Blog

BenRiach: A pagodatetős lepárló ontja magából a különleges whiskyket!

Speyside régiója dúskál a whiskylepárlókban. Kis túlzással azt is mondhatnánk, hogy ezen a vidéken a lepárlók egymás hegyén-hátán sorakoznak. Az 1898-as alapítású BenRiach felfedezése óriási élmény.

Speyside északi részén a XIX. század utolsó éveiben, az úgynevezett whisky-boom idején számos kiváló lepárlót létesítettek, de legtöbbjük alig pár évvel később máris a recesszió áldozatává vált. Így járt a Lossie folyó mellett Elgin városától nem messze fekvő BenRiach is, amely alapítása után mindössze két évig működött, majd a tulajdonos, John Duff csődjét követően 1900-ban bezárta kapuit. 

A nevével egy környékbeli hegyre utaló BenRiach lepárló egészen 1965-ig aludta „Csipkerózsika-álmát”. A lepárlót körülölelő csendet végül a Glenlivet tulajdonosa törte meg, és nyomban helyre is hozta az addigra jócskán lerobbant épületeket. 1978-tól a főzdét a Seagram vette át, eredetileg azzal a céllal, hogy a Chivas Regal maltigényét biztosítsa, de 1994-ben már forgalomba hozták a cég első saját palackozású single maltjait is. 

 

 

 

 

 

Az új évezred elején előbb csak időszakosan működött, és egy rövid időre megint bezárták, de 2004-ben végre egy egészen új történet vette kezdetét. A lepárlót a dél-afrikai Intra Trading és Skócia egyik legjobb keverőmestere, Billy Walker vette kézbe, és  –  bár kapacitását még ma sem használják ki teljes egészében  –  a BenRiach azóta megállíthatatlanul ontja magából a jobbnál jobb nedűket,  köztük könnyű és kevéssé malátázott italokat éppúgy, mint erősen tőzegelt (Benriach Peated Cask Strength Batch), speciális érlelésű (BenRiach 12 éves Sherry Matured) és speciális finiselésű (BenRiach 22 éves Moscatel Finish) változatokat. Újító, kísérletező kedvüket jól példázzák a cég sorozatai, a füstös és nem füstös változatban palackozott wood finisek (BenRiach 17 éves Pedro Ximenez Sherry Finish). Itt a hagyományos, tölgyfahordóban való érlelés után a speciálisan erre a célra kiválogatott nedűket még pár hónapra/évre pihentetik végső érlelés gyanánt különféle izgalmas egyéb hordókban – rumos, portóis (BenRiach 21 éves Tawny Port Finish) – hogy elnyerjék végső aromájukat.

 

A kellemes, Viktória-stílusú szeszfőzde pagodás kéménye a Rothe völgyének jellegzetes építménye. Vizét a közeli Burnside-forrásból nyeri, és máig az egyetlen azon kevés lepárlók közül, amelynek saját malátázószérűje van. Hagyományos, ún. ászokfás tárlóháza, amelynek alacsony kőfalai és döngöltföld padlója az állandó hőmérsékletről és páratartalomról gondoskodnak, biztosíték a tökéletes érlelésre. A BenRiach jelenleg a Brown-Forman-istálló oszlopos tagja.