Blog

Benromach - egy aprócska lepárló hatalmas sikere

Az 1898-ben alapított lepárló páratlanul gazdag és változatos portfólióval rendelkezik. Érdemes közelebbről is megismerni a Benromach felhozatalával.

Speyside egyik legkisebb – korábban csupán csak néhány főt foglalkoztató – lepárlóját északon, a Romach hegy lábánál találjuk, ott ahol a Findhorn folyó a tengerbe ömlik. Az 1898-ban a Glen Nevis tulajdonosaként ismert Duncan McCallum és a Leith-i szeszkereskedő, F. W. Brickmann által alapított Benromach már a nyitást követő évben gondokkal küszködött és a szerencse közel száz éven át el is kerülte.    

A Charles Doig Elgin tervei alapján épült parányi üzem története során jónéhány tulajdonosváltáson és időszakos bezáráson ment keresztül, míg 1993-ban a Gordon & McPhail meg nem mentette a végső pusztulástól. A felújítás során az üzem minden berendezését kicserélték, de az új eszközök beszerzésekor is arra törekedtek, hogy a Benromach új párlata minden ízében a hőskort idézze. A minden porcikájában megújult lepárlót végül 1998-ban maga Károly herceg nyitotta meg, 2004-ben pedig már a cég első single maltját, a Benromach Traditionalt is szájához emelhette a nagyközönség. 

A Chapelton forrás különlegesen lágy vízével táplált Benromach lepárló ma Speyside egyik igazi gyöngyszeme, ahol kiválóan megfér egymás mellett a tradíciókhoz való ragaszkodás és az újító szellem.

Kijelenthetjük, hogy a Benromach valódi kézműves whiskyket készít, a legfinomabb skót árpából és a közeli Romach-hegyről származó kristálytiszta forrásvízből.

A Benromach lepárló az utóbbi években sorra jelenteti meg újabb s újabb palackozásait.

 

"Zászlóshajójuk" a 10 éves kiadás: a bourbon-, majd Oloroso sherryhordóban érlelt nedűben a klasszikus speyside-i karaktert a déli gyümölcsök kavalkádja teszi különlegessé. A Benromachnál épp egy csipetnyi tőzegfüstöt használnak, felidézve a '60-as évek speyside-i whiskykészítési metódusát. Ettől lesz egyedi és igazán kerek a Benromach 10 évese is.

 

 

 

 

 

 

 

Érdekesség, hogy a Benromach Organic gyártását az elejétől a végéig a nyersanyagoktól kezdve a lepárláson és érlelésen keresztül a palackozásig -  szigorúan ellenőrzi a legbefolyásosabb, környezettudatos termékeket támogató brit szervezet, a The Soil Association. A termék legfontosabb alapanyaga a friss forrás víz, a közeli Romach hegység forrásából, a legfinomabb bio árpa, és emellett még arra is figyelnek, hogy az amerikai tölgyfahordókhoz felhasznált fa olyan erdőből származzon, amely bizonyítottan környezetbarát gazdálkodást valósít meg. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Benromach igazi exkluzív tételeket is készít. A Benromach 35 éves egy rendkívül különleges whisky a lepárló számára, mivel ebből az időből csupán nagyon kevés hordó maradt fenn. Ezt a nemes maltot a lepárló 1983-as bezárása előtt párolták le. Aranyborostyán színű, ízeiben kivehető egy csipetnyi fahéj és méhviasz csakúgy, mint a körtebefőtt és természetesen a tölgyes hatás is.

A Benromach lepárlómenedzsere, Keith Cruickshank a következőket említi e nemes italról:

"A Benromach 35 éves egy rendkívül különleges whisky a lepárló számára, mivel ebből az időből csupán nagyon kevés hordó maradt fent. A Benromach 35 éves alkotásában sűrűsödik a Benromach múltja, jelene és jövője"

 

 

 

 

 

 

ÖSSZES BENROMACH TERMÉK LISTÁJA