Skót lepárlók

BENROMACH

Kiejtés: {ben-ROM-ach} Régió: Speyside Alapítva: 1898

Speyside legkisebb – mindössze két fős személyzetet foglalkoztató – lepárlóját északon, a Romach hegy lábánál találjuk, ott ahol a Findhorn folyó a tengerbe ömlik. Az 1898-ban a Glen Nevis tulajdonosaként ismert Duncan McCallum és a Leith-i szeszkereskedő, F. W. Brickmann által alapított Benromach már a nyitást követő évben gondokkal kűszködött, és a szerencse majd száz éven át el is kerülte.  

  

A Charles Doig Elgin tervei alapján épült parányi üzem története során jónéhány tulajdonosváltáson és időszakos bezáráson keresztül ment, míg 1993-ban a Gordon & McPhail meg nem mentette a végső pusztulástól. A felújítás során az üzem minden berendezését kicserélték, de az új eszközök beszerzésekor is arra törekedtek, hogy Benromach új párlata minden ízében a hőskort idézze. A minden porcikájában megújult lepárlót végül 1998-ban maga Károly herceg nyitotta meg, 2004-ben pedig már a cég első single maltját, a Benromach Traditionalt is szájához emelhette a nagyközönség. 

A Chapelton forrás különlegesen lágy vízével táplált Benromach lepárló ma Speyside egyik igazi gyöngyszeme, ahol kiválóan megfér egymás mellett a tradíciókhoz való ragaszkodás és az újító szellem.

Termékek:
Benromach