. A lepárló talán még ma is a vidéki nyaralótelepek csendes hétköznapjait élné, ha Armstrongnak nem sikerül módosítania az adásvételi szerződés azon pontját, miszerint Bladnoch soha többé nem főzhet szeszt. Hála a Diageo nagylelkűségének, az új tulajdonos 2000-ben évi 100000 literre szóló külön engedélyt kapott, és a kis üzem újra virágozni kezdett. A whisky szerelmesei ma már nem csak selymesen gyümölcsös nedűje, de Skócia első whisky-iskolája miatt is nagy számban zarándokolnak a Bladnoch lepárlóba.