Egyesült Államok lepárlói

BERNHEIM

Régió: Kentucky - Louisville Alapítva: 1849 Tulajdonos: Heaven Hill Inc.

 

A Kentucky legnagyobb városaként jegyzett Louisville lakói a nagynevű Brown-Forman mellett a Bernheim lepárlóra is joggal lehetnek büszkék, az üzem ugyanis nem csak az amerikai whiskey-gyártás egyik legnagyobb 'lázadó'-jának - a Rebell Yellnek - a lepárlásáért felel, de az ezredforduló óta a Heaven Hill italai is itt készülnek. 

A Wolfe Bernheim által alapított üzem hírnevét egy 1849 óta forgalmazott mézédes itallal alapozta meg. Az ital megalkotója W. L. Weller a whiskeyfőzés igazi úttörőjeként először használt rozs helyett búzát a főzéshez, ezzel egy egészen új bourbon-kategóriát teremtve. A ma már világszerte ismert Rebel Yell márkanevet viselő címkét pedig a város egykori polgármesterének javaslatára ragasztották az üvegre, a lepárló századik születésnapja alkalmából. A Rolling Stones tagjai mellett még számos rock- és irodalmi hős kedvenc whiskeyjeként ismert Rebel Yell azonban ma már csak egy az itt készülő kiváló nedűk sorában. 

 

1999-ben a Bernheim lepárlót a néhány évvel korábban egy hatalmas tűzvészt túlélt Heaven Hill lepárló tulajdonosai, a Shapiro család tagjai vásárolták fel, hogy így pótolják hiányzó kapacitásukat. A Bernheim lepárló azóta a cég egész portfoliójának lepárlásért felel, míg a Heaven Hill bardstown-i üzemében az érlelés és a palackozás folyamata zajlik.