Skót lepárlók

BENRIACH

Kiejtés {ben-REE-ach} Régió: Speyside Alaítva: 1857

Speyside északi részén a XIX. század utolsó éveiben, az úgynevezett whisky-boom idején számos igen kiváló lepárlót létesítettek, de legtöbbjük alig pár évvel később máris a recesszió áldozatává lett. Így járt a Lossie folyó mellett, Elgin városától nem messze fekvő Benriach is, amely alapítása után mindössze két évig működött, majd a tulajdonos John Duff csődjét követően, 1900-ban bezárta kapuit.  

A nevével egy környékbeli hegyre utaló Benriach egészen 1965-ig várt megmentőjére. A lepárlót körülölelő csendet végül a Glenlivet tulajdonosa törte meg, és nyomban helyre is hozta az addigra jócskán lerobbant épületeket. 1978-tól a főzdét a Seagram vette át, eredetileg azzal a céllal, hogy a Chivas Regal maltigényét biztosítsa, de 94-ben már forgalomba hozták a cég első saját palackozású single maltjait is.  

Az új évezred elején előbb csak időszakosan működött, és egy rövid időre megint bezárták, de 2004-ben végre egy egészen új történet vette kezdetét. A lepárlót a dél-afrikai Intra Trading és Skócia egyik legjobb keverőmestere, Billy Walker vette kézbe, és – bár kapacitását még ma sem használják ki teljes egészében – Benriach azóta megállíthatatlanul ontja magából a jobbnál jobb nedűket, köztük könnyű és kevéssé malátázott italokat éppúgy, mint erősen tőzegelt, speciális érlelésű változatokat. Újító, kísérletező kedvüket jól példázzák a cég legújabb sorozatai, a füstös és nem füstös változatban palackozott wood finishek. Itt a hagyományos, tölgyfahordóban való érlelés után a speciálisan erre a célra kiválogatott nedűket még pár hónapra/évre pihentetik végső érlelés gyanánt különféle izgalmas egyéb hordókban – rumos, portó-is – hogy elnyerjék végső aromájukat. 

A kellemes, Viktória-stílusú szeszfőzde pagodás kéménye a Rothe völgyének jellegzetes építménye. Vizét a közeli Burnside-forrásból nyeri, és máig az egyetlen azon kevés lepárlók közül, akiknek saját malátázó szérűjük van. Hagyományos, ún. ászokfás tárlóháza pedig, melynek alacsony kőfalai és döngöltföld padlója az állandó hőmérsékletről és páratartalomról gondoskodnak, biztosíték a tökéletes érlelésre.

Termékek:

Benriach

 

A weboldal a felhasználói élmény fokozása érdekében sütiket (cookie) alkalmaz. Az oldal használatával Ön beleegyezik ezek használatába.