Kanadai lepárlók

BLACK VELVET

Régió: Alberta Alapítva: 1873 Tulajdonos: Constellation Spirits

Az Alberta állambeli Lethridge városában található Black Velvet Distilling Company-t eredetileg a nagy múltú Schenley lepárló kistestvérének szánta a Branton Brands nevű forgalmazó, de a cég jelenleg az Észak-Amerika egyik legnagyobb borkereskedőházaként ismert Constellation Spirits tulajdonában van. Bár a lepárló csak a múlt század hetvenes éveiben kezdte meg működését, a benne készülő Black Velvet whisky története már évtizedekkel korábban elkezdődött.

Az alkoholtilalom feloldását követő kanadai whisky-boom idején, néhány helyi rajongó összefogásának gyümölcseként létrejött ital eredetileg még Black Label márkanév alatt került bevezetésre. Ma is ismert nevét csak 1940-ben Jack Napier lepárló mestertől kapta, és aki egyszer már kóstolta e nemes italt, az könnyen beláthatja, hogy az időközben igazi világmárkává nemesedett Black Velvet rá is szolgál a „bársonyos” jelzőre.

Az aranyrozs és kukorica keverékéből készülő Black Velvet különlegessége, hogy az oszlopüstökben történő háromszoros lepárlás során születő párlatot olyan egyszeres lepárlású ízesítőkkel keverik össze, melyeket előzőleg hat éven át érleltek a főzde tárlóházaiban. Az így összeálló blendet aztán még újabb három évig őrzik a hordók, hogy elnyerje végső teljességét. 

Ennek az eljárásnak köszönhetően a nevéhez méltón könnyű és selymes Black Velvet gabonásan édeskés ízvilága karamellás és csokoládés jegyekkel gazdagodik.

A cég reklámanyagain 1969 óta szerepel a bájos Ms. Black Velvet, akinek fekete bársonyból készült, csábító ruháit és titokzatos mosolyát az elmúlt évtizedekben olyan szépségek ölthették magukra, mint Christie Brinkley, Cybill Shepherd, Cheryl Tiegs vagy napjaink szupermodellje, Tami Donaldson.

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.